Hurtigere tog på vej: Banedanmark gør klar til opgradering af strækning mellem Aarhus og Langå
Sporombygning vil medføre en del arbejde i Favrskov Kommune
Banedanmark er i gang med forberedelserne til en større ombygningen af den 42 kilometer lange togstrækning mellem Aarhus og Langå.
Sporet mellem de to byer er slid og skal derfor udskiftes, skriver Banedanmark i en pressemeddelelse.
Ombygningen skal sikre bedre komfort og risiko for færre fejl, så togene kører til tiden, men herudover har man også planer om en hastighedsopgradering, så togene i fremtiden vil kunne køre hurtigere.
Arbejde i Favrskov
Første etape begynder i 2020, og her vil man nedlægge tre overkørsler på Haarvadbro, Lerbjergvej og Bidstrupvej i Favrskov Kommune. Ved at nedlægge overkørslerne og lave tilhørende erstatningsanlæg bliver det muligt for togene at hæve hastigheden på strækningen. Overkørslerne bliver først nedlagt, når erstatningsanlæggene står klar i løbet af 2021.
I sommeren 2020 går man i gang med at flytte fiberkablerne, der i dag ligger i sporet. Ved at flytte kablerne væk fra sporet minimerer man risikoen for overgravede kabler, når der arbejdes i sporet, ligesom man kan komme til kablerne uden at genere togdriften.
I 2021 går det helt store arbejde med at udskifte skinner, sveller og ballast. Arbejdet begynder i påsken og vil strække sig frem til efteråret 2021. Her vil der være længere perioder, hvor enten det ene eller begge spor er spærret for togdrift.
"Samtidig med at vi fornyer sporet, så foretager vi hastighedsopgraderingen af sporet. Det sker ved, at vi optimerer kurver på strækningen, så togene kan komme til at køre hurtigere. Samtidig skal nogle af de dæmninger, togene kører på, udvides," siger Steen Neuchs Vedel, anlægsdirektør i Banedanmark.
Med hastighedsopgraderingen bliver det muligt at hæve hastigheden fra nuværende120-160 km/t til 160-180 km/t.
Forberedelser til elektrificering
Ud over hastighedsopgraderingen og sporfornyelsen er Banedanmark i gang med at gøre strækningen mellem Aarhus og Lindholm klar til elektrificering. Her skal man blandt andet sikre, at der under broerne er plads til kørestrømsanlægget, og det kan eventuelt betyde en bro-ombygning i Laurbjerg.
Ved Hammelvej bliver det i øjeblikket undersøgt, om det er muligt med en sporsænkning, eller om broen skal ombygges. Disse undersøgelser vil være færdige omkring den 1. december.
dp