Letbanestatus: 2018 blev et år med blandede følelser
Aarhus Letbanes direktør Michael Borre ser tilbage på 2018 med blandede følelser
Det er snart et år siden, at Aarhus Letbane åbnede for letbanekørsel mellem Aarhus H og Skejby. De første tog med passagerer i byen rullede afsted 21. december 2017. I august 2018 åbnede strækningerne Aarhus-Odder og Skejby-Lisbjerg, mens åbningen af strækningen mellem Aarhus og Grenaa er blevet udsat til slutningen af april 2019.
Letbanedirektør Michael Borre har i anledning af etårsdagen gjort nytårststus:
"Helt overordnet ser jeg tilbage på 2018 med blandede følelser. På den ene side fik vi en fabelagtig start med stabil drift, og senere fulgte årets højdepunkt, da vi åbnede strækningen mod Odder. På den anden side har vi måttet skuffe med en stadig uåbnet Grenaastrækning til stor frustration for alle. Samtidig har vi i efteråret haft en periode med flere aflyste afgange, forsinkelser og ulykker," skriver Michael Borre i sin nytårsstatus på letbanens hjemmeside.
Fyldte tog
Direktøren peger på, at kunderne er glade for letbanen, der kører med fyldte toge i myldretiden.
De fyldte toge har dog givet problemer på Aarhus H, hvor der om morgenen ikke har været plads til alle på strækningen mod Skejby, fordi passagerer fra Odder er blevet i toget for at fortsætte deres rejse mod nord. Letbanen har derfor indsat ekstra afgange fra Aarhus H.
Aflysninger og uheld
Efter åbningen af strækningerne Aarhus-Odder og Skejby-Lisbjerg i august, har der været flere aflysninger og forsinkelser. Det skyldes blandt andet, skriver Michael Borre, at det ikke er så simpelt at få strækningen med bykørsel i relativ lav fart til at spille sammen med Odder-strækningen, der minder mere om en rigtig jernbane, hvor der køres hurtigere.
Efteråret har desuden været præget af en lang række uheld, hvor letbanetog er stødt sammen med biler, cyklister og gående. Det skyldes ifølge letbanedirektøren, at ikke alle bilister og cyklister har vænnet sig til letbanen:
"Vi har set eksempler på hasarderet kørsel fra medtrafikanter, som desværre er mundet ud i ulykker. En ulykke har konsekvenser for de involverede, også for vores letbaneførere, som i sagens natur bliver chokerede, når de rammer en trafikant. Derudover har ulykkerne betydning for driften, fordi systemet lukker ned en time eller mere, og ofte må det pågældende letbanetog også tages ud af drift og til reparation."
Turen til Grenaa
Letbanedirektøren beklager, at strækningen til Grenaa og strækningen Lisbjerg-Lystrup åbner senere end planlagt. Han forsikrer, at hans medarbejdere arbejder benhårdt på at få godkendelsen i hus, men erkender samtidig, "at der er truffet nogle forkerte beslutninger i fortiden, hvor især proceduren omkring godkendelser er blevet undervurderet."
Michael Borre glæder sig til, at østjyderne i 2019 kommer til at opleve den komplette letbane:
"Vi skal åbne til Grenaa, før østjyderne vil opleve den fulde effekt af letbanen. Når det sker, har vi et kollektivt trafiktilbud af høj klasse, som har gjort det markant nemmere at komme mellem nord og syd, og hvor store institutioner som Aarhus Universitet, Aarhus Universitetshospital, erhvervslivet i nord og de nye bycentre i Lisbjerg og Nye er en del af banenettet. Det har hele Østjylland grund til at glæde sig over."
Brabrand, Hinnerup og Aarhus Ø
Det er planen, at der også skal køre letbane til Brabrand, Hinnerup og Aarhus Ø. Letbanen har et særskilt udbygningssekretariat, der arbejder på disse strækninger, der hedder etape 2.
"Hvad angår Aarhus Ø, er vi i gang med projektafklaring og miljøundersøgelser (VVM), og den del af strækningen kan blive politisk godkendt, så anlægsarbejdet kan gå i gang i 2020, hvis Aarhus Kommune ønsker det. Vi forventer, at projektafklaring og miljøundersøgelser for de øvrige strækninger kommer rigtigt i gang i løbet af 2019, når den rigtige rådgiver til opgaven er fundet," oplyser Aarhus Letbanes direktør Michael Borre.