Rejser mindesten for 21-årigt drabsoffer
Sammen med den efterladte familie vil gymnasium nu rejse en mindesten for den 21-årige mand, der endte som tilfældigt drabsoffer i Viby.
»Det her er det modsatte af det, vi vil, og det er vi nødt til at blive mindet om.«
Et drab i vores nærmiljø skal ikke glemmes eller ties bort. Det er den helt klare holdning på Viby Gymnasium, fortæller rektor Lone Sandholdt Jacobsen.
Derfor har gymnasiet samarbejdet med den dræbte 21-åriges familie om at få rejst en mindesten.
»Vi har talt sammen om, hvad den her mindesten skal udtrykke, og hvad symbolikken i den er. Så det giver mening for familien, og det giver mening for os,« siger rektoren.
Anne Sølvbjærg og flere andre beboere i Rosenhøj tændte torsdag aften lys for at mindes Søren Koch, der blev dræbt i marts.
Det satte sig i os
Den unge mand, Søren Koch, blev fundet dræbt i sin bil tæt på gymnasiet i Aarhusbydelen Viby og den dengang nærliggende tankstation, der nu er revet ned. Han var bygningskonstruktør-studerende og havde således ikke en relation til Viby Gymnasium.
Alligevel har det for Lone Sandholdt Jacobsen stået klart, at skolen skulle gøre, hvad den kunne for at minde ham.
»Da det går op for os, at det var rent tilfældigt, at Søren Koch blev et offer, følte vi os alle sammen ramt. Det satte sig i os,« siger hun.
Familien til Søren Koch henvendte sig tidligere på året til gymnasiet med ønsket om at kunne rejse en mindesten, og det er skolen gået med på. Der er derfor klargjort et område på skolens område ud mod hjørnet mellem Søndervangs Allé og Ringvej Syd.
Der er også hyret en kunstner til at lave mindestenen i marmor, der er ved at blive fragtet til Danmark fra Italien.
Og især fordi gymnasiet også spiller en rolle i at klargøre deres elever til samfundet og forberede dem på at leve og agere i det, føler rektoren, at de måtte gøre noget.
»Som gymnasium almendanner vi vores unge mennesker med en forventning om at leve i en retsstat og et demokrati.«
»Og når vi ser et eksempel på det modsatte med så fatale konsekvenser, så har vi en anledning og måske endda en forpligtelse til at holde fast i det her og ikke bare slå blikket ned,« siger Lone Sandholdt Jacobsen.
Handler ikke om frygt
Onsdag var der efter mange måneders stilhed i offentligheden endelig nyt i sagen, da en 27-årig mand blev fremstillet i grundlovsforhør, sigtet for drabet, der blev begået i marts måned.
Han nægter sig skyldig i anklagerne mod ham, men alligevel var anholdelsen en stor lettelse for Lone Sandholdt Jacobsen.
»Det føltes rigtig godt. Det lå et eller andet sted i os, og nu kom der et gennembrud, hvor vi kunne begynde at trække vejret lidt friere.«
»Det giver troen på vores samfund igen, og at det skal lykkes at komme til bunds i sagen, siger rektoren.«
I vil hvert år få nye elever, for hvem drabet er nyt. Har I gjort jer nogen tanker om, om man måske også skaber en frygt, som de ikke i forvejen havde?
»Nej, det her er ikke et spørgsmål om, at man skal frygte noget. Det her kunne være sket hvor som helst i byen. Det er et spørgsmål om, at vi tager vores opgave alvorligt og fortæller de unge, hvilket samfund de går ind i og skal sætte pris på. Det er det, mindesten skal kunne,« siger Lone Sandholdt Jacobsen.
Det er endnu uvist, hvornår mindestenen er færdig, og den kan indvies.