Pernilles Monto kan blive som Airbnb og GoMore

Med appen Monto kan du tjene penge og værne om klimaet på én gang. Ejer betegner sig selv som idealist.

Artiklens øverste billede
Pernille Lydia Sørensen ejer Monto sammen med sin kæreste, Mads Gram. Parret bor på Aarhus Ø. Foto: Privat

Hvis du er som de fleste, har du en masse ting, du sjældent bruger. Det kan være et paddleboard, en elektrisk hækkeklipper, en affugter og/eller noget fjerde og femte og... Måske står tingene i et kælderrum eller et skur, måske er de kommet op på loftet.

Hvad nu, hvis du kunne leje de ting ud, så de bliver brugt, og samtidig tjene en sjat penge? Eller leje det, du lige står og mangler, hos en anden privatperson?

Det er de muligheder, appen Monto giver, og ambitionerne med den er ikke små. Målet er at skabe et produkt, der kommer ind i danskernes liv på linje med GoMore og Airbnb. Det oplyser medejer af Monto, Pernille Lydia Sørensen, til Lokalavisen Aarhus.

En boremaskine bliver i gennemsnit brugt 12-13 minutter i sin levetid. Det er jo vanvittigt.

Pernille Lydia Sørensen

Monto er ret ny i AppStore og Google Play. Appen er en såkaldt MVP, en første udgave, der løbende vil blive udviklet efter brugernes behov. I første omgang er Monto primært rettet mod beboere i Aarhus.

Den grundlæggende tanke bag Monto (der hed Rento, indtil et EU-varemærke kom i vejen) er at skabe et fællesskab, hvor folk kan udnytte eksisterende ressourcer uden at skulle investere i nye.

Bæredygtige boremaskiner

Det er 29-årige Pernille Lydia Sørensens egne erfaringer, der har inspireret hende til at blive iværksætter.

»Jeg blev ved med at opleve de her kortvarige behov. På et tidspunkt stod jeg og manglede en slagboremaskine, og jeg syntes, det var et stort beløb at betale, fordi jeg jo kun skulle bruge den i kort tid. Under corona manglede jeg en symaskine, fordi jeg ville se, om syning var noget for mig. Det kunne være dejligt at prøve en hobby uden at købe hele pakken,« siger hun.

Pernille Lydia Sørensen er med egne ord »lidt af en idealist« og understreger, at Monto i høj grad også handler om bæredygtighed.

»Vi ejer så meget, og vi har så mange ting, vi ikke bruger. Det giver god mening at få de ting i omløb og samtidig tjene en skilling. Når folk har lyst til udleje via GoMore og Airbnb, tror jeg også, de vil udleje deres ejendele i en periode. Man kan samtidig også selv leje, hvis man har behov for en ressource, man kun skal bruge kortvarigt,« siger hun og tilføjer:

»Målet er også at sparke til en nysgerrighed. Man kan sagtens tage ud på et SUP Board uden at købe sig et.«

Gratis, gebyrfri

Hvordan adskiller Monto sig fra andre apps?

»Det, der gør Monto unik, er, at appen er gebyrfri. Det er den, fordi den skal være attraktiv for alle. Hvis man tog en del af en udlejningssum for en genstand til et lille beløb, så efterlod det ikke meget til udlejer eller til Monto.«

Pernille Lydia Sørensen har læst Interkulturelle studier på Aarhus Universitet og kan med egne ord bruge sin viden til at »afkode og analysere behov.« Teknologien bliver skabt i samarbejde med et softwarebureau i Odense.

Monto er gratis at downloade og benytte.

»Jeg vil gerne gøre det attraktivt at skabe en ændring i forbrugeradfærden. På sigt skal der gerne komme en indtjening. Det vil være features, som man kender fra dba.dk, hvor man eksempelvis kan købe sig til at blive vist øverst på siden,« siger hun.

Frygt for at fortryde

Den 29-årige iværksætter arbejder netop nu på at få et forsikringssamarbejde i hus.

»Lige nu er det er folks indboforsikring, der dækker deres genstande. Jeg har i samarbejde med en jurist fået udarbejdet en lejekontrakt, man kan hente via igennem appen eller hjemmesiden. Så har man endnu mere information på lejeren. Der er også nogle brugervilkår, som man accepterer, hvor der står, at lejer hæfter for skader, brugssport og almindeligt slid foruden,« siger hun.

Pernille Lydia Sørensen arbejder fuldtid med Monto. Hun står for al daglig drift. Hun lever af en opsparing.

Hvad gør du, hvis Monto flopper?

»Så får jeg et helt normalt arbejde, og så tror jeg, jeg vil holde den i live som et hobbyprojekt. Jeg er nysgerrig og bange for at fortryde de ting, jeg ikke gør. Det betyder, at jeg nogle gange kaster mig ud i projekter, og Monto er det seneste, jeg har kastet mig ud i.«

Monto blev lanceret i september måned. Der er indtil videre omkring 1500 brugere.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.