"Dybt bekymrende og frygteligt"

Direktøren for Sociale Forhold og Beskæftigelse kan godt forstå, hvis tilliden til kommunen er lav

Artiklens øverste billede
Sebastian elsker besøg fra sin mor og far, og han er meget kærlig, vil holde i hånd og nusses af sine forældre. Den seneste tid har han ikke villet andet, og han har ikke villet lade forældrene gå igen, fortæller hans mor, Anita Wulff Frichot. Privatfoto

"Jeg og hele vores system synes, at det er dybt bekymrende. Bare det, at der overhovedet kan være en mistanke om, at en borger, som er i vores varetægt, bliver behandlet sådan, er frygteligt. Det er katastrofalt for den tillid, pårørende skal have til os, så det er superalvorligt."

Sådan lyder det fra direktør for Sociale Forhold og Beskæftigelse, Erik Kaastrup-Hansen, som forsikrer, at kommunen er i fuld gang med at undersøge sagen – ikke mindst ansvaret hos lederen på Kilebo.

"Politiet undersøger en eventuel straffelovsovertrædelse, men for os kan der være andet. Vi skal se på, hvad der er foregået med henblik på den faglige etik, men også i forhold til at varetage sin ledelsesforpligtelse," forklarer han og pointerer, at intet kan konkluderes endnu.

Fejl på grund af ferie

Han vil ikke fortælle, hvad undersøgelserne indtil nu har vist, eller hvad medarbejdere på Kilebo har sagt.

Hvorfor går der hele otte dage, før I anmelder det til politiet?

"Sager af denne karakter skal politianmeldes, og normalt sker det hurtigere. Den forklaring, jeg kan give, er, at vi nok var ferieramt og havde fokus på at håndtere situationen."

Moren undrede sig, men fik at vide, at I lige skulle finde ud af, om der var hold i anklagerne. Det er vel politiets opgave?

"Ja. Ved så alvorlig en mistanke skal det politianmeldes. Jeg tilskriver det, at de folk, der var på arbejde, ikke var vant til at håndtere sådan noget."

Kan du forstå, at hun bliver mistroisk, når hun får at vide, at I først selv vil undersøge sagen?

"Det er helt normalt, at vi lige forsøger at finde ud af, om anklagerne er grundløse, for politiet vil jo gerne have en begrundet anmeldelse. Men jeg kan godt forstå, at Anitas tillid til os er at finde på et meget, meget lille sted, når der rejses disse mistanker. Det er en fuldstændig naturlig reaktion."

Erik Kaastrup-Hansen har som direktør for Sociale Forhold og Beskæftigelse over 4.000 medarbejdere under sig og kommunens klart største budget. Foto: Aarhus Kommune

Kan de komme tilbage?

Erik Kaastrup-Hansen fortæller, at hverken medarbejderen eller lederen er at finde på Kilebo, men han må ikke udtale sig i personalesager, og kan dermed heller ikke sige, om de kan komme tilbage. Men svaret på det ligger vist i det usagte.

"Spørgsmålet må bero på, om vi kan genskabe en tillidsfuld relation. Det er helt afgørende, og jeg har fuld forståelse for, at der er sket et tillidsbrist – også mod os som kommune."

Erik Kaastrup-Hansen understreger, at man har et armslængdeprincip og erkender derfor, at det var en fejl, da den omtalte leder var med til at undersøge sagen i starten.

"Jeg tror, det er et udtryk for, at vi er meget ferieramt – også på ledelsesniveau," siger han og afskriver mistanker om, at kommunen vil dysse sagen ned, som konspirationsteorier.

Skal til møde

"Vores intention er at komme i bund og få genskabt tilliden. Det er vores ansvar at kæmpe os tilbage til at fortjene den tillid."

Han fortæller, at han ikke kan genkende Anita Wulff Frichots kritik af, at der ikke bliver taget hånd om Sebastian med krisehjælp og ekstra omsorg.

"Såvidt jeg er orienteret, har der været en særlig opmærksomhed på Sebastian og hans reaktion. Det håber jeg virkelig, for det har jeg fået at vide," siger han, men tilbyder dialog med familien, hvis de vurderer, der er brug for mere.

Siden indberetningen kom har forvaltningen ifølge direktøren holdt flere pårørendemøder og løbende kommunikeret til de pårørende om sagen. I denne uge skal Erik Kaastrup-Hansen deltage på et møde med de pårørende på Kilebo Bosted.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.