Efter seks års planlægning: Vikingeklubben Jomsborg udvider

Med udvidelsen får vinterbadeklubben mulighed for at byde flere medlemmer velkommen i fremtiden. En Salling-donation bidrager til genopførelsen af den nordlige vinge i vinterbadeklubben til gavn for byens borgere.

Artiklens øverste billede
En visualisering af udvidelsen udarbejdet af P+P Arkitekter.

Vikingeklubben Jomsborg, der har til huse ved Den Permanente Badeanstalt i Risskov, kan nu sætte nu gang i udbygningen ud fra en helhedsplan, som klubben har arbejdet på i mere end 6 år.

Alle myndighedsgodkendelser er i hus og P+P Arkitekter, ingeniørfirmaet NIRAS samt entreprenørfirmaet MT Højgaard, som alle kender udfordringerne på stedet som ansvarlige for Aarhus Kommunes store genopretningsprojekt for fire år siden, skal forestå de praktiske arbejder på udvidelsesprojektet.

Det skriver Vikingeklubben Jomsborg i en pressemeddelelse. 

Det er planen, at Den Permanente Badeanstalt nu vil genopstå som den helhed, badeanstalten var fra 1933 og frem til en vinterstorm midt i 1960’erne ødelagde store dele af trækonstruktionerne. Spunsvæggene har siden stået som en påmindelse om, hvor stor badeanstalten “Aarhus Søbad” var engang – og nu snart bliver igen.

Udvidelsen kommer til at bestå af en sydvinge ind mod byen og en nordvinge mod Risskov. Nordvingen bliver tilgængelig for offentligheden hele året.

Projektet er blevet muligt i kraft af en donation fra Salling Fondene, midler fra Aarhus Kommune og ikke mindst vinterbadeklubbens 10.000 medlemmer for at sikre finansiering af projektet.

»Det er mig en stor glæde, at Salling Fondene med en donation til Vikingeklubben Jomsborg kan bidrage til genopførelsen af den nordlige vinge i vinterbadeklubben til glæde og gavn for byens borgere,« siger Jens Bjerg Sørensen, der er bestyrelsesformand i Købmand Herman Sallings Fond.


Bo Kræmer er bestyrelsesformand for Vikingeklubben Jomsborg, og han fortæller til Lokalavisen Aarhus: 

»Donationen fra Købmand Herman Sallings Fond er på 2,5 millioner kroner, og så har kommunen også bidraget med et beløb på 3 millioner kroner. Derudover har kommunen også bidraget med 1,25 millioner kroner med den ekstra elforsyning, der skal til i forbindelse med udvidelsen,« fortæller han. 

Åbner næste år

Bo Kræmer oplyser, at hele budgettet for udvidelsen ligger på 38 millioner kroner. 

»Vi får 6,75 millioner kroner eksterne, og så løfter vi selv resten som klub. Vi har sparet 7 millioner kroner op, og så har vi velvilligt fra kommunens side fået bevilliget en garanti på et lån i kommunekredit på 25 millioner kroner, som vi optager og afvikler over 25 år,« forklarer Bo Kræmer.

Hvordan ser tidsplanen for udvidelsen ud?

»Der er byggestart en gang i februar, og så forventer vi at kunne åbne om et år, altså december 2023,« siger Kræmer, der kalder Vikingeklubben Jomsborg for verdens største.

»Vi kender ikke til andre, der skulle være større. Danmark har en foreningskultur, hvor vi ikke skal være mange, før vi laver en klub. Og her er vi så 10.000 medlemmer samlet i en vinterbadeklub,« fastslår han. 

Indrettes i gammel stil

Nordvingen indrettes i den velkendte, gamle stil med omklædningskabiner og stiger til bassinet. Der vil blive rum til opbevaring af udstyr for Østjysk Livredderforening og kajakpoloklubbens grej. Andre klubber og foreninger vil kunne bruge faciliteterne efter aftale med Aarhus Kommune og Vikingeklubben Jomsborgs bestyrelse, så en fredelig sameksistens kan bevares og udbygges. Endelig giver det byens borgere en ekstra mulighed for at bade sommer og vinter i nye omgivelser.

Sydvingen ind mod Aarhus vil hele året være forbeholdt Vikingeklubben Jomsborg, som gennem mange år har haft en lang venteliste med kommende vinterbadere.

Visualiseringen af det nu tilrettede projekt viser, hvordan indretningen bliver med to saunaer og et ekstra klublokale i sydvingen. Det giver mulighed for at tilpasse åbningstiderne i alle saunaerne til de aktuelle behov i åbningstiden, som er fra klokken 6 til 23 hver dag i vintersæsonen, og vinterbadeklubben får således også mulighed for at byde flere medlemmer velkommen i fremtiden.

Se helhedsplanen her.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.