Frygt for medarbejderflugt i ældreplejen: Enhedslisten vil have ny struktur evalueret

Enhedslisten i Aarhus er bekymret for, om den kritiserede omstrukturering af Sundhed og Omsorg har fejlet og betydet medarbejderflugt. Derfor foreslår partiet nu en større evaluering, hvor fagforeninger inddrages.

Artiklens øverste billede
Byrådet skal torsdag diskutere, om den nye struktur i Sundhed og Omsorg skal have en grundig evaluering med inddragelse af relevante fagforeninger. Arkivfoto: Gregers Tycho

Hvor mange medarbejdere har forladt ældreplejen siden den store omstrukturering af Sundhed og Omsorg for halvandet år siden? Har den nye struktur betydet en forbedret ældrepleje? Det er nogle af de spørgsmål, Enhedslisten gerne vil have svar på som en del af partiets byrådsforslag om en større evaluering af den nye struktur i ældreplejen.

Enhedslisten foreslår evalueringen for at »få fakta på bordet«:

»Der blev rejst meget kritik af omstruktureringen, inden den blev gennemført. Nu hører vi også en del kritiske røster, og det er derfor, vi synes, der er behov for at få fakta på bordet og lave en ordentlig, kvalitativ evaluering,« siger byrådsmedlem Katrine Vinther Nielsen (EL), der sidder i Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Omstruktureringen, der trådte i kraft 1. juni 2021, kom i kølvandet på flere sager om omsorgssvigt på blandt andet plejehjemmet Kongsvang i Viby. Den forudgående høring af omstruktureringen afslørede dog en række kritiske røster, herunder 12 ledere fra plejehjem og hjemmeplejen i Viby-Højbjerg, som mente, at den bebudede nye struktur ikke var den rette vej at gå.

Enhedslisten var det eneste parti, der var modstander af omstruktureringen, og man har nu en byge af spørgsmål, som man mener kan indgå i en analyse af omstruktureringen. Det handler dels om at få medarbejdernes syn på, hvordan omstruktureringen virker i praksis, om man er lykkedes med at indfri de målsætninger, der var forud for ændringen, og om den nye struktur har forbedret forholdene for byens ældre.

»Jeg synes, vi skylder medarbejderne at lave en grundig evaluering, hvor vi inddrager de relevante fagforeninger. Det er afgørende, at vi hører medarbejdernes stemmer,« siger Katrine Vinther Nielsen.

I spørger i byrådsforslaget til antallet af medarbejdere, der har forladt ældreplejen siden omstruktureringen. Har I en formodning om, at mange har sagt deres job op?

»Jeg kan være bekymret for, at mange er rejst. Men det er derfor, vi gerne vil have fakta på bordet og have det undersøgt grundigt,« siger Katrine Vinther Nielsen.

Derudover sætter Enhedslisten også fokus på, at man i oplægget til omstruktureringen ville have en slags ombudsmand for kommunen, der skulle sikre, at klager over ældreplejen havnede på forvaltningens bord.

»Jeg er usikker på, om den funktion blev til noget. Derfor har jeg behov for at få svar fra forvaltningen,« siger Katrine Vinther Nielsen.

Vil vente på ny direktør

Anette Poulsen (S), der er formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget, er positiv over for at få lavet en grundig evaluering, men hun mener, at man bør vente til en ny direktør er ansat.

Den tidligere, mangeårige direktør for Sundhed og Omsorg Hosea Dutschke blev afskediget midt i oktober, og i dag er det den tidligere vicedirektør Thune Korsager, der er konstitueret i stillingen. Forventningen er at ansætte ny direktør til foråret næste år.

»Jeg mener, at vi skal vente til en ny direktør er på banen, så vedkommende får ejerskab over processen. Men derfor kan vi godt begynde på de indledende drøftelser. Jeg tror, det vil være rigtigt godt at få medarbejder-organisationer inddraget i en evaluering, for det er dem, der ved, hvor skoen trykker,« siger Anette Poulsen, der gerne ser forslaget sendt til yderligere behandling i udvalget:

»Måske kan vi så nå at få drøftelser med de relevante faglige organisationer allerede i næste uge,« siger hun og henviser til, at udvalgets sidste møde i år ligger 7. december.

Enhedslistens forslag skal debatteres på byrådsmødet på torsdag.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.