Ny boligdirektør vil tage ører med på job - til årsløn på 1,7 millioner kroner

Morten Homann vil som direktør for AAB Aarhus sætte en fælles kurs for boligorganisationen.

Artiklens øverste billede
Morten Homann er uddannet cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet. Han er også vild med Liverpool. Foto: Sten Brøgger

Ved årsskiftet kan 48-årige Morten Homann kalde sig direktør for Aarhus’ ældste almene boligorganisation, AAB.

I det nye job vil han gøre sit for at skabe et samfund, hvor høj og lav bor side om side, lyder det.

»I Aarhus er der måske et tilløb til, at vi kommer til at bo mere og mere sammen med nogle, der ligner os selv. Der har AAB en vigtig rolle i at skabe en by, der er mere blandet,« siger Morten Homann til Lokalavisen Aarhus.

Den nye direktør for AAB har en mangeårig politisk karriere bag sig. I seks år var han folketingsmedlem for SF. Det vender vi tilbage til.

Når Morten Homann sætter sig i sin nye direktørstol i AAB-hovedkontoret på Langelandsgade, bliver han øverst ansvarlig for en organisation, der udlejer boliger til omkring 23.000 personer, fordelt på flere end 50 afdelinger.

Det sker med jævne mellemrum, at lejerne i AAB ikke er tilfredse med forhold i boligorganisationen.

Det er øretævernes holdeplads, du parkerer på. Hvordan har du det med det?

»Man skal ikke have et job som det her, hvis man ikke er parat til at stå op for de ting, man tror på, og tage de tæsk, det også må give. Det gælder både i forhold til at tage et standpunkt, og når det handler om at repræsentere en stor og vigtig virksomhed i samfundet. AAB har en lang historie som en vigtig spiller i samfundet, og det, synes jeg, bliver spændende at være en del af.«

Ørerne med

Jobbet som direktør for en boligorganisation er ikke ukendt for Morten Homann. I knapt 12 år har han været øverste chef for Boligkontoret Århus, der varetager omkring 5700 boliger.

Han vil med egne ord gerne have de mange mennesker i AAB Aarhus til at arbejde mere sammen. Han vil gerne udstikke en almen kurs for organisationen.

»Der er rigtig mange valgte beboere, repræsentanter og medarbejdere. Jeg vil gerne, hvis vi kunne få nogle fælles mål og bevæge os lidt mere i samme retning,« siger Morten Homann til Lokalavisen Aarhus.

Morten Homann ved Boligkontoret Aarhus. Nu skal rammerne snart skiftes ud. Foto: Sten Brøgger

Et velfungerende beboerdemokrati i AAB Aarhus er ifølge den kommende direktør alfa og omega, og han nævner flere gange, at han »vil tage ørerne med på arbejde,« når han starter i sit nye job.

»Jeg har tænkt mig at lytte til, hvad det er, AAB trænger mest til, både blandt afdelinger, organisationsbestyrelser og medarbejdere. Jeg starter først til januar, og hvis jeg sad her med alle svarene, inden jeg var begyndt, var jeg ikke den rigtige til jobbet,« siger han.

Beboerne i AAB Aarhus kan altså forvente en lydhør boligdirektør.

Den bedste vej, når det blæser, er, at man tager sig tid til at tale sammen.

Morten Homann, kommende direktør for AAB Aarhus

1.700.000

Morten Homann kommer i sit nye job til at tjene 1,7 millioner kroner om året, mere end landets statsminister, Mette Frederiksen (S). Lønniveauet blandt direktører i den almene boligsektor er i senere tid blevet kritiseret af blandt andre lejerforeninger og politikere.

En af de boligdirektører, der er blevet fremhævet i medierne, er nuværende direktør for AAB Aarhus, Anders Rønnebro. Hans årsløn lyder på 1,8 millioner kroner.

For mange vil det nok virke provokerende, at en boligdirektør i lige præcis den almene boligsektor tjener 1,7 eller 1,8 millioner kroner om året. Hvad tænker du om det?

»Man skal se på, hvad det er for en virksomhed, man indgår i. Det er en stor og sammensat virksomhed, hvor man både renoverer, bygger, lejer ud og tager sig af udsatte områder. Det er en meget blandet buket, som man i sidste ende står med øverste ansvar for.«

Er du 1,7 millioner værd?

»Det må være op til bestyrelsen at forholde sig til. Det er jo ikke mig, der skal vurdere, om lønnen er den rigtige. Det er en drøftelse, man må tage med bestyrelsen.«

Ville Morten Homann, landsformanden for SF Ungdom, syntes, det var fair, at en boligdirektør tjente så mange penge?

»Det er svært at sætte sig ind i, hvad jeg ville have ment for 20 år siden. Det tror jeg ikke, jeg havde nogen mening om, og jeg tror og håber, at jeg ville have tænkt, at der var større og vigtigere ting at kaste sig over.«

Ifølge en analyse af Danmarks Almene Boliger tjener direktører i den almene boligsektor gennemsnitlig 1,2 millioner kroner årligt. De højest lønnede direktører tjener over to millioner kroner.

Jeg går meget op i engelsk fodbold og følger Liverpool i tykt og tyndt.

Morten Homann, kommende direktør for AAB Aarhus

En anden vej

Inden Morten Homann startede en karriere som boligdirektør, var han som nævnt politisk aktiv i SF. Han nåede at være landsformand for SF Ungdom, medlem af hovedbestyrelsen i SF og folketingsmedlem (2001-2007).

Morten Homann var del af en gruppe unge fremadstormende politikere, der fik påklistret mærkatet ”børnebanden,” og ved formandsvalget i 2005 blev han fra flere sider opfordret til at melde sig som kandidat. Posten som formand var ledig, fordi Holger K. Nielsen efter 14 år havde meldt sin afgang. Morten Homann skulle tage kampen op mod Villy Søvndal og Pia Olsen Dyhr.

Sådan blev det ikke.

»På det tidspunkt var jeg lige blevet far, og jeg syntes ikke, det var foreneligt med at skulle være partiformand, og det skulle jeg hilse og sige, at det har jeg ikke fortrudt,« siger Morten Homann.

I 2007 meldte han sig, som 33-årig, ud af partiet.

Den lille pige, Morten Homann blev far til i 2005, er i dag 17 år. Hun har en lillesøster på 15 år. Pigerne bor sammen med deres forældre på Frederiksbjerg i det centrale Aarhus.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.