Mads slutter 25 års kamp for udskældt faggruppe: »Det er ikke vores skyld«
I et kvart århundrede har Mads Bilstrup kæmpet for socialrådgiverne. Han stopper midt i en krise.
Han mener selv, at han vil blive husket som en meget synlig forperson, der inddrog og lyttede til medlemmerne.
Hvis du synes, det lyder som selvros, skal det være ukarakteristisk for 58-årige Mads Bilstrup, netop afgået formand for Dansk Socialrådgiverforening. Han beskrives af, nu tidligere, kolleger som et beskedent, uselvisk og ordentligt menneske.
»Han har arbejdet 24/7 for det fællesskab, der hedder Dansk Socialrådgiverforening. Han er ikke typen, der træder frem for at sætte fokus på sig selv, det har altid handlet om fællesskabet og medlemmerne,« siger regionsformand for socialrådgiverne i Region Nord- og Midtjylland, Trine Quist.
Det er efter et kvart århundrede som politisk aktiv i Dansk Socialrådgiverforening, at aarhusianske Mads Bilstrup nu giver den fagpolitiske stafet videre. I forhold til formandsposten overleveres stafetten lidt modvilligt til 40-årige Signe Færch.
Ved en nylig urafstemning i fagforeningen pegede et flertal af medlemmerne på Færch som formand. 257 stemmer afgjorde valget.
»De er ikke markant forskellige udover, at hun er kvinde, og at hun er yngre,« siger regionsformand Trine Quist.
Mads Bilstrup har med egne ord været »super ærgerlig« over valgresultatet.
»Men jeg vil ikke være bitter og smække med døren,« siger han til Lokalavisen Aarhus.
Knuden
Mads Bilstrup blev socialrådgiver i 1992. Han ville gerne gøre en forskel, hjælpe udsatte mennesker. I 1997 blev han tillidsrepræsentant og del af ”Århusklubben,” en gruppe på omkring 20 tillidsfolk i Aarhus Kommune. Siden kravlede han opad i det fagpolitiske system.
Vi har alt for travlt, og så kan det være svært at huske, hvorfor vi blev socialrådgivere.
I 2022 er rekruttering den største udfordring for den fagforening, Mads Bilstrup har stået i spidsen for.
»Vi står i en krise, hvor vi mister medlemmer. Vi har svært ved at rekruttere de unge og nyuddannede socialrådgivere. Hvis man ikke kan se værdien af de kontingentkroner, man betaler, ligger ansvaret hos formanden for den faglige organisation,« siger han.
Med de ord anerkender Mads Bilstrup, at der er en knude, han ikke har kunnet løsne. Det lader til, han er en mand, der evner at se sig selv med kritiske øjne.
Den nu tidligere fagforeningsformand vil dog gerne påpege, at han i de seneste fire år har arbejdet ihærdigt for at få flere unge socialrådgivere ind i fagforeningsstalden. Tiden vil vise, om Signe Færch kommer i mål med det arbejde, der er sat i gang.
Hun står med en svær opgave.
Stolthed og siloer
Når Mads Bilstrup kigger tilbage på sin tid som formand for Dansk Socialrådgiverforening, er han måske mest stolt af, at han og fagforeningen har haft en finger med i Barnets Lov, der forventes at træde i kraft i april 2023.
Loven skal sikre udsatte børn og unge flere rettigheder og hjælp og støtte tidligt i livet, og den betyder blandt andet, at der kan afsættes to socialrådgivere til svære sager.
»Vi har spillet en stor rolle og sat nogle tydelige aftryk i Barnet Lov,« siger han.
En anden lov, Mads Bilstrup er stolt af, er ”lov om helhedsorienteret indsats.” Sexet lyder den ikke. Til gengæld, og mere vigtigt, er loven et forsøg på at gøre op med de udskældte kasser og siloer, som mange borgere løber hovedet imod i det kommunale system.
Dansk Socialrådgiverforening har ifølge Mads Bilstrup store andele i loven, der skal gøre det muligt for kommunalt ansatte at arbejde på tværs af forvaltninger for at få udsatte borgere på rette kurs og gerne i arbejde. Det er de borgere, der på fagsprog har komplekse og sammensatte behov såsom stofmisbrug og/eller en kriminel fortid.
Kommunal kassetænkning er formentlig den mest udbredte kritik af det sociale system. Kasser og siloer er årsagen til, at kommuner ofte fejler med at hjælpe sårbare mennesker, lyder det. Mads Bilstrup er rørende enig.
»Socialrådgivere har et stort ønske om at tænke mere helhedsorienteret. 73 procent af de ledige har mange andre problemer end ledighed. Der er ikke de rigtige tilbud til fysisk og psykisk handicappede, folk med misbrug, unge der har brug for psykologhjælp. Det er det, der gør vores arbejde svært,« siger han.
»Det er os«
Det går over Mads Bilstrups forstand, at Venstre i forbindelse med den nylige valgkamp foreslog at nedlægge landets jobcentre. Han kan heller ikke forstå, at Socialdemokratiet vil spare tre milliarder på jobcentrene uden at gøre det klart, hvad partiet vil sætte i stedet.
De nye politiske vinde viser med al tydelighed, at de folkevalgte på Christiansborg ikke ved, hvad socialrådgiverne laver på landets mange jobcentre, mener Mads Bilstrup.
»Hvad er alternativet, hvis man nedlægger jobcentrene? Vi taler om nogle af de mest udsatte borgere i systemet. Den gruppe, der er tilbage nu, kan ikke bare lige hjælpes tilbage på arbejdsmarkedet,« siger han.
Nu er det op til andre i Dansk Socialrådgiverforening at kæmpe for, blandt andet, jobcentrenes eksistens. Det er op til andre at kæmpe for ”verdens bedste faggruppe,” som Mads Bilstrup kalder landets socialrådgivere.
Det synspunkt deles ikke af alle i samfundet.
Hvordan har du det med, so cialrådgivere er et af landets mest udskældte folkefærd?
»Vi er udskældte, fordi man fra landspolitisk side ikke har prioriteret det brede sociale område mere. Vi arbejder med borgere, der er udsatte, og når de bliver frustrerede og vrede, går det ud over dem, der er ansatte til at administrere Folketingets lovgivning. Det er os. Men det er ikke vores skyld.«
Mads Bilstrup ved formentlig godt, at han ikke behøver frygte sit eftermæle som fagpolitiker i Dansk Socialrådgiverforening. Hvis han en dag skulle komme i tvivl, kan han invitere regionsformand Trine Quist på kaffe.
»Han har været aktiv i fagforeningen på forbilledlig vis,« siger hun.
Det er endnu uvist, hvad fremtiden skal bringe Mads Bilstrup. Det vil han, siger han, finde ud af, når han og konen Jeanette efter nytår tager to måneder til byen Tavira i Portugal.
Mads Bilstrup bor på Østbanetorvet i det centrale Aarhus. Forinden ejede han og Jeanette i mange år et hus i Åbyhøj. Parret har sammen to voksne børn, en søn og en datter.