Ny indberetning om voldsom behandling af beboere

En anonym person har henvendt sig til flere medlemmer af byrådet og en whistleblowerlinje om flere tilfælde af hård behandling af beboerne

Artiklens øverste billede
Foto: Danni Paulsen

Kilebo Det er som en historie uden ende. I juli blev Anita Frichots verden væltet, da en anynom henvendelse til Aarhus Kommune berettede om, hvordan en navngiven medarbejder på Kilebo Bosted hus 5-7 igennem længere tid havde været voldelig overfor hendes søn 23-årige Sebastian, der har mental autisme.

Sebastian har ikke noget sprog og er mentalt som en 5-årig. Sagen blev politianmeldt af både Sebastians familie og af Aarhus Kommune, og den navngivne medarbejder har ikke siden været på arbejde. Den anonyme indberetning blev bakket op af flere kilder, som Lokalavisen talte med.

Nu er endnu en anonym indberetning om voldsom behandling af beboerne på Kilebo tikket ind. Denne gang beskyldes en anden medarbejder for at have været voldelig og grov over for to beboere i hus 5-7. Denne indberetning er også sendt via whistleblowerlinjen og er derudover også sendt anonymt til flere byrådsmedlemmer.

I indberetningen beskrives, hvordan en navngiven medarbejder skulle have tilbageholdt mad fra en borger for at provokere borgeren til "at smadre køkkenet," hvorefter medarbejderen pralede af, hvad denne kunne få borgeren til. Episoderne skulle ifølge afsenderen af indberetningen have ført til selvskade hos beboeren.

Medarbejderen anklages også for at løfte og flytte på en beboer mod beboerens vilje, så det har ført til høje skrig, og for ikke at indberette episoder som magtanvendelse.

Uddrag af den nye indberetning

Urolig tid for beboerne

Den nye indberetning kommer i en urolig tid for beboerne i hus 5-7.

Som Lokalavisen har beskrevet, så er en Securitasvagt politianmaldt for at tage kvælertag på en 27-årig beboer, og flere medarbejdere har sagt op. På lederpladsen har der været flere udskiftninger på kort tid. Den daglige leder, der i den første indberetning og af Lokalavisens kilder blev kritiseret for at vende det døve øre til medarbejderes advarsel om, hvad der var overgået Sebastian, er blevet overflyttet til Borgercenter Syd, hvor han skal være med til at starte et nyt bosted. En anden leder, sagde, ifølge Aarhus Kommune, selv op.

De midlertidige ledere, der i første omgang blev sat ind, forlod pladsen 1. september, og siden har Aarhus Kommune haft en ledig stilling som daglig leder af Kilebo. I øjeblikket er der en midlertidig administrativ leder.

Bange for repressalier

Og nu er der så kommet endnu en indberetning. I denne beskyldes centerledelsen for Borgercenter Vest for ikke at reagere på henvendelser om voldelig behandling af beboerne.

"Centerledelsen har understreget overfor alle medarbejdere, at vi har meldepligt. Hvis nærmeste leder ikke reagerer, skal vi gå videre i systemet. Da Centerledelsen tilsyneladende ikke har tænkt sig at reagere på den information, de har fået, ser jeg mig nu nødsaget til at bringe den videre," står der i indberetningen, hvor det også påpeges, at "centerlederen" er blevet gjort opmærksom på den voldelige medarbejders adfærd, uden at det har ført til ændringer.

I indberetningen står der også, at "jeg er bange for, at ledelsen forsøger at dysse denne sag ned i en forvejen tumultarisk tid". Afsenderen skriver, at denne vil være anonym af frygt for repressalier fra medarbejderen og ledelsen.

"Jeg skal her bemærke, at den sidste whistleblower på Kilebo blev presset til at opsige sin stilling," skriver afsenderen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.