BRUN JUL: Den med...gratis bajere, når GF scorer
Murphys Irish Pub & Sportsbar i Skødstrup er en voksen-SFO, hvor far og søn nu er blevet et makkerpar
I den voksende forstad, Skødstrup, kan tørsten slukkes på adressen Bondehaven 17. I en gul bygning med brunt inventar finder vi 65-årige Peter Frentz, som netop er blevet pensionist.
Han bruger nu en stor del af sit livs efterår på Murphys Irish Pub & Sportsbar, efter at have være medejer sammen med sin søn, Anders Sølvsten, i fire år.
»Anders har ejet stedet her i otte år, men han er begyndt at arbejde på havnen, og det passer godt med, at jeg nu kan stå her med min alder,« fortæller den tidligere salgsdirektør og tillidsmand hos Aarhus Sporveje.
Lokalavisens udsendte kigger ind på baren en tirsdag eftermiddag, hvor der sidder en håndfuld stamgæster.
Hvordan fungerer samarbejdet så mellem dig og din søn med at drive en bar?
Peter Frentz griner i sit grå skæg:
»Har du selv børn? Hører de efter, hvad du siger? Nej, vel. Det er det samme her. Sådan er det jo. Det går sgu udmærket, det er slet ikke det, men engang imellem siger jeg da til min søn, at nu må han kraftedeme tage sig sammen. Så får jeg at vide, at jeg er et gammelt fjols, men sådan er det jo. Hvis vi er dybt uenige om nogle ting, så er det Anders, der bestemmer. Sådan har det ihvertfald været indtil nu, for jeg har som sådan ikke haft med den daglige drift at gøre før nu,« siger Peter Frentz, som flyttede fra Skødstrup i 1993, og i dag bor han i Egå.
Selv om vi er godt og vel 16 kilometer fra Aarhus C, føler man sig her som aarhusianer med et af tv-2’s største hit ’Bag duggede ruder’ rungende ud af højtalerne og en genudsendelse af gårsdagens AGF 2-1-sejr over Vejle på tv-skærmen, der hænger lige over den brune bar af træ.
»Vi giver en bajer, når AGF scorer deres første mål i hver kamp. Så det har ikke været så vildt og tosset her på det sidste. Vi viser stadig en del sport på tv. Både fodbold og håndbold,« siger den lokale krofatter og henviser til, at stedet altså stadig hedder noget med sportsbar og vist nok er opkaldt efter den irske stout-øl.
Hvad er Murphys for et værtshus?
»Vi kalder det jo selv for en voksen-SFO med hygge og det sociale samvær for voksne mennesker. Du kommer ind og kender alle, og du kan sætte dig og få en snak og en øl. Vi har det, jeg kalder for en stamkundekultur med gæster, som er meget loyale overfor os, og vi er meget loyale over for dem. Jeg synes, vi har det hele. Billard, rafling, bordfodbold, dartspil, spillehal og til tider levende musik. Skødstrup er et vækstområde med en del tilflyttere, og derfor har vi tidligere ikke rigtig kunnet forstå, hvorfor der ikke kommer flere herned. Men vi er så begyndt at mærke inden for det sidste halve år, at der er begyndt at komme en del for at drikke fredagsøl,« siger Frentz.
Den forbandede Letbane
Han er ikke fan af Letbanen, for den har været en forhindring for øget omsætning og party i provinsen.
»Hvis den forbandede Letbane da snart kunne køre. Det har betydet meget negativt for os, at togtrafikken har stået stille. Det, der er problemet, er, at der jo kørte tog før som nærbane. Vi har mange kunder i Hornslet, Lystrup og Hjortshøj, som førhen hoppede på toget og kørte herud og ikke skulle tænke på, hvor mange øl de drak. Så du kan satme tro, at vi har kunne mærke det og mistet omsætning. Og det er Letbanens skyld, det er der ingen tvivl om. Den kommer jo til at holde lige hernede,« siger værtshus-ejeren pegende ud af lokalet, hvorefter han tilføjer: »Du kan jo spytte derned.«
Drilske kommentarer fra stamgæsterne dukker op, da ejeren skal foreviges af den fotograferende journalist.
»Er det til dit 75 års jubilæum, Peter,?« bliver der spurgt fra en af stamgæsterne.
Hvor lang tid vil I fortsætte med at drive værtshus?
»Vi fortsætter, indtil der kommer en og vil købe og byder nok penge. Alt er jo til salg, sådan er det. Men det er stadig sjovt, og vi har ikke noget i tankerne om at stoppe lige foreløbig,« siger Peter Frentz.