Gård undgik nedrivning: Nu er der milliondyre biler, hvor der før var grise

En større gård nær Balle ved Hjortshøj var i risiko for at blive revet ned, men så slog lokale kræfter til, og nu foregår der en masse forskellige aktiviteter i lokalerne.

Artiklens øverste billede
Der er sket meget i den tidligere grisestald, siden gården ved Balle blev købt af Bjarne Skov Madsen og Peter Overgaard Andersen for fem år siden.

Tomme landbrugsejendomme behøver ikke nødvendigvis at få dødsstødet. Det er en tidligere grisefarm på Balshøje nær Balle i den nordlige del af Aarhus Kommune et glimrende eksempel på. Den var egentlig i fare for at blive revet ned, men lokale kræfter ville det anderledes, og nu er den hjemsted for et bredt arbejdsfællesskab, hvor alt fra bilentusiaster til en antikvitetshandel lejer sig ind.

»De gamle landbrugsejendomme er ikke nødvendigvis dødsdømte. De kan godt bruges til et eller andet, og det var det, vi kunne se, da vi købte stedet,« fortæller Bjarne Skov Madsen.

Sammen med Peter Overgaard Andersen, indehaver af Hårup Dækservice, valgte han derfor at slå til, da en bondemand, som ejede gården og to tilsvarende, satte den til salg for omkring fem år siden. Havde de ikke gjort det, »var den blevet væltet ligesom de andre gårde,« er Bjarne Skov Madsen sikker på.

»Men vi var overbeviste om, at stedet her godt kunne blive til noget sjovt - også for lokalområdet,« forklarer han.

Bjarne Skov Madsen er stolt over, hvordan en nedrivningstruet landbrugsejendom er blevet forvandlet til et arbejdsfællesskab. Foto: Jonas Wrede Hansen

Milliondyre biler

Og det er netop sådan, at Bjarne Skov Madsen gerne vil beskrive den forvandlede gård i dag. Her er det sjovt at være, synes han. Ikke mindst, fordi bilfællesskabet High on cars i oktober lejede sig ind i en af gårdens haller, som tidligere blev brugt som grisestald. Nu er dyr og udtjente grisestier med spindelvæv blevet udskiftet med store biler i millionklassen, som opbevares i den moderniserede hal.

»Det er fedt, at de er rykket herud. De er med til, at der sker noget herude,« lyder det fra Bjarne Skov Madsen, som selv med en fortid som både racerkører og tilknyttet Jyllandsringen i forvejen har en stor passion for biler og især de hurtige af slagsen.

High on cars, som både driver en populær Youtube-kanal med 71.000 bilglade abonnenter, podcast og en webshop samt arrangerer forskellige events, holdt oprindelig til i Tilst. Men da muligheden for at rykke til den tidligere grisegård bød sig, slog det aarhusianske bilfællesskab til.

»Vi er fem fuldtidsansatte, som udelukkende laver High on cars, så da Bjarne og Peter fik lavet den her store, fine hal, fik vi muligheden for at leje os ind, og det gav bare god mening for os,« fortæller Niels Becker, som var med til at stifte High on cars for seks år siden med en passion for biler.

Dengang var det for sjov, hvilket det egentlig stadigvæk er, men det er også blevet en seriøs forretning, og derfor var der behov for at rykke i de nye lokaler, hvorfra der er masser af plads til både at styre webshop, optage podcast og redigere videoer.

Vi har vildt godt fat i de danske bilentusiaster. Så når vi proklamerer, at vi gerne vil holde et træf, så kommer der 5 til 6.000 biler, og der har vi jo godt med udenomsareal til herude, så jeg glæder mig til at byde velkommen til det i 2023.

Niels Becker, High on cars

Grise er blevet til biler

Den store hal havde Niels Becker og de andre fra High on cars dog svært ved selv at udfylde.

»Så jeg meldte ud i en podcast, at hvis der var nogen, som havde en bil, der skulle vinteropbevares eller var et investeringsobjekt, så var man velkommen til at tage fat i os. For så kunne man få bilen opbevaret herude. Der blev simpelthen fyldt op i løbet af 14 dage,« fortæller Niels Becker.

Derfor er grise i dag skiftet ud med eksklusive og sjældne biler til flere millioner kroner - heriblandt enkelte racerbiler, der fungerer som et unikt bagtæppe til bilfællesskabets videoer til Youtube.

Der er enkelte racerbiler blandt de mange dyre biler i den gamle grisestald. Foto: Jonas Wrede Hansen

Niels Becker har dog endnu flere planer med High on cars’ nye hjemmebane, som med beliggenheden giver bilfællesskabet nogle unikke rammer til at udfolde sig i det nye år.

»Vi har vildt godt fat i de danske bilentusiaster. Så når vi proklamerer, at vi gerne vil holde et træf, så kommer der 5 til 6.000 biler, og der har vi jo godt med udenomsareal til herude, så jeg glæder mig til at byde velkommen til det i 2023,« fortæller han.

Lovlig stribe på gården

Det er netop derfor, at Bjarne Skov Madsen er glad for, at han valgte at smide penge efter den tidligere grisegård. Han ser det nemlig ikke som en økonomisk god investering - hvis han bare kan komme ud af det, uden at have tabt penge, så er han ganske tilfreds. Det vigtigste for ham er derimod, at der kommer liv på gården. 

Derfor har han også selv et par nye planer med stedet.

»Vi vil lave det, man kalder for en stribe. Altså noget asfalt, hvor folk kan få lov til at tænde deres bil af helt isoleret for den anden trafik, og hvor politiet ikke kan have argumenter imod det,« fortæller Bjarne Skov Madsen, som sammen med Peter Overgaard Andersen også går og pusler med at lave en gildesal, hvor personer med relation til gården kan leje sig ind for at afholde arrangementer:

»Vi skal ikke til at konkurrere med det lokale forsamlingshus eller andre, som i forvejen døjer med at få økonomien til at slå til. Det er dem, som har en relation til gården, der kan få lov til at leje det.«

Den tankegang glæder Niels Becker fra High on cars, som er tiltrukket af den stemning, som er på gården blandt de mange forskellige erhvervsdrivende.

»Om fredagen mødes vi til rundstykker. Jeg elsker den kollektive tankegang, som er herude blandt alle. Da vi skulle have en bom for porten, tog jeg fat i smeden, som er herude. Vi hjælper hinanden,« fortæller Niels Becker, som selv bor i Hjortshøj og derfor kun har syv minutter ud til gården.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.