Aarhus' erhvervsliv har det bedre end nogensinde: Alligevel insisterer det på, at lufthavn er vigtig

Erhverv Aarhus og Aarhus Transport Group fastslår, at Aarhus Airport er vigtig for erhvervslivets udvikling, selvom det har klaret sig umådeligt godt hidtil.

Artiklens øverste billede
»Nu er det en lufthavn, vi kan være stolte af,« lyder det fra Erhverv Aarhus i forbindelse med, at Aarhus Airport er i gang med en massiv ombygning, der skal være helt færdig i 2023. Foto: Danni Paulsen


Da byrådets tre største partier, S, V og K, i maj 2022 akut besluttede at sende 180 mio. kr. til Aarhus Airport, var det med argumentet, at lufthavnen er essentiel for det aarhusianske erhvervsliv. 

Et argument, som adskillige kritikere i byrådet har stillet sig særdeles kritiske overfor. Erhvervslivet klarer sig fint, og lufthavnen bør kunne klare sig uden kommunal støtte, hvis den er så vigtig, lyder det fra kritikerne. 

Din Avis Aarhus har forsøgt at trykteste de store partiers påstand, men det har vist sig at være en svær øvelse. Det har nemlig ikke været muligt at opstøve relevant dokumentation for, hvor meget erhvervslivet faktisk bruger lufthavnen i Tirstrup i forhold til konkurrenten i Billund, eller hvor meget erhvervslivet vil benytte lufthavnen, hvis den formår at tiltrække efterspurgte ruter. 

Men spørger man to af kommunens største interesseorganisationer for de østjyske virksomheder, Erhverv Aarhus og Aarhus Transport Group, så er der ingen tvivl. Lufthavnen er meget vigtig, fastslår de. 

»Vi er en storby i vækst og med et blomstrende erhvervsliv, som har rundet 100 mia. kr. i omsætning på eksport. Så vores muligheder for at komme ud i verden og få verden til os er vigtig. Forvandlingen og ombygningen fra lille provinslufthavn til en lufthavn i internationalt format har gjort en kæmpe forskel for den måde, vi kan bruge lufthavnen på,« siger Poul Dalsgaard, der både er direktør i Erhverv Aarhus, men også bestyrelsesmedlem i Aarhus Airport. I denne artikel udtaler han sig dog på interesseorganisationens vegne. 

Poul Dalsgaard er både direktør for Erhverv Aarhus og bestyrelsesmedlem i Aarhus Airport. Pressefoto

Han tror, at ombygningen er et essentielt led i at kunne tiltrække de luftfartsselskaber og ruter, der skal gøre lufthavnen til en bæredygtig forretning.

»Nu er det en lufthavn, vi kan være stolte af. Der har været perioder, hvor jeg nærmest har været flov over at invitere gæster fra udlandet. Nu kan vi rette ryggen og byde dem velkommen et sted, hvor de kan se og mærke, at de er kommet til en professionel storby i stedet for at lande i noget faldefærdigt ude på en mark langt væk fra byen.«

I sin medlemsportefølje har Poul Dalsgaard Aarhus Airport, men også Billund Lufthavn. Det skyldes blandt andet, at den bliver benyttet meget af det østjyske erhvervsliv, fortæller han. 

’Nice to have’?

Har kritikerne ikke en pointe, når du på den ene side siger, at Aarhus Airport er essentiel for erhvervslivet, men på den anden fortæller, at det er blomstrende og i en rivende udvikling? Det er jo sket på trods af utidssvarende bygninger og et sløjt ruteudbud.

»Omvendt havde vi også en rivende udvikling, før man udbyggede E45. Vi har også klaret os fint uden en Kattegatforbindelse, som vi er fortaler for, ligesom nogen i sin tid mente, at vi sagtens kunne klare os uden et musikhus. Det er da muligt, men det er ved gud i himlen bare en federe by at bo i, når vi har udvikling, og der bliver skabt en grobund for en videreudvikling. I den henseende er det naturligt, at vi får en lufthavn med flere og bedre ruter ud i verden,« siger Poul Dalsgaard. 

Men når I har klaret jer på trods, er faktum så ikke, at den lufthavn er ’nice to have’ mere end ’need to have’?

»Det synes jeg ikke. Slet ikke. Den har bestemt sin eksistensberettigelse. Hvis du har mange medarbejdere ind og ud, så er tiden til og fra en lufthavn også vigtig. Vi har en stor population tæt på Aarhus, der har gavn af en forbindelse tæt på. Det er ligesom et supermarked. Er Bilka nødvendig i Tilst? Kunne man køre andre steder hen? Ja, det kunne man godt. Men nu bliver der altså lagt supermarkeder der, hvor kunderne bor.«

Det samme lyder fra Aarhus Transport Group, der arbejder for bedre infrastruktur i det østjyske. Ifølge formand Henrik Kleis har den manglende investering i lufthavnen haft stor betydning. 

»For mig som privatperson, der bor i Silkeborg Kommune, kan det være hip som hap, om jeg skal til Billund eller Tirstrup, men for Aarhus og virksomhederne er den lufthavn essentiel. Vi har set grelle eksempler på, at for dårlig understøttelse af flytrafikken har kostet arbejdspladser. Vestas lagde eks. deres tunge del af administrationen i København på grund af den mangelfulde infrastruktur her. Verden falder ikke sammen, fordi man skal køre til en anden by eller landsdel, hvis forbindelserne er der, men en nær lufthavn spiller en rolle ift. at tiltrække gode hjerner og virksomheder. Om man så skal bruge kommunale midler, det er en politisk beslutning,« siger han. 

Private penge

Et af byrådsmodstandernes argumenter imod kommunernes fortsatte pengestrøm til Tirstrup er det større fokus på klimaaftryk og effekten af corona. I dag har de fleste større offentlige institutioner og private virksomheder indført rejsepolitikker, der tilsiger, at medarbejderne skal rejse mindre - eller vælge det klimavenlige alternativ, hvis en rejse er nødvendig. Ligeledes prioriteres virtuelle møder i højere grad efter corona. 

Den strømning anerkender både Erhverv Aarhus og Aarhus Transport Group. 

»Onlinemøder er kommet for at blive, men alt kan ikke ordnes digitalt. Der vil altid være behov for interaktion og personlige relationer, så markedet for erhvervsrejser vil også være stort på sigt. Det er jeg slet ikke i tvivl om,« siger Henrik Kleis.

Poul Dalsgaard, hvis du nu skal være helt ærlig: Ville du og Erhverv Aarhus overhovedet indrømme det, hvis lufthavnen faktisk ikke var så essentiel for erhvervslivet? Den er vel meget rar at have, særligt når kommunerne betaler gildet?

»Ja, det ville jeg da - også for at bevare vores hæderlighed. Hvis noget er på vej, som vi ikke mener er relevant, så udtrykker vi vores holdning til det. Jeg repræsenterer 500 medlemsvirksomheder, som ikke er enig om alt. Vi har også støttet havnen i dens ønske om udvidelse, selvom vi har medlemmer, der er uenige, men vi repræsenterer et standpunkt, der er på linje med flertallet. Jeg mener virkelig, at vi har fået en lufthavn, vi skal være stolte af - og bruge og benytte. Det gavner vores erhvervsliv.«

Så burde erhvervslivet vel også stå i kø for at investere i lufthavnen, men alligevel har Aarhus Airport nu ledt efter en investor siden juni 2022. Hvorfor er der ikke for længst skudt lokale, private penge i den?

»Det kan også være, at det kommer. Det kender jeg ikke status på. Der er en meget, meget stor interesse i den lufthavn. I december afholdt vi et arrangement, hvor Erhverv Aarhus inviterede erhvervslivet derud, og der var fuldstændig proppet. Det indikerede i hvert fald for mig, at interessen er enorm.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.