Nye hæveautomater kan koste dig dyrt
I takt med at bankerne har lukket hundredvis af hæveautomater, har nye vundet ind – men det kan være forbundet med dyre gebyrer at bruge dem, viser analyse fra Samlino.dk
penge De lysende blå og gule farver gør det svært at overse de små hæveautomater fra Euronet, der de seneste år er blevet opstillet mindst 120 steder rundt omkring i landet. I København alene står der omkring 50 automater, mens de resterende er fordelt over hele landet i områder, hvor det kan være svært at finde en hæveautomat fra en dansk bank.
949 automater lukket
De nye små hæveautomater er blevet opstillet samtidig med, at de danske banker har lukket deres egne hæveautomater i stor stil. Siden 2008 har bankerne lukket 949 hæveautomater ned, viser tal fra Finans Danmark, som sammenligningstjenesten Samlino.dk har fået udleveret.
Selv om de fleste danskere umiddelbart nok tror, at en hæveautomat i Danmark er at betragte som enhver anden hæveautomat, så adskiller automaterne fra Euronet sig ved, at de for en stor del af danskernes vedkommende koster mange penge at hæve kontanter i.
Årsagen er, at de små hæveautomater ikke er forbundet med Dankort-systemet, og derfor sætter mange banker gebyrer på en kontanthævning, som var den foretaget i udlandet.
30 kroner i gebyr
Er du eksempelvis kunde i landets største bank, Danske Bank, koster det minimum 30 kroner at tage penge ud, mens du som kunde i Sydbank skal helt op og betale 40 kroner for at hæve kontanter, viser Samlino.dks analyse.
"Det er en rigtig god idé at være opmærksom på, hvilke gebyrer ens bank tager for en hævning i de små automater fra Euronet, for ellers kan det blive rigtig dyrt at tage nogle få hundrede kroner ud," siger Kristian Pitzner-Jørgensen, der er administrerende direktør i sammenligningstjenesten Samlino.dk.
Han opfordrer til, at man i stedet finder alternativer.
Større butikker og supermarkeder vil som regel gerne lade dig hæve over beløbet, og her kan du være sikker på, det ikke er forbundet med uforudsete gebyrer, siger han.
-vik