Champagne og kransekage er århundredets misforståelse

Hvem, der har fundet på den idé at spise en meget sød kage sammen med en tør champagne, ved jeg ikke, men dygtig er han ikke.

Artiklens øverste billede

Jeg starter hårdt ud i denne udgave af klummen. Hvis der er én mere, som siger, at de skal have champagne og kransekage nytårsaften, så skal de have lov til at leve af det resten af deres liv. 

Nå ja, ro på drengen – helt så galt er det vel heller ikke. Jo, det er faktisk meget galt.

Det er vel nok århundredets misforståelse, og hvem der har fundet på den idé med at spise en meget sød kage sammen med en tør champagne, ved jeg ikke, men dygtig er han ikke.

Nu skriver jeg champagne, og dermed mener jeg champagne. Det er endnu en de ting, jeg hører ret ofte. Al vin med bobler er champagne – NEJ det er det ikke, men kun champagne fra Champagne, som er et geografisk afgrænset område i Frankrig, er champagne. Mousserende vin hedder f.eks. Sekt i Tyskland, Cava i Spanien, Spumante i Italien, Sparkling Wine i Australien, USA og England. 

Tilbage til snakken om champagne og kransekage og hvorfor det ikke er godt. Den meget søde kage kombineret med en helt tør champagne eller mousserende vin er ikke godt. Hvis du skal have bobler til kransekagen, så gå efter noget Asti Spumante som er den her søde mousserende vin fra Italien. Det kan som også være champagne men så skal det være i den kategori af sødmegrader, som hedder Sec eller Demi-Sec. Ja, det lyder helt åndsvagt, at det søde hedder Sec, som jo egentlig betyder tør, men vin har aldrig været kendt for at have en simpel tilgang til tingene. Sådan er det bare – lev med det.

Blå og grøn drue

Til min nytårsaften i år, som faktisk er første gang i 15 år, jeg ikke skal arbejde om dagen, skal jeg have champagne, altså rigtig champagne i den tørre udgave. Den skal nydes med nogle lækre snacks imens, jeg lytter til nytårstalen. Det er den sikre. I år vil jeg nyde en Lheureux Plékhoff Á Travers Le Mythe Brut Blanc de Blancs. Det lyder rigtig fint, men hovedsagen er, at det smager virkelig lækkert. Det er en champagne, som faktisk er i en meget fornuftig prisklasse. Blanc de Blancs betyder, at det er en champagne, som udelukkende ar lavet på Chardonnay. De 3 druer, som bliver brugt, er chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier, hvor de to sidst nævnte er blå druer og chardonnay grøn. 

Som snacks kan man lave små sprøde brød chips med en lille rejesalat. Lidt brød skæres i 3mm skiver og bages sprøde i ovnen ved 100 grader, så tager man lidt rejer skærer dem i lidt mindre stykker, blander det med en smule creme fraiche, citronsaft og evt. lidt citronskal, smages til med salt og peber. Anret det umiddelbart før servering. Står det for lang tid, bliver brødet blødt. 

Det her setup kan alle være med, om det så er champagne eller andre mousserende vine er jo op til en selv, bare husk på; tør vin til salte retter og sød vin til søde retter.

Nytårsaften er for mig den dag på året, hvor langt de fleste folk er glade. 

Den dag på året, hvor alle slipper fordomme, alle hilser på hinanden, ønsker ”Godt Nytår” og står side om side og får ondt i nakken af at kigge op i himlen og siger ”neeej hvor fin”, når den ene raket efter den anden bliver skudt af. Det er hyggeligt, synes jeg.

Her fra mig skal I have et ønske om et rigtig godt og lykkebringende nyt år. Jeg glæder mig og ser frem til et udfordrende og fantastisk 2023. Pas på jer selv og husk, at god mad og vin skal nydes i godt selskab.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.