Aarhus Kommune skal spare 241 millioner kroner - men hvordan?

Lokalavisen Aarhus spørger i denne uge partierne fra den blå fløj, hvordan man har tænkt sig at finde pengene. I næste uge taler vi med de røde partier

Artiklens øverste billede

besparelser Aarhus Kommune skal spare 241 millioner kroner i år. Besparelsen skyldes primært, at man i budgettet for 2018 havde regnet med, at man ville få tilført 200 millioner kroner fra staten i den kommunale udligningsordning. Det ville betyde, at der ville blive delt penge ud fra staten til kommunerne i landet alt efter, hvor rig den pågældende kommune er. Det skete så bare ikke, da politikerne på Christiansborg ikke kunne blive enige om en ny udligningsform. Konsekvensen er derfor, at Aarhus Kommune nu skal spare 241 millioner kroner i budgettet for 2019.

Liberal Alliance: Slank administrationen og sælg grunde

Liberal Alliance mener, man kan spare penge ved at slanke administrationen i kommunen. For eksempel ved ikke at have 42 journalister ansat, men i stedet udlicitere kommunikationsopgaver. Flere konkurrenceegnede opgaver skal udliciteres for at effektivisere kommunen. Derudover peger partiet på, at kommunen kan sælge jordstykker omkring Aarhus, for eksempel jordstykker ved Mårslet og Malling til boligbebyggelse.

Byrådsmedlem fra Liberal Alliance, Almaz Mengesha, vil spare penge på administration i Aarhus Kommune.

Hvor skal man ikke spare?

Handicapområdet og ældreområdet vil partiet ikke spare på. Byggesagsbehandlingen i kommunen skal gøres smidigere og hurtigere, eventuelt via en udlicitering. For de socialt udsatte foreslår partiet at bygge bofællesskaber i udkanten af kommunen, hvor de kan være i fred og stadig være tæt på offentlig transport. Her skal de udsatte have lov til at indtage rusmidler. Der skal være kvalificeret personale ansat til at give den nødvendige form for behandling.

K: "Det er altid muligt at effektivisere i Aarhus Kommune"

Det Konservative Folkepartis enlige medlem af byrådet, Marc Perera Christensen, maner til besindighed i forhold til den kommende spareplan.

"241 millioner kroner er rigtig mange penge. Men ser man det i forhold til Aarhus Kommunes samlede budget og ramme, så er det jo ikke sådan, at vi har et massesammenbrud i den offentlige velfærd i kommunen, fordi vi ud af 22 milliarder kroner skal finde 241 millioner kroner. Vi er altså nede på, at det er knap 1 procent af kommunens budget, vi skal have fundet. Det betyder ikke, at det ikke bliver alvorligt i nogle sammenhænge, men proportionerne synes jeg er vigtige at få med, " siger Perera, som har siddet i byrådet siden 2006.

Marc Perera Christensen er eneste medlem af Det Konservative Folkeparti i byrådet, hvor han har siddet siden 2006. Pressefoto

Her var han med i en meget større sparerunde:

"Jeg har stadig de 410 millioner kroner, vi sparede i 2006, i baghovedet. Det var en sparerunde, der kunne mærkes, for dengang var kommunens budget også mindre end i dag," siger Marc Perera Christensen og fortsætter:

"Det ville være politisk opportunt at begynde at melde områder ud, vi freder. Men det ville være dybt usagligt. Jeg har ingen respekt for partier, der gør det, for jeg mener ikke, at sparerundens omfang er af så alvorlig karakter. Jeg har selvfølgelig nogle tanker om, hvor vi kan hente nogle penge, men jeg er nødt til at starte med at se direktørgruppens udspil inden. Derudover kan jeg som enmandsgruppe ikke sidde og kaste om mig med spareforslag."

Helt generelt mener Det Konserative Folkepartis ordfører, at en så stor organisation som Aarhus Kommune altid har et effektiviseringspotentiale.

"Jeg er slet ikke i tvivl om, at der altid er muligt at effektivisere. Undervejs i den almindelige hverdagsdrift dukker der nye små projekter op, og det vil der altid gøre i en organisation af Aarhus Kommunes størrelse. Her er masser af knopskud, og engang imellem skal der altså luges lidt ud i nogle gevækster. Og det er dét, vi skal nu," fastslår han.

Venstre: Vi holder kortene tæt til kroppen

Hos Venstre oplyser politisk ordfører Heidi Bank, at man ikke på nuværende tidspunkt ønsker at oplyse, hvor man vil finde de 241 millioner kroner, der skal spares i kommunen.

"Vi vil ikke skabe utryghed blandt medarbejderne i kommunen, og derfor ønsker vi ikke at komme nærmere, hvor vi ønsker at spare, men vi har naturligvis nogle områder, vi prioriterer højere end andre," siger Heidi Bank.

Hun vil dog afsløre, at Venstre har interesse i at kigge på, om der skal omprioriteres nogle steder.

"Det handler om, at det muligvis kan give mening at flytte nogle penge fra et sted til et andet. For eksempel er der mange ressourcer på beskæftigelsescentrene i byen, og vi har en ret høj beskæftigelse i kommunen, og derfor bliver vi nødt til at se på, om der kan ændres, så de ressourcer, vi har, kan blive brugt bedre, men jeg vil gerne understrege, at alt det her med at spare skal gøres på en ordentlig måde. Det hjælper ikke noget, at man sparer et sted, hvis det betyder, at det kommer til at koste penge et andet," påpeger hun.

Nogle af de steder, Venstre til gengæld ikke vil svinge sparekniven, er hos børn, ældre og handicappede.

Heidi Bank.

"Vi har også nogle andre områder, vi ønsker prioriteret. Det drejer sig om belysning på mørke stisystemer, for det giver borgerne tryghed. Og kollektiv trafik mener vi også, at der skal fokus på, for hvis der kommer besparelser, er det svært at opfordre folk til at tage den kollektive trafik. Og så mener vi ikke, at det giver mening, at man tester skoleelever i 2. klasse for ordblindhed, men der er tilstrækkelig ressourcer til at hjælpe processen videre herfra, det bør prioriteres. Derudover vil vi gerne have fokus på idrætsområdet. Vi har bekymringer, hvis der bliver sparet på det område, da idrætten og foreningslivet er med til at fremme sundheden og gode fællesskaber, og det kan få konsekvenser og komme til at koste i fremtiden, hvis ikke vi tænker os om," siger Heidi Bank.

DF: Kontanthjælpsmodtagere skal i arbejde

Dansk Folkeparti mener, at man bør kigge på, hvorvidt der er mulighed for at spare penge på udgifter til kontanthjælpsmodtagere.

"Vi mener, at hvis man skal modtage kontanthjælp i Aarhus Kommune, skal man også stille sig til rådighed for kommunen 24 timer i ugen til eksempelvis at rydde op i skove og på strande.".

Knud Mathiesen fortæller, at partier ikke vil acceptere besparelser i kernevelfærden.

"Det er et socialt projekt, og hvis vi kan lave en kobling mellem et socialt projekt og besparelser i Aarhus Kommune, så bør vi gøre det, selvom det selvfølgelig ikke er noget, man bare gør hen over natten."

Hvor skal man ikke spare?

Knud Mathiesen understreger, at partiet ikke vil finde sig i, at der bliver sparet på kernevelfærd, hvor især ældreområdet og handicapområdet ikke skal rammes af besparelser.

"Jette Skives forgængere lavede besparelser på ældreområdet for over 400 millioner. Vi får flere og flere ældre, så området er i forvejen spændt hårdt nok for, så her vil vi absolut ikke være med til at spare penge."

"Vores handicappede voksne står ligeledes med store udfordringer, og vi vil hellere ikke acceptere, at der bliver skåret her."

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.