A.P. Møller vil hente varmt vand fra undergrunden til aarhusianernes radiatorer

Aarhus Kommune og A.P. Møller i banebrydende samarbejde om grøn energi fra undergrunden

Artiklens øverste billede
Fra venstre Bünyamin Simsek, Lars Christian Lilleholt og Samir Abboud til pressemøde hos A.P. Møller Holding på Esplanaden i København.

Aarhus Kommune skriver på sin hjemmeside, at kommunen har indgået et samarbejde med A.P. Møller Holding om at overføre varme fra undergrunden til radiatorerne hos 100.000 aarhusianere.

Geologiske undersøgelser har vist, at undergrunden under Aarhus egner sig til at anvende geotermi til fjernvarme. Geotermi er vedvarende energi fra jordens indre, som altid er til rådighed, også når det er vindstille og overskyet, hvor andre vedvarende energikilder står af.

"Vi har allerede sagt farvel til kul og olie i den aarhusianske varmeforsyning, men vi vil skridtet videre. Vi vil have et energisystem, som i mindre grad bygger på afbrænding af biomasse og i højere grad bygger på brændselsfri og vedvarende energi, og det kan vi få med geotermi. Derfor er jeg glad for, at A.P. Møller Holding vil sætte sin ekspertise og sine ressourcer ind på at udvikle geotermisk fjernvarme i stor skala," siger Bünyamin Simsek, rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

A.P. Møller tager risikoen

For rådmanden har det været vigtigt, at A.P. Møller påtager sig hele risikoen ved projektet, som kommunen kalder den hidtil største danske satsning på geotermisk fjernvarme.

Det er først, når A.P. Møller Holding får boret de første efterforskningsbrønde, at man kan være helt sikker på, at forholdene i undergrunden er som forventet og understøtter geotermi til fjernvarmebrug. Er de ikke det, så lukker A.P. Møller Holding efterforskningsbrøndene uden udgifter for varmekunderne i Aarhus.

"Vi har stor erfaring med denne type anlægsprojekter og udvinding af energi fra undergrunden. Derfor kender vi risikoelementerne og ved, at det er vigtigt, at det er en og samme aktør, der tager ansvaret for efterforskning, etablering og drift, altså fra vugge til grav. På den måde risikerer varmekunderne i Aarhus ikke at skulle betale, hvis noget ikke går som forventet," siger Samir Abboud, direktør for geotermi i A.P. Møller Holding.

Fast pris, der kan falde

Kommunens varmeforsyning, AffaldVarme Aarhus, modtager varmen til en fast indekseret pris, som kan falde og komme varmekunderne til gavn, hvis projektomkostningerne falder.

Det geotermiske anlæg skal levere varme til fjernvarmenettet i 30 år. Ifølge den foreløbige tidsplan for projektet bores de første efterforskningsbrønde i 2019-2020. Afhængigt af efterforskningens resultat vil de første geotermiske anlæg kunne bygges i 2021-2024.

Begejstret minister

Geotermi har den fordel, at den produceres og forbruges lokalt, og projektet i Aarhus kan blive det første i Danmark i stor skala.

"Det er meget positivt, at A.P. Møller Holding nu engagerer sig i at udnytte geotermisk energi i stor skala. Regeringen har bakket op om geotermi i energiaftalen og ser et stort potentiale både i forhold til den danske varmeforsyning og i fremtidige eksportmuligheder," siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Alle Folketingets partier er med i energiaftalen, og den socialdemokratiske ordfører Jens Joel, der kommer fra Aarhus, er lige så begejstret som ministeren:

"Geotermi i den skala, som vi taler om her, åbner helt nye muligheder. Dem skal vi gribe, og jeg er stolt over og glad for, at Aarhus viser vejen til at nå hen til brændselsfri fjernvarme," siger Jens Joel.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.