Slagter Riget inviteret til royal gløgg hos dronning Margrethe
Til hverdag stopper de pølser, skærer andebryst og hjælper kunderne med at sammensætte den ideelle julemenu. Men for nylig blev de to indehavere af Slagter Riget inviteret til julegløgg hos dronningen.
I Slagter Riget møder man de to indehavere, Mark Purkær og Bjarke Jensen, som er i fuld gang med at stoppe pølser og forberede kundernes bestillinger til jul og nytår. Med hænderne begravet i medister og alverdens udskæringer står billedet i skarp kontrast til dagen forinden, hvor de to ejere var inviteret til julegløgg hos dronningen.
Her var de to slagtere blandt gæsterne, fordi de hvert år leverer kød til det kongelige hof - også til julemiddagen.
»Det er fantastisk, det er anden gang vi er med til det her eventyr,« fortæller Bjarke Jensen, da Lokalavisen Aarhus besøger den store slagterbutik på Frederiksbjerg i det centrale Aarhus.
Stolt peger Mark Purkær over på en indrammet artikel omkring deres første besøg hos dronningen, hvilket var til julegløgg i 2016. Dengang vidste de ikke, hvad de gik ind til, men i år var de noget bedre forberedt.
»Det er den kongelige pølse.«
Striktrøje og cowboybukser
Det var i november, at de to slagtermestre modtog en mail fra kongehuset. I den kunne de læse, at de 14. december var inviteret til julegløgg i Riddersalen på Christiansborg Slot.
»Så sendte vi lynhurtigt en mail retur med ”Det vil vi selvfølgelig gerne”, og så kom der et rigtig fint trykpapir med invitationen. Det var helt vildt,« siger Bjarke Jensen.
Første gang de to slagtere var til julegløgg, mødte de op i en kortærmet skjorte, striktrøje og cowboybukser. I år havde de læst afsnittet omkring beklædning, hvilket betød, at de troppede op iført en »pæn daglig jakke«, som dresscoden blev formuleret i den royale indbydelse.
De to slagtere fortæller, at hoffet går meget op i kvaliteten af råvarerne, som de bruger. Det kunne man også smage på gløggen.
»Vi spekulerer lidt i, om det kan være nogle af prinsens vine, som de bruger til gløggen, men det er de nok for gode til. Jeg tog to glas gløgg,« siger Mark Purkær og joker: »Bjarke tog syv.«
»Ja, jeg hamrede syv,« griner Bjarke Jensen og fortsætter: »Argh, jeg skulle køre, så jeg tog kun et enkelt glas.«
Selvom det er en stor begivenhed at være med til julegløgg, så er en snak med de kongelige noget, som de to slagtere valgte at springe over. Man skal skrive sig op på en liste og håbe på, at der er tid, fortæller de. I stedet lyttede de to slagterkammerater til livagardens tamburkorps, som spillede soundtracket til Top Gun.
»Det var fedt,« udbryder Bjarke Jensen.
»Det lød virkelig godt, så der rejste nakkehårene sig,« siger Mark Purkær.
»Ja, det gjorde de godt nok. Mark tuede lidt,« griner Bjarke Jensen.
Kongelige pølser
De to slagtere slog lige et smut forbi Amalienborg, inden de skulle ind til dronningen, for at aflevere nogle varer og drikke en kop kaffe med køkkenchefen.
»Det kunne vi lige så godt, når nu vi var der,« fortæller Bjarke Jensen.
Makkerparret fortæller om deres oplevelse med at levere til kongehuset, og hvor venlige køkkenmedarbejderne er, når de bestiller hos slagterne.
»Da prins Henrik var i live, var han på besøg i forretningen, og vi skulle lave nogle indmadspølser til kongehuset. Vi var oppe og få urterne fra Marselisborg, og så producerede Bjarke pølserne med den indmad, prinsen ville have. Det er sjovt, fordi hendes majestæt ikke er oppe at ringe over indmadspølser, men den var hun vildt begejstret for. De fik den faktisk igen,« fortæller Mark Purkær.
»Det er den kongelige pølse,« griner Bjarke Jensen.
De to ejere er ikke i tvivl, når de bliver spurgt, om de vil takke ja til endnu en omgang julegløgg hos dronningen.
»Ja, det vil vi,« siger Bjarke Jensen.
»Altid! De kan spørge os om, hvad som helst, så springer vi på,« siger Mark Purkær og fortsætter: »Der er bare et eller andet specielt over det kongehus, om man vil det eller ej. Vi er mega stolte.«