Letbanestatus: 2018 blev et år med blandede følelser

Aarhus Letbanes direktør Michael Borre ser tilbage på 2018 med blandede følelser

Artiklens øverste billede
Tidligere direktør Claus Rehfeld Moshøj og nuværende direktør Michael Borre ved åbningen af letbanen i Aarhus.

Det er snart et år siden, at Aarhus Letbane åbnede for letbanekørsel mellem Aarhus H og Skejby. De første tog med passagerer i byen rullede afsted 21. december 2017. I august 2018 åbnede strækningerne Aarhus-Odder og Skejby-Lisbjerg, mens åbningen af strækningen mellem Aarhus og Grenaa er blevet udsat til slutningen af april 2019.

Letbanedirektør Michael Borre har i anledning af etårsdagen gjort nytårststus:

"Helt overordnet ser jeg tilbage på 2018 med blandede følelser. På den ene side fik vi en fabelagtig start med stabil drift, og senere fulgte årets højdepunkt, da vi åbnede strækningen mod Odder. På den anden side har vi måttet skuffe med en stadig uåbnet Grenaastrækning til stor frustration for alle. Samtidig har vi i efteråret haft en periode med flere aflyste afgange, forsinkelser og ulykker," skriver Michael Borre i sin nytårsstatus på letbanens hjemmeside.

Fyldte tog

Direktøren peger på, at kunderne er glade for letbanen, der kører med fyldte toge i myldretiden.

De fyldte toge har dog givet problemer på Aarhus H, hvor der om morgenen ikke har været plads til alle på strækningen mod Skejby, fordi passagerer fra Odder er blevet i toget for at fortsætte deres rejse mod nord. Letbanen har derfor indsat ekstra afgange fra Aarhus H.

Aflysninger og uheld

Efter åbningen af strækningerne Aarhus-Odder og Skejby-Lisbjerg i august, har der været flere aflysninger og forsinkelser. Det skyldes blandt andet, skriver Michael Borre, at det ikke er så simpelt at få strækningen med bykørsel i relativ lav fart til at spille sammen med Odder-strækningen, der minder mere om en rigtig jernbane, hvor der køres hurtigere.

Efteråret har desuden været præget af en lang række uheld, hvor letbanetog er stødt sammen med biler, cyklister og gående. Det skyldes ifølge letbanedirektøren, at ikke alle bilister og cyklister har vænnet sig til letbanen:

"Vi har set eksempler på hasarderet kørsel fra medtrafikanter, som desværre er mundet ud i ulykker. En ulykke har konsekvenser for de involverede, også for vores letbaneførere, som i sagens natur bliver chokerede, når de rammer en trafikant. Derudover har ulykkerne betydning for driften, fordi systemet lukker ned en time eller mere, og ofte må det pågældende letbanetog også tages ud af drift og til reparation."

Turen til Grenaa

Letbanedirektøren beklager, at strækningen til Grenaa og strækningen Lisbjerg-Lystrup åbner senere end planlagt. Han forsikrer, at hans medarbejdere arbejder benhårdt på at få godkendelsen i hus, men erkender samtidig, "at der er truffet nogle forkerte beslutninger i fortiden, hvor især proceduren omkring godkendelser er blevet undervurderet."

Direktør i Aarhus Letbane, Michael Borre.

Michael Borre glæder sig til, at østjyderne i 2019 kommer til at opleve den komplette letbane:

"Vi skal åbne til Grenaa, før østjyderne vil opleve den fulde effekt af letbanen. Når det sker, har vi et kollektivt trafiktilbud af høj klasse, som har gjort det markant nemmere at komme mellem nord og syd, og hvor store institutioner som Aarhus Universitet, Aarhus Universitetshospital, erhvervslivet i nord og de nye bycentre i Lisbjerg og Nye er en del af banenettet. Det har hele Østjylland grund til at glæde sig over."

Brabrand, Hinnerup og Aarhus Ø

Det er planen, at der også skal køre letbane til Brabrand, Hinnerup og Aarhus Ø. Letbanen har et særskilt udbygningssekretariat, der arbejder på disse strækninger, der hedder etape 2.

"Hvad angår Aarhus Ø, er vi i gang med projektafklaring og miljøundersøgelser (VVM), og den del af strækningen kan blive politisk godkendt, så anlægsarbejdet kan gå i gang i 2020, hvis Aarhus Kommune ønsker det. Vi forventer, at projektafklaring og miljøundersøgelser for de øvrige strækninger kommer rigtigt i gang i løbet af 2019, når den rigtige rådgiver til opgaven er fundet," oplyser Aarhus Letbanes direktør Michael Borre.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.