Anklage i sensationel retssag: Kollega stjal politikvinders private videoer
Tidligere ansat ved politiet er anklaget for at have hacket sig ind i flere end 100 kollegers private mobiltelefoner.
»Det er en ulykkelig sag, der ikke burde kunne ske, og der er sket et stort tillidsbrud. De ansatte skal kunne føle sig sikre, når de er inden for murene.«
Formand for Østjyllands Politiforening, Anita Frank, nævner igen og igen ordet ”tillid,” når hun taler om en opsigtsvækkende retssag, der tirsdag 10. januar starter i Retten i Aarhus.
Hovedpersonen i sagen, en tidligere it-medarbejder ved Østjyllands Politi, er anklaget for at have hacket sig ind i omkring 140 kollegers private mobiltelefoner.
Det er primært kvindelige kollegers private billeder og videoer, den tidligere it-medarbejder, en mand, på ulovlig vis har skaffet sig adgang til.
»Der har været en stor bekymring i forhold til, hvad gerningsmanden har gjort ved det private indhold, der er blevet suget ud af deres mobiltelefoner. Mange har spurgt til, hvordan de kan sikre, at deres private indhold ikke kommer til at blive misbrugt andre steder,« siger Anita Frank til Lokalavisen Aarhus.
De forurettede var ansat i forskellige stillinger i politiet; studentermedhjælpere, betjente og anklagere. Nogle af dem fik deres mobiltelefon hacket én gang, andre op til 30 gange.
Filmede kollega
Ifølge sagens anklageskrift, som Lokalavisen Aarhus har fået aktindsigt i, skal den tidligere it-medarbejders krænkelser være sket i perioden 2010-2021.
Manden skal have skaffet sig adgang til private billeder og videoer under påskud af at ville undersøge, om politiets IT-systemer kunne fungere på iPhone-telefoner. I stedet kopierede han telefonernes indhold og lagrede det på sin private computer.
Manden, der er i begyndelsen af 40’erne, er tiltalt for i alt 12 forhold, herunder også at have filmet en kvindelig medarbejder, mens hun klædte om. Det skal være sket gennem et nøglehul til et omklædningsrum på politigården i Aarhus.
»Det er meget ubehageligt. Politigården er et helle og et sted, hvor man kan slappe af og være sig selv. Vi er vant til at stå face to face med barske situationer og også trusler mod vores person, og det er på politigården, man kan føle sig sikker,« siger Anita Frank.
Ifølge hende er de forurettede fortsat påvirkede af det, der er sket, »og ubehaget popper op igen nu, hvor sagen starter.«
Snagede i politisager
Den tidligere it-medarbejder er også tiltalt for at have misbrugt sin stilling til at skaffe sig adgang til efterforskningsmateriale, blandt andet materiale og billeder fra en lang række private borgere, der eksempelvis har afleveret deres telefoner i straffesager.
De ulovlige handlinger fandt ifølge anklageskriftet sted fra Aarhus Politigård og en privat adresse lidt uden for Aarhus.
Den sigtede blev 29. marts anholdt, efter at kolleger var begyndt at fatte mistanke til, at noget ikke var, som det skulle være.
Der er afsat fem retsdage i sagen, og der forventes at falde dom 20. januar.