Året, der gik i Aarhus 2022 - O til Å

Endnu et begivenhedsrigt år er forløbet, og Lokalavisen Aarhus giver dig her anden halvdel af vores store tilbageblik på stort og småt, der skete i den jyske hovedstad i 2022.

Artiklens øverste billede
Fotos: Per Lange (Tobias Rahim)/Stine Schjøtler (Hasle Bibliotek og havnekonference)/Benny Kjølhede (Studstrupværket)/Team Zaha Hadid Architects (stadion)

Hvor godt har du fulgt med i årets nyheder? Quiz med og kom med i lodtrækningen om præmier. Læs mere her.

Læs første halvdel af tilbageblikket her: 

Overlegent! Ja, ordet er nærmest ikke dækkende for det, Højbjerg Badminton Klub præsterede i påsken 2022. Som den første danske badmintonklub nogensinde endte Højbjerg med at have seks hold i landets fem øverste badmintonrækker, da sjetteholdet kvalificerede sig til Danmarksserien. »Det er vi altså ret stolte af,« sagde sportschef Michael Kjeldsen til avisen.

Protester en masse med tusindvis af høringssvar og adskillige demonstrationer ramte kommunen og byrådet, da sparekatalogerne fra forvaltningerne kom i høring i oktober og november. Der skulle findes besparelser for næsten 300 mio. kr. årligt, og 16. december blev der endelig landet en aftale. De varme kartofler Hasle Bibliotek og Natursamarbejdet blev delvist reddet, mens mange andre velfærdstilbud fik sparekniven. 

Quiz-tid! Hvor stort et honorar ville Jacob Bundsgaard gerne have for at være formand for Aarhus Havn? Svaret er 250.000 kr. Avisen kunne afsløre, at borgmesteren pludselig gik fra 0 til 150.000 kroner i honorar, da han blev genvalgt som havneformand i starten af året. Hans egen afdeling stod forinden bag en indstilling til byrådet om, at borgmesteren også skal modtaget honorar for at være i bestyrelsen, selvom vurderingen hidtil havde været, at han havde nok i sin borgmesterløn. Bundsgaard anbefalede først et honorar på en kvart million, men sænkede det efterfølgende af egen drift til 150.000 kroner.

Rockere fra mc-klubben Cobra er rykket ind i en nedslidt erhvervsgrund uden for Sabro, kunne nærværende avis afsløre i december. Cobra er officiel støtteklub til Bandidos, og den indtil videre ret undseelige etablering på kanten af kommunen ligner en provokation af Hells Angels, der har haft Aarhus som sit territorie i årtier. 

Salling Roofgarden hedder Aarhus’ nye bypark i 6. sals højde. Den spektakulære 1.400 kvm. store taghave og spektakulære overbygning på Salling Rooftop blev indviet i juni og vil utvivlsomt tiltrække endnu flere gæster til attraktionen, som angiveligt har haft over fire millioner besøgende siden åbningen i 2017. 

Tragiske drukneulykker i havnen skal være fortid, slog politikerne fast i 2022, efter den irske kok Peter Burns blev endnu et offer for det vinterkolde vand og fundet i januar efter at have været savnet i halvanden måned. Kommunen har opsat 400 meter permanent hegn diverse steder på havnen, og før jul blev i alt 17 termiske kameraer opsat. 

Uskyldigt offer for meningsløs bandevold. I bogstavelig forstand. Det var 21-årige Søren Koch, der blev fundet skuddræbt i sin bil i krydset Søndervangs Allé/Ringvej Syd i Viby den 8. marts. En ukendt gerningsmand havde affyret tre skud, og kort tid efter fandt politiet en bil i brand på Ormslevvej. Der skulle gå otte måneder, før politiet efter omfattende efterforskning fandt frem til Søren Kochs formodede drabsmand, en 27-årig mand, som formodes tiltalt i 2023.

Valgets vinder var Vanopslagh – i hvert fald i Østjylland. Den unge LA-leder bøllebankede blandt andet Venstre-formand og ny forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen, som også var opstillet i storkredsen. Hele 38.284 personlige stemmer fik ’Daddy Vanopslagh’ – fjerdeflest på landsplan. Og hans parti fik hver tiende stemme i Østjylland. ’Valgets tale’ var dog rød – også i denne storkreds, hvor S fik mere end hver fjerde stemme. 

Wroom! Aarhus har fået sin tredje ring. Giber Ringvej er navnet, og den 12 kilometer lange strækning i Aarhus Syd blev indviet 5. december. Anlægget af ringvejen, der i lang tid gik under navnet Beder-Bering Vejen, blev igangsat i april 2020. Siden er der flyttet 825.000 m3 jord, bygget 16 broer, tændt 375 lysmaster og lagt asfalt hele vejen fra Kolt til Beder.

X-rated burde Tobias Rahims nye digtsamling have været. Udgivelsen er lige dele banaliteter skrevet med infantil håndskrift og halve og hele billeder af hans lem. Den høje hitmager fra Aarhus’ stjernestatus er bare steget og steget i 2022, men på et tidspunkt blev det hele også for meget. Den følsomme førsteelsker tog en vel undt pause, da han kort før P3 Guld, hvor han i øvrigt vandt hovedprisen, fik et alvorligt angstanfald. Rahim ser dog heldigvis ud til at være tilbage på sporet igen. 

Yderligere millioner skulle postes i Aarhus Airport i 2022. Lufthavnen var pludselig – til de flestes forbløffelse – ved at gå rabundus først på året pga. evige underskud, corona-efterveer og regninger for ombygningen. Hele 180 mio. kr. midt i et spareår skulle Aarhus smide efter underskudsforretningen til gengæld for ca. 90 pct. ejerandele. En tilsyneladende langstrakt jagt efter en privat investor er fortsat i gang. Det har nok ikke gavnet den jagt, at direktør Brian Worm i december opsagde sin stilling, angiveligt fordi han ikke trives i jobbet. En ny direktør bliver den fjerde på blot to år. 

Zaha Hadid hedder arkitektfirmaet, der har tegnet Aarhus nye stadion til 650 mio. kr. Spændingen blev udløst 13. december. 24.000 tilskuere bliver der plads til – og således er der også grobund for fremtidige landskampe. Nedrivningen af det gamle stadion går i gang i 2024, og det nye stadion forventes allerede klar til kamp i sommeren 2026. Hvordan resten af Kongelunden, som kommunen har afsat 250 mio. kr. til, skal tage sig ud, og hvordan genhusning af AGF skal løses, bliver afklaret i 2023. 

Ærgrelsen var stor hos Dansk Folkeparti, da partiets eneste byrådsmedlem i Aarhus, Jakob Søgaard Clausen, meldte sig ud og blev løsgænger i august. Det skete på grund af manglende tillid til partiet, som i 2022 har været plaget af interne krige, skandalesager og styrtdykkende opbakning, men også på grund af den aarhusianske lokalforenings sag om svindel med partistøtte. I november var Clausen ude at føre valgkamp for Inger Støjberg, så Danmarksdemokraterne kan meget vel blive repræsenteret i Aarhus Byråd i 2023. 

Østjyllands Brandvæsen leverede en brav indsats, da brandmænd døgnet rundt i 29 dage kæmpede for at redde en gigantisk silo på Studstrupværket og befri aarhusianere og djurslændinge for røggener. Branden blev blandt andet slukket takket være en hurtig konstruktion af en fjernstyret bulldozer, som kunne fjerne nogle af de 55.000 tons ulmende træpiller. Flere borgere i lokalområdet var nødsaget til at søge væk på grund af den grelle lugt, og da det stod værst til, lød en luftalarm, og myndighederne var klar til at evakuere borgerne. En efterfølgende rapport har slået fast, at det havde været en katastrofe for varmeforsyningen, hvis branden på fjernvarmeværket bredte sig - og at Aarhus havde stået i lo.. til halsen, hvis der var opstået en kritisk brand på havnen samtidig.

Åndssvage bandekonflikter ulmer fortsat i Aarhus, og angiveligt er det altid Brabrandgruppen, BB, som er involveret. Gruppen, som holder til i Gellerup, har ifølge Ekstra Bladet slået pjalterne sammen med den forbudte, københavnske bande Loyal to Familia, efter de to var i indædt kamp, da LTF prøvede at etablere sig i Aarhus i 2017. Nu er det så Rosenhøj-gruppen fra Viby, at BB bekriger, og det medførte at politiet i december for tredje gang i 2022 pga. »anspændt stemning« indførte visitationszoner i områderne.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.