Line blev hacket af politiansat: »Kom som et chok, at det var ham«

Sag om hacking fik Line til at være mistroisk over for sine kolleger. Nu håber hun, tidligere kollega får fængselsstraf.

Artiklens øverste billede
Sag om hacking har vakt stærke følelser blandt mange ansatte i Østjyllands Politi. Arkivfoto: Adobe Stock

Vellidt og en mand, kollegerne havde tillid til.

Sådan beskriver Line, der har en administrativ stilling hos Østjyllands Politi, en tidligere kollega, der snart vil være at finde på anklagebænken for at have hacket sig ind i over 100 af sine kvindelige kollegers mobiltelefoner.

Retssagen mod den tidligere it-medarbejder starter i uge to, og det er en sag, 35-årige Line vil følge med opmærksomhed.

»Jeg har virkelig brug for en forklaring. Jeg har brug for at høre ham sige, hvorfor han gjorde det, for jeg forstår det virkelig ikke. Hvorfor skulle du gøre det her? Hvad er der galt i dit hoved? Og så er jeg spændt på at se, hvad afgørelsen bliver,« siger hun til Din Avis Aarhus.

Line har været ansat hos Østjyllands Politi siden 2015 og nåede dermed at arbejde sammen med den tidligere it-medarbejder i omkring seks år. En dag i marts 2021 fik hun og kollegerne en »kryptisk mail« fra ledelsen. 

»Vi kunne ikke udlede noget af den, men vi undrede os, fordi vi plejede ikke at få den type mails. Bagefter gik snakken på arbejde, og man kunne høre, at der var noget i gære,« siger hun. 

Fra chok til vrede

Det var i første omgang kolleger, der fortalte Line, at hun og omkring 140 andre ansatte ved Østjyllands Politi var blev hacket af it-medarbejderen. Dagen efter indkaldte ledelsen til et fællesmøde.

»Det kom som et totalt chok, at det var ham. Lige præcis den mand havde vi virkelig meget tillid til. Jeg følte jeg kendte ham, for han var rigtig god til at hjælpe og var meget synlig i huset. Jeg havde ikke i min vildeste fantasi troet, at han kunne finde på det, og så igennem så mange år,« siger Line til Din Avis Aarhus.

Da chokket havde lagt sig, kom vreden over, at kollegaen kunne finde på det. I hvert fald for Line. 

»Jeg har ikke haft det værst, for jeg havde ikke noget på min telefon, der ikke kunne tåle dagens lys, men min bekymring var, at han havde billeder af min søn, også hvor han var i bad, og man kunne se hans tissemand. Hvis nu, hvis han var interesseret i at sælge billeder af børn. Det gjorde mig sindssygt vred og bekymret. Han er en kæmpe idiot,« siger hun.

Line har, som mange andre kvindelige kolleger hos Østjyllands Politi, oplevet det, it-medarbejderen er anklaget for, som et stort tillidsbrud. 

»For mig er det især et tillidsbrud, fordi jeg stolede på manden, og fordi jeg føler mig tryg, når jeg går ind på min arbejdsplads. I starten oplevede jeg også, at jeg havde pludselig havde svært ved at stole på min kollegaer, men den utryghed forsvandt hurtigt, fordi vi var mange i samme båd. Alle på politigården tog 100 procent de forurettedes parti og rykkede sammen i bussen,« siger hun. 

Pokerfjæs

Ifølge Line fik it-medarbejderen adgang til privat indhold på kollegernes mobiltelefoner under påskud af, at Østjyllands Politi skiftede Samsung-produkter ud med Apple-produkter.

»Han sagde, at han skulle se, om politiets it-systemer kunne fungere med Apple-produkter via vores private iPhone-telefoner. Først skulle vi sætte et stik i vores telefoner, som var forbundet til hans computer. Sidenhen blev det, at vi skulle logge ind på vores iCloud på hans computer,« siger Line og fortsætter:

»Jeg sagde nogle gange for sjov til ham, om han nu kunne se alle vores billeder, og der havde han totalt pokerfjæs og sagde, at det kunne han selvfølgelig ikke. Hvis man undrede sig, havde han et svar, og han virkede ikke nervøs, hvis man stillede spørgsmål til det, han lavede.«

At de forurettede kvinder er blevet bedraget, har medført en vis selvbebrejdelse, lyder det.

»Man får lidt skyldfølelse over, at man ikke bare sagde nej eller spurgte andre i it-afdelingen, om den var god nok. Folk vil måske tænke, at vi er lidt dumme. Det ville jeg måske selv, hvis det var sket for andre, men vi havde virkelig ikke set det komme. Han har været sindssygt dygtig til at få det hele til at virke helt naturligt,« siger hun. 

Forventer tilståelse

Line ved ikke, hvor meget privat indhold, hun har fået stjålet fra sin telefon. Hun ved heller ikke, om den tiltalte har misbrugt indholdet.

»Det er der realiteten kun en person, der ved,« siger hun. 

I en kommentar til Din Avis Aarhus siger den anklagedes forsvarsadvokat, Henrik Garlik, følgende:

»Jeg forventer, at sagen hovedsageligt vil blive gennemført som en tilståelsessag.«

Forsvarsadvokaten har på nuværende tidspunkt ingen yderligere kommentarer.

Line er ikke kvindens rigtige navn. Hun har ønsket at være anonym, fordi emnet er sårbart. Redaktionen er bekendt med kvindens rigtige identitet.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.