Kirstine fremelsker børns kreativitet - og tisser på deres toilet

Kreative børn er små problemknusere, lyder det fra pædagog, der nu også kan kalde sig prisvinder.

Artiklens øverste billede
Kirstine Kirk kalder det en gave at være sammen med børn hver dag. Den 43-årige pædagog er, som på dette billede, oftest iført turban. Foto: Privat

»Jeg tror, jeg har meget let ved at følge børns tankegang og rationale. Børnelogik er ofte meget præcis, og den er ofte let for mig at relatere til.«

Kirstine Kirk har ikke noget imod at blive betegnet som et legebarn i voksenstørrelse. 43-årige Kirk er til daglig pædagog på Brumbassestuen i Børnehaven Guldbryllupsasylet på Frederiksbjerg, og hun er så dygtig til sit job, at hun for nylig har vundet en pris for det.

Prisen, Politikens Pædagogpris, er i høj grad et resultat af Kirstine Kirks fokus på kreativitet.

»At være kreativ behøver ikke være udtryk for perfekthed. Jeg oplever tit at børnene er allermest rolige, når de får lov til at sidde og sysle med noget. Jeg kan ikke fortælle dig, hvor mange gange limpistoler og gaffatape har reddet mit liv,« siger hun og fortsætter:

»Når du skaber noget sammen, glemmer du tid og sted. For børn er det faktisk stort at møde et voksent menneske, der er lige så optaget af et projekt, som de er.«

Det må godt rode lidt på Brumbassestuen. Det hele behøver ikke være snorlige. Der skal være plads til spontanitet.

»Der er en tendens til at tænke, at børns dag skal være detailplanlagt. Børns liv er enormt voksenstyret, og initiativ kan nemt blive dræbt af praktik. Hvis du ikke stresser over, at der kan komme glimmer på tøjet, dræber det ikke initiativet. Jeg kan være i kontrolleret kaos, og jeg føler, at jeg kender min børnegruppe så godt, at vi nok skal komme i havn, hvis vi kommer på dybt vand,« siger hun.

På Brumbassestuen må børnene hænge det op, de vil, og væggene er fyldte med malerier. kollager og lyskæder. Foto: Privat

»At livet vil os det godt«

Kirstine Kirks legende tilgang til sit job, betyder ikke, at hun giver børnene på Brumbassestuen lov til hvadsomhelst.

»Men i det system, de i forvejen indgår i, er der masser af skal-opgaver. De skal afleveres, de skal have tissepauser, de skal være sammen med mange andre børn. Inden for den struktur kan man godt lave en masse uforudsigeligt,« siger hun.

De små børn på Brumbassestuen skal ikke, kun, passes og aktiveres. De skal være medskabere og præge deres omgivelser.

»Vi bliver nødt til at bidrage alle sammen, og det, vi kommer med, er lige vigtigt. Det er jeg meget opmærksom på at italesætte. Nogle er gode til at få ideer, nogle er gode til at udføre dem, nogle er gode til noget tredje,« siger Kirstine Kirk.

Den erfarne pædagog har mange meninger om sit fag og den danske kultur i forhold til at værne om barndommen.

»Barndommen skal have lov til at være barndom, og man skal have lyst til at give børn nogle gode år. Vi skal lære børn, at livet er fantastisk, og at livet vil os det godt. På den måde bliver de på sigt nogle velfungerende voksne,« siger hun.

Der mangler hverken fantasi eller farver på Brumbassestuen i Børnehaven Guldbryllupsasylet. Foto: Privat

Mere end perleplader

I USA vil man nok kalde et menneske som Kirstine Kirk for ”a character.” Hun er farverig, går med turban og taler meget. Hun er den eneste voksne i børnehaven der tisser på børnetoilettet.

»Hvis man beder dem om at gøre det en hel dag, hvorfor skulle jeg så ikke også kunne gøre det,« siger hun.

Det var seks forældre, der nominerede Kirstine Kirk til Politikens Pædagogpris. Det er hun stolt af, måske mere end af selve prisen.

Ville verden være et bedre sted, hvis vi alle sammen var lidt mere kreative?

»Det er jeg slet ikke i tvivl om. Det handler ikke kun om at lave perleplader. Drenge har lige så meget behov for at være kreative, og de har lige så meget behov for at blive anerkendt for alt det, de også formår at skabe. Kreativitet handler om at turde finde løsninger.«

Om verden ville være et bedre sted, hvis flere var som Kirstine Kirk, skal være usagt. Børnene på Brumbassestuen er glade for hende.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.