Schweizerbageriet fjerner ekstra regning til kunderne
Grundet inflation og tårnhøje elpriser satte flere virksomheder et ekstra gebyr på deres regninger for at overleve prisstigningerne. Nu begynder tillæggene at forsvinde igen.
Fem grove rundstykker, et surdejsbrød og en bedstemorstang, det koster 154 kroner - plus to kroner - hos Schweizerbageriet i M. P. Bruuns Gade. De to kroner dækkede over et energitillæg, som bageriet havde pålagt alle dets ordre.
Fra tirsdag den 22. november er de ekstra to kroner fjernet.
»Det har vi lovet vores kunder. Når vi siger, at vi fjerner tillægget, når priserne på el falder igen, så skal vi også gøre det. Jeg har det så godt med, at vi er troværdige,« siger indehaver Tine Lajer Petersen.
Bageriet melder i en Facebook-opdatering, at grundet faldende priser på el, så har bageriet ikke længere brug for de ekstra to kroner per bestilling.
Prisstigninger
På trods af, at inflationen galopperer afsted, og råvarepriserne ikke er kommet ned på niveau som inden Ukraine-krigen, så fjerner Schweizerbageriet alligevel ekstraregningen for kunderne.
»Prisstigningerne på mel eller afgifter på chokolade har aldrig haft noget med det her tillæg at gøre. Prisstigningerne på el har faktisk været så ekstraordinært høje, at vores regninger er tredobbelte. Normalt betalte vi 35.000 kroner om måneden, hvis det var vildt, men så steg det til 125.000 kroner om måneden. Det var baggrunden for, at vi lavede det her energitillæg,« siger Tine Lajer Petersen.
Beslutningen om at fjerne tillægget baserer sig på, at elpriserne for bageriet er faldet. Priserne er nær det normale niveau inden krisen.
Derfor følte bageriet ikke, at det kunne være bekendt at beholde tillægget, på trods af at der ingen garanti er for, at elpriserne bliver på det almindelige niveau.
»Der er ikke nogen hos os, der kan forudse, om de kommer til at stige igen. Da vi havde vores bestyrelsesmøde , blev vi enige om, at det skulle fjernes, men om de eventuelt kommer igen i januar, det kan vi ikke love nogen,« siger indehaveren.
Bageriet havde ellers først lovet at revidere tillægget efter den 31. december, men bestyrelsen og indehaverne følte ikke, at de kunne være bekendt, ikke at fjerne de ekstra omkostninger.
Opbakning
»Jeg står for butikken og møder kunderne ansigt til ansigt. Jeg synes, at opbakningen har været flot. Vi var lidt spændte på, hvordan et eltillæg blev modtaget,« siger Tine Lajer Petersen.
Indehaveren fortæller, at flere kunder i starten af krisen nærmest efterspurgte et tillæg, fordi så mange andre erhverv indførte dem. Schweizerbageriet har ikke tidligere oplevet elprisstigninger på den måde, så de blev enige om at indføre tillægget, men med løftet om, at de ville fjerne tillægget, når priserne normaliserede.
»Vi har haft en fantastisk opbakning, der er ikke nogen, som har brokket sig. Vi var helt lettede over, at kunderne reagerede helt positivt,« siger Tine Lajer Petersen.
Flere butikker har indført lignende tiltag på grund af elprisstigningerne, men indehaveren har ingen holdning til, om andre også bør fjerne deres tillæg. Det skyldes blandt andet, at de andre erhverv kan have andre energiaftaler, hvilket betyder, at priserne kan variere fra butik til butik.