»Det er respektfuldt«: 3.356 underskrifter imod lukning af Natursamarbejdet afleveret til rådmand

»Det er respektfuldt over for nogen, som har engageret sig,« siger rådmand Thomas Medom (SF) om de mange underskrifter, han tirsdag tog imod.

Artiklens øverste billede
Sofie Bak Hansen (i rød) og Anna Thorning tog initiativ til indsamlingen af underskrifter imod et af kommunens spareforslag, lukningen af Natursamarbejdet i Brabrand, som årligt bruges af 17.000 børn, unge og voksne, og overrakte tirsdag de 3.356 underskrifter til børne- og ungerådmand Thomas Medom (SF). Foto. Casper Dalhoff

Tirsdag kl. 12 fik Thomas Medom (SF), rådmand for Børn og Unge i Aarhus, overrakt en stak papirer på sit kontor. Endnu et indspark fra aarhusianere, der er frustrerede over den sparerunde, kommunen står over for.

I papirbunken var ikke mindre end 3.356 underskrifter imod ét af de fremsatte forslag i Aarhus Kommunes sparekatalog: lukningen af Natursamarbejdet, der ligger ved Brabrand Sø, men som årligt har ca. 17.000 besøgende fra institutioner og skoler i hele byen og derudover besøges af byens borgere uden for normal åbningstid, i weekender og ferier.

Lea Birk Andersen fra Viby har f.eks. skrevet: »Jeg skriver under, fordi jeg synes, at Natursamarbejdets formidling for børn og unge er vanvittig vigtigt i en tid med klimakrise, som er allestedsnærværende. Tag for himlens skyld ikke dette sted fra byens institutioner og borgere.«

Initiativtager Sofie Bak Hansen, som også er bestyrelsesmedlem i Århus Forældreorganisation, er glad for, at rådmanden ville mødes, og håber, han vil tage sig tid til at læse alle underskrifterne – for kommentarerne er faktisk næsten vigtigere end antallet af underskrivere.

»Der er mange fine beskrivelser iblandt, og det viser, at det rammer meget bredt.«

Underskriftsindsamlingen er bare ét af mange indspark fra borgerne. Og Thomas Medom, hvis magistrat har skullet finde besparelser for 91 mio. kr. i 2023 og 110 mio. kr. i 2024-2026, tog imod, fordi »det er respektfuldt over for nogen, som har engageret sig«, forklarer han.

Om det rykker noget, kan han ikke sige, inden partierne har forhandlet.

Underskrifter og demonstrationer

I alt er der på Børn og Unge-området foruden underskriftsindsamlingen indkommet 1.364 høringssvar, der er afholdt demonstration, skrevet læserbreve og bedrevet lobbyarbejde. Set i det lys betragter Thomas Medom opgaven forude som svær.

»Vi har en kommune, som i forvejen er effektivt drevet. Det er ikke let at finde besparelser. Det viser de mange aarhusianeres svar også,« siger han, der betragter 1.364 høringssvar som mange.

Han har læst dem alle og bemærker, at hvor man tidligere har set massemobilisering i form af kæmpe demonstrationer, så har modstanden på en eller anden måde fundet andre former i dag i form af bl.a. høringssvar.

Forventer snak om Natursamarbejdet

Roger Buch, forsker i kommunalpolitik, har tidligere i JP Aarhus kaldt det et spil om sorteper inden for sparekataloget: »Man skal huske, at politikerne ofte har bestemt sig, før de for alvor begynder at snakke med borgerne. Det er kun, hvis borgerne kommer med supergode indspark og kan finde andre besparelser. Så det ikke er ”min del, men nogle andres del”, der skal spares på. På den måde kan der skrues lidt ned og op,« sagde han.

Thomas Medom er ikke 100 pct. enig, men langt hen af vejen.

»Det er rigtigt, at vi har aftalt, at hvis noget skal ud af kataloget, skal vi finde noget andet, fordi vi har lukket for andre muligheder, f.eks. en hævelse af skatten. Og han har ret i, at det, vi først og fremmest ser efter, er alternative spareforslag. Og dem kommer der nogen af, som skal undersøges. Jeg er overbevist om, at der kommer ændringer, men også om, at det meste består.«

Han vil ikke udpege steder, hvor han ser ændringsmuligheder, men han forventer, at de kommer til at snakke om unge og fritidspædagogik og om Natursamarbejdet.

»Det er ikke det samme som, at vi kommer til at bevare det, men vi kommer til at have en diskussion om, hvorvidt vi kan gøre noget andet eller billigere.«

»Og så har vi også et ansvar for balancen, så vi ikke kun lave besparelser, hvor der ikke er mange ressourcestærke, der engagerer sig. Det er ikke diskvalificerende, men det er vigtigt, at vi som politikere tager ansvar for, at vi ikke glemmer de områder, hvor der ikke er så mange kræfter.«

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.