A.P. Møller får grønt lys til geotermiske boringer i Aarhus
To steder i kommunen skal der ledes efter varmt vand, der kan forsyne aarhusianerne med billig fjernvarme
Aarhus formodes at have en undergrund, der er særligt egnet til at indvinde geotermisk varme fra.
Derfor har A.P. Møller Holding bedt om tilladelse til to prøveboringer, og det har de nu fået fra Energistyrelsen, oplyser styrelsen og Aarhus Kommune i en pressemeddelelse.
Tilladelsen er givet i et område, der nærmest dækker hele kommunen, men det er endnu ikke besluttet, hvilke steder boringerne faktisk skal foretages.
Finder A.P. Møller, hvad selskabet leder efter, er det meningen, at fundet skal komme aarhusianerne til gode. Kommunen og A.P. Møller har i oktober 2018 underskrevet en såkaldt hensigtserklæring om, at der skal forhandles om en varmeleveranceaftale til Aarhus.
Aftalen er ifølge rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek (V), under forhandling.
"Med tilladelsen står A.P. Møller Holding i mine øjne endnu stærkere som kompetent partner i et muligt fremtidigt varmesamarbejde. En kompetent samarbejdspartner er afgørende i de aktuelle forhandlinger, for vi vil kun indgå en aftale, hvis vi kan sikre konkurrencedygtige priser og en samarbejdspartner, der vil skærme varmekunderne mod den økonomiske risiko ved at etablere og drive geotermiske anlæg i Aarhus. Det holder vi fast i, og det arbejder vi med i forhandlingerne," siger rådmanden, som glæder sig over, at tilladelsen er i hus.
Grøn energi
Går alt, som man håber, kan op mod 100.000 aarhusianere måske nyde godt af varme fra jordens indre.
"Hovedparten af den varme, vi bruger i Aarhus, kommer allerede fra biomasse, men vi er er meget opsatte på at gøre varmeforsyningen brændselsfri og dermed endnu mere grøn. Det glæder mig derfor, at vi er kommet et skridt nærmere at bruge geotermi som vedvarende varmekilde i Aarhus-området," siger Bünyamin Simsek.
Også i Aalborg har A.P. Møller fået tilladelse til prøveboringer, og ministeren på området glæder sig til at se, hvad boringerne byder på.
"Verden står med en enorm klimaudfordring. Derfor er det meget positivt, at der er interesse i at udnytte den grønne, geotermiske energi, som bogstaveligt talt ligger under fødderne på os," siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).