Risikerer at lukke: Aarhus-pizzeria frygter for dyr vinter
De tårnhøje energi og råvarer-priser koster erhvervslivet hårdt. Især når man skal holde en ovn på cirka 350 grader varm i en hel dag.
Pizzaovnen tændes. 350 grader. Varmen er konstant og brøler ned over pizzaerne i de to ovne, som står i Salvatore Battaglias Café Piccolina.
»Det, jeg er mest bekymret for, er el-priserne. Min regning er tre gange så høj som sidste år,« siger Salvatore Battaglia.
Pizzeriaet i Skolegyde i Aarhus bruger 600 kroner på strøm om dagen. Elforbruget dækker blandt andet over kølige vinskabe, køleskabe til råvarer og lyset i butikken.
Selvom priserne for strøm var mere normale igennem oktober og november, så peger flere analyser på, at vintermånederne bliver dyre, og det bekymrer indehaveren.
»Jeg mærker prisstigningerne hver dag, når jeg skal betale regningerne og bestille nye varer hjem. Allerede nu vil jeg skyde på, at min bundlinje kommer til at falde mellem 20-30 procent,« siger Salvatore Battaglia.
Dalende optimisme
Flere end hver tredje virksomhed forventer et markant fald i omsætningen. Det viser nye tal fra Købstædernes Forsikring. El-priserne står ikke alene for den pessimistiske antagelse. Priserne på råvarer og vin er også med til at forværre situationen.
»Jeg har været nødt til at ændre mit udvalg af vine. Der kommer nogle gange kunder og siger, at det er for dårligt, at jeg ikke længere har de gode vine. Når jeg så spørger, om de har lyst til at give over 300 kroner for den, så forstår de det godt,« siger Salvatore Battaglia.
Inflationen stormer frem og gør situationen hård - ikke kun for de erhvervsdrivende, men også for borgerne. Det er Salvatore Battaglia godt klar over.
»Derfor vil jeg ikke hæve priserne. Jeg ved, at de familier, som kommer herind, også har problemer,« siger han.
En af de heldige
Flere mindre erhverv må dreje nøglen om. Caféer, restauranter og butikker lukker, samtidig er flere erhvervsdrivende begyndt at lægge ekstra tillæg til betjeninger, eller hæve priserne. I så kritisk en situation står Café Piccolina dog ikke.
»De første år som erhvervsdrivende er svære. Jeg ved godt, at jeg er heldig med en god opsparing og et populært pizzeria efter alle de år, som vi har været åben. Uden min opsparing, ville jeg lukke,« siger Salvatore Battaglia.
Salvatore Battaglia ved godt, at han står i en bedre position end mange andre erhvervsdrivende. Pizzeriaet er, efter eget udsagn, næsten altid fyldt om aftenen. Selvom indtjeningen stadig er i gang, er det en del langsommere end tidligere.
»Jeg kan godt holde til ikke at tjene så meget, men hvor lang tid gider jeg det?« Spørger ejeren.
Selvom pizzeriaet stadig er rentabelt, og Salvatore Battaglia nægter at hæve priserne, så kigger han på at indskrænke åbningstiden. Når en varm pizzaovn står tændt i ni timer, så kan det mærkes på regningerne.
I hverdagene holder pizzeriaet åben fra klokken 16 til 21.30, men om lørdagen åbner pizzeriaet allerede klokken 12. Salvatore Battaglia kigger på at åbne senere om lørdagen, hvis el-priserne forbliver høje.
»Hvis priserne bliver ved med at være så høje som nu, så ved jeg ikke, om jeg serverer pizza til mine kunder om et år,« siger Savaltore Battaglia.
Sidste år lå el-regningen for ham på cirka 8.000 kroner om måneden. I år er beløbet kravlet op på cirka 25.000 kroner.