600 til møde om Aarhus Havn: At dømme efter klapsalverne, pegede stemningen i én retning

Borgernes borgermøde om havneudvidelsen i Aarhus Rådhus trak op mod 600 tilhørere og satte et mål om at få politikerne til at udsætte beslutningen. Men tre partier har et andet mål.

Målet blev formuleret fra start - udskyd beslutningen om havneudvidelsen.

Men at dømme efter tre partiers udsagn går det ikke sådan.

Det er den kolde kalkule efter et livligt og velbesøgt tredje borgermøde. Meldingerne fra de tre store partier S, V og K er, at vi nærmer os tiden for en politisk balanceret beslutning, og det var vist ikke, hvad de anslået 600 tilhørere i rådhushallen var kommet for at høre. Der er ellers kun 500 siddepladser, men de blev hurtigt fyldt, og så blev balkoner og ståpladser taget i brug, og at dømme efter klapsalverne var der flest modstandere.

På den led bekræftede det tredje borgermøde om havneudvidelsen endnu engang, at rigtig mange aarhusianere er imod det projekt. I sidste uge blev det også understreget i et læserbrev i JP Aarhus af fire fællesråd, der repræsenterer tusindvis af borgere, at de også er imod havneudvidelsen.

Hvor de første borgermøder arrangeret af Aarhus Kommune fik kritik for ensidigt fokus på havnens behov, var dette tredje borgermøde bevidst ensidigt til den anden side, som ordstyrer Poul Natorp fra Sager der samler bemærkede undervejs. 

Mere grønt og blåt

På programmet var en række eksperter, der alle såede tvivl om projektet fra forskellige vinkler. 

En fremtidsforsker, der tvivler på, at væksten i containere fra Kina vil fortsætte, professoren i havmiljø, der forudser en langt større belastning af bugten end forudsagt, og to arkitekter, der frygter, at et af byens vigtigste rekreative områder og udsigtspunkter ødelægges i en tid, hvor væksten i byen ellers øger behovet for mere grønt og blåt.

Der var miljøprofessoren, som satte et stort spørgsmålstegn ved tankerne om, at skibstrafikken er på vej i en grøn retning, og så var to af de mest aktive modstandere og medarrangører på scenen med hver sit indlæg - Svend Erik Kristensen, formand for Beskyt Aarhusbugten, og Niels Aagaard, formand for Det fælles bedste.

Svend Erik Kristensen satte med sin egen økonomiske analyse et stort spørgsmålstegn ved finansieringen af havneudvidelsen, og Niels Aagaard rettede en skarp kritik mod Aarhus Kommunes klimaindsats og advarede kraftigt mod en havneudvidelse, som ifølge ham vil øge - og ikke reducere - klimaaftrykket.

En god fart

Ind imellem leverede TV-2-sanger Steffen Brandt et par numre og Aarhus-jokes om letbanen, Aarhus Ø som Nordens Dubai og byens hold AGF, hvor én sejr kaldes en stime og to sejre giver et nyt stadion. Steffen Brandt er imod havneudvidelsen, som han kalder ”old school”, og han efterlyser i stedet en moderne ambition om at skabe Danmarks mest bæredygtige havn.

Og så beskriver han i øvrigt Aarhus’ udvikling lige nu med et berømt Peter Plys-citat:

»Vi er faret vild - men vi skyder en god fart.«

Balanceret løsning

Derefter fik otte politikere ordet i en paneldebat, der bekræftede det billede, som Jyllands-Posten tegnede i lørdags - S, V og K er tilhængere af en balanceret havneudvidelse, SF kan kun støtte projektet, hvis det er CO2-neutralt, og de tre øvrige mindre partier R, EL og NB er modstandere, ligesom den tidligere DF’er og nu løsgænger Jacob Søgaard Clausen er det.

Fra de tre store tilhænger-partier lød det:

»Vi skal finde en løsning, som vi kan leve med,« sagde Nicolaj Bang (K).

»Vi har virkelig vendt mange sten og forlænget borgerinddragelsen med et år, og nu skal vi have balanceret de mange forskellige hensyn og finde en bæredygtig løsning,« sagde Jacob Bundsgaard (S).

»Vi har lagt vægt på, at alle sten skal vendes, så vi når frem til at træffe en beslutning på et oplyst grundlag,« sagde Gert Bjerregaard (V). 

Fjern ydermolen

Hvordan det nuværende projekt skal skæres til vides ikke, men Gert Bjerregaard (V) nævnte én mulig reduktion:

»Kan vi fjerne ydermolen? Det er værd at undersøge,« sagde han. 

I næste uge lander de to sidste input til byrådsmedlemmerne i form af en rapport fra konsulentfirmaet HBS Economics om fire mulige alternativer til havneudvidelsen, og derudover skal de 36 medlemmer af det såkaldte borgerpanel hver især give deres mening til byrådet. Derefter er det op til politikerne at sætte sig til forhandlingsbordet og finde det rette kompromis.

En borgerpanel-deltager, den 26-årige Julie Thornvig, fortalte forleden i JP Aarhus, at hendes råd til byrådet bliver - som på borgermødet - at politikerne skal udsætte beslutningen, for grundlaget er ikke godt nok.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.