Eksperter om kommuners vedvarende millionstøtte til Aarhus Airport: En risikabel investering

Hvor længe skal ejerkommunerne blive ved at med at poste millioner af kroner i Aarhus Airport? Pas på med en eskalerende forpligtelse, advarer økonomiprofessor.

Artiklens øverste billede
Pressefoto

Med et passagerantal på 422.000 rejsende i 2022 er Aarhus Airport inde i en stigende periode, men halter fortsat langt efter både Billund og Aalborg.

I Billund kan man præstere 3,7 millioner rejsende, og i det nordjyske ligger man på 1,3 millioner.

Aarhus Airports betydning for at det aarhusianske erhvervsliv bliver dog gang på gang fremhævet af skiftende aarhusianske byrådsmedlemmer. Derfor skyder politikerne gang på gang penge i foretagendet på en afsidesliggende mark på Djursland.

Men er det den rigtige måde at bruge de aarhusianske skatteyderes penge på? Er det sandsynligt, at Aarhus Airport kan tage kampen op med Billund og Aalborg, og er det så slemt for erhvervsliv og borgere at køre til det midt- eller nordjyske for at hoppe på et fly?

Ifølge professor i økonomi Per Nikolaj Bukh skal man i hvert fald være varsom med at poste penge i noget, bare fordi man allerede har foretaget en investering.

»Der er et begreb, der hedder ’sunk cost’, og det er udgifter, man allerede har afholdt og ikke kan inddrive. Dem skal man glemme alt om. Man er nødt til at se fremad og vurdere, hvis jeg nu poster flere penge i det hus, jeg for eksempel er ved at renovere, hvilken ekstra værdi giver det så? Eller vil det være mere fordelagtigt at flytte? Selvom jeg har renoveret på huset i årevis,« siger Per Nikolaj Bukh.

Kan du have en mistanke om, at politikerne i sagen om lufthavnen tænker meget over de penge, man allerede har brugt, og derfor føler sig nødsaget til at blive ved?

»Ja, det kunne jeg have en mistanke om. Men jeg kender ikke detaljerne i businesscasen. Men jeg kan godt forstå, hvis man har svært ved at se bort fra de millioner, man allerede gennem årene har lagt i lufthavnen. Der er en risiko for, at man bliver forblændet af have brugt så mange penge, og derfor føler sig nødsaget til at bruge flere. Det er det, man kalder en eskalerende commitment.« 

Svær vurdering

Lufthavnsanalytiker Jacob Jensen fra Sydbank kalder det en »utrolig svær vurdering« at afgøre, om man skal fortsætte med at sende millioner til Tirstrup. For fem år siden ville han have kaldt Aarhus »den store taber« i det jyske lufthavnsmarked. Men de senere års ombygning af lufthavnen og ruteudbygningen gør, at han ikke er helt så sikker:

»Man har de senere år vist, at man har nogle visioner for den her lufthavn, og jeg synes, at man har formået at bremse en negativ fortælling om, at ingen gad bruge den,« lyder det fra Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef med speciale i blandt andet udviklingstendenser inden for luftfart.

Der er dog et stykke vej fra visioner til sorte tal på bundlinjen:

»Her og nu er status, at man gør et helhjertet forsøg. Man har fået tiltrukket nye ruter og nye selskaber. Så jeg synes, at man har lidt at have optimismen i. Men det er naturligvis svært at vurdere, om det er en lufthavn, man skal poste flere penge i eller afvikle, men de fremskridt, der er realiseret, giver faktisk et bedre fundament for at lykkes - det kræver dog mere kapital,« siger lufthavnsanalytikeren.

Han kalder den placering, som lufthavnen har, for en »massiv modspiller«. Og han tror ikke på, at man kan tage konkurrencen op med Billund.

»Den geografiske placering gør jo, at fundamentet er svært at arbejde med. Men når det er sagt, så fornemmer jeg, at der er stor lokal opbakning fra erhvervslivet. Man skal nok ikke regne med at kunne tage kunder fra Billund, men der kan være muligheder for at konkurrere med Aalborg og måske tage nogle kunder, der ellers havde taget bilen til Hamborg,« lyder det fra Jacob Pedersen.

Hvordan vil du vurdere sandsynligheden for at få en privat investor til at lægge i omegnen af 100 millioner kroner i lufthavnen?

»Der er ingen tvivl om, at det her kræver lokal opbakning. Både i form af kapital, men også opbakning i forhold til rent faktisk at bruge lufthavnen. Trafik avler mere trafik. Og det er selvfølgelig svært, når man længe har været bagud på point. At man har haft mange udskiftninger på direktørposten, kan skræmme nogle investorer væk, men omvendt kan man få indflydelse på, hvem der skal stå i spidsen for lufthavnen. Mit indtryk er, at der er mange gode kræfter i Aarhus, som sætter en ære i, at byen har sin egen lufthavn.«

Aarhus Airport har en målsætning om at få passagerantallet op på 1,5 millioner i 2029 og et delmål om at nå 870.000 passagerer i 2025. Opnår man 2025-målet, er lufthavnens forventning at opnå balance i regnskabet og dermed undgå underskud. 

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.