Stort multicenter i Stavtrup har været ni år undervejs - nu sætter formand dato for byggestart

Pengene er ikke på plads, men formand for haludvalg tror på, at første spadestik til et kultur- og Idrætscenter i Stavtrup kan tages i år.

Artiklens øverste billede
De første spæde skridt til et multicenter i Stavtrup blev taget, da Stavtrup Idrætsforening i 2014 nedsatte et såkaldt haludvalg, som fik til formål at sikre bedre rammer for idrætten og det sociale liv i Stavtrup. Illustration: Arkitektfirmaet Sleth

Det må kræve tillid til omverden og tro på egne evner at sætte startdato på et stort byggeprojekt, når der mangler knap 20 millioner på kontoen.

Formand for Haludvalget i Stavtrup IF, Per Bo Andersen, vover pelsen. 2023 bliver med stor sandsynlighed året, hvor et multicenter på Bispemarken i Stavtrup vil begynde at tage form, lyder det.

»Vi har en forventning om, at vi er klar til at gå i jorden, når lokalplansprocessen er godkendt, og det skal den ifølge kommunen være 1. oktober,« siger han til Din Avis Aarhus.

Det er første gang, der kommer en konkret udmelding om, hvornår en spade kan stikkes i jorden. Mange Stavtrup-borgere vil nok mene, at det kun kan gå for langsomt. Et nyt samlingssted med mere halplads har været i støbeskeen siden 2014.

Der er store ambitioner bag Stavtrup Kultur- og Idrætscenter. Det skal være et attraktivt samlingssted, hvor borgere fra Stavtrup og opland kan mødes til "bevægelse, socialt samvær og kulturelle oplevelser." Illustration: Arkitektfirmaet Sleth

Det samlede budget for Kultur- og Idrætscenter Stavtrup er 63 millioner kroner. Anlægsbudgettet udgør 56 millioner kroner, og ifølge Per Bo Andersen er der til dato sikret 43,5 millioner. 

Der skal hentes 19,5 millioner kroner på otte måneder. Det scenarie »lyder værre, end det er,« mener Per Bo Andersen. Han sætter sin lid til, at det er muligt at skrabe pengene sammen via yderligere fondsstøtte. Flere ansøgninger er sendt afsted, og der er »dialoger i gang,« fortæller han. 

En sjat penge, 3.750.000 kroner, skal komme fra private donationer og erhvervsdonationer.

»Vi har som lokalsamfund på nuværende tidspunkt indsamlet knap 1,5 millioner kroner. Det er vigtigt, at vi også bakker om, at vi får realiseret centret i Stavtrup. Hvis der er behov for det, kan indsamling via private donationer og erhvervsdonationer fortsætte ind i 2024, mens vi bygger,« siger Per Bo Andersen.

Fonden Stavtrup Kultur- og Idrætscenter er for nylig gået i dialog med lokale virksomheder om eventuelle sponsorater.

Vi vil ikke slås hjem i ludo, når vi har indsamlet to tredjedele af midlerne.

Per Bo Andersen, formand, Haludvalget i Stavtrup IF
Idéen er, at det kommende multicenter i Stavtrup skal Integrere udeophold og indendørs aktiviteter samt være et samlingssted for friluftsaktiviteter i Ådalen. Illustration: Arkitektfirmaet Sleth

Aarhus Kommune og Salling Fondene yder økonomisk støtte til det kommende kultur- og idrætscenter, der forventes at blive 4100 kvadratmeter stort. 

Haludvalget ser gerne, at Lokale- og Anlægsfonden også lukker op for pengeposen. Det kan kræve diplomati. Ifølge Per Bo Andersen er fonden unødig kritisk i forhold til, om centret er fremtidssikret til »kulturelle samværsformer og motionsvaner.«

»Vi arbejder med en stor gulvflade, og gulvet står klart til håndbold eller badminton, men det kan også opdeles i mange små zoner. Det sikrer stor fleksibilitet og giver mulighed for mange andre aktiviteter, også fremtidens,« siger han til Din Avis Aarhus.

Kilen

Store byggeprojekter bliver sjældent en realitet uden modstand, og det kommende multicenter i Stavtrup er ingen undtagelse. En lokal forening, Den Grønne Kile, har længe protesteret mod, at multicentret placeres på Bispemarken. 

»Et kultur- og idrætscenter harmonerer ikke med omgivelserne ved Bispemarken. Der er andre muligheder, hvor folk vil blive mindre generet, siger formand for Den Grønne Kile, Karl Skov.

Trafikken i området ved Bispemarken kan udvikle sig til det værre, lyder det. Ikke mindst på Jarlsmindevej, der går gennem Stavtrup.

»Vi har bedt kommunen forholde sig den ekstra belastning, en hal kan give på Jarlsmindevej og på sidevejen Bispevej, som man vil føre trafikken gennem. Der skal ikke mange biler ned i det område, før det giver trafikale problemer og biler, der parkerer i rabatten,« siger Karl Skov til Din Avis Aarhus.

Befolkningstilvækst i Stavtrup har ført til, at det, der startede som et ønske om en større idrætshal, nu også er tænkt som et kulturelt samlingssted. Illustration: Arkitektfirmaet Sleth

Det er næppe en overdrivelse at sige, at Karl Skov og Den Grønne Kiles øvrige medlemmer, primært naboer til Bispemarken, er i undertal og i modvind. Teknik- og Miljø ved Aarhus Kommune godkendte i november 2022 at ændre en kommuneplan, så det kan lade sig gøre at bygge multicentret på Bispemarken.

»Kommune og fællesråd er ukritisk gået med på bygherres præmis. Man har valgt at fortsætte med planerne trods de bekymringer, vi har haft, og jo længere man fortsætter ud af en vej, jo sværere kan det være at vende om,« siger Karl Skov.

Ikke slås hjem

Det kræver formentlig et ophold dybt inde i regnskoven i Amazonas eller 10 måneder i hi i en hule. At undgå at bemærke inflationen i det danske samfund, altså. Mange byggeprojekter, små som store, er sat i bero, fordi penge ikke rækker så langt som før.

Formand for Haludvalget i Stavtrup IF, Per Bo Andersen, vil give borgere i Stavtrup og omegn bedre vilkår for at være sammen og dyrke idræt. Foto: Privat

Per Bo Andersen kender via sit lederjob ved Aalborg Universitetshospital til byggebudgetter og tidsplaner. Det skader næppe sandsynligheden for, at multicentret i Stavtrup kommer godt fra start.

»Der er indarbejdet en buffer i vores budget, som vi håber tager hel eller delvis højde for prisstigninger på materialer. Hvis det ikke er tilfældet, må vi fortsætte vores fundingarbejde. Der skulle ikke mangle så mange midler, at vi ikke tør gå i jorden,« siger han.

I har lavet et slogan: ”Vi skal ikke hjem - vi skal videre.” Hvad ligger der i det? 

»Vi vil ikke slås hjem i ludo, når vi har indsamlet to tredjedele af midlerne til centret. Det skal realiseres. Vi vil rigtig gerne have et samlingssted, der rummer mulighed for at udvikle vores kulturliv fremadrettet. Centret skal også løse op for det store behov for mere haltid. Det har vi sukket efter i mange år.»

Det kommende multicenter bliver, så vidt vides, det største byggeri i Stavtrup siden Højvangskolen blev bygget i 1968.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.