Lokal skole står til at miste bibliotek: »Jeg er bekymret for elevernes læseindlæring«

Spareforlag om at lukke Egå Kombi-bibliotek vækker undren hos skoleleder. »Der er få penge at spare i forhold til den indvirkning, en lukning vil have på børn og unges indlæring,« mener han.

Artiklens øverste billede
Skoleleder Janus Laier foran Egå Kombi-bibliotek, der har til huse på Sølystskolen.

131.000 kroner. Det er den årlige besparelse, en mulig lukning af Egå Kombi-bibliotek vil give.

Der er lagt om til, at sparekniven rammer det lokale bibliotek, der har til huse på Sølystskolen, hvis de politiske partier bag budgetforliget vedtager sparekataloget for den kommende periode fra 2023 til 2026 i Aarhus Kommune. Dermed vil der være en besparelse på i alt 524.000 kroner ved at lukke Egå Kombi-bibliotek på lang sigt.

Det er et af de spareforslag, Borgerservice og Biblioteker i Aarhus Kommune har anbefalet. Det er sket efter en faglig vurdering af alle kommunens bibiloteker, hvor der kan spares.

Janus Laier er skoleleder på Sølystskolen, og han undrer sig over, at kombi-biblioteket i Egå står til at skulle lukke:

»Jeg synes, det er rigtig ærgerligt. Jeg er med på, at der samlet set skal spares penge, og det vil altid gøre ondt at finde besparelser. Jeg er rigtig ked af det på skolens og elevernes vegne, fordi vi har haft et rigtig godt samarbejde med biblioteket. Vi har et rigtig fint bibliotek her på skolen, som vores elever nyder stor glæde af,« pointerer han.

Skolelederen mener, at biblioteket er årsag til, at eleverne har let adgang til bogtitler og nogle nye gode bøger, der kan inspirere dem i deres læseindlæring.

»For os handler det om elevernes læseudvikling og læselyst, og dér er det rigtig vigtigt, at man har adgang til mange forskellige bøger. Så jeg er bekymret,« forklarer han.

Laveste besøgstal

Ifølge tal fra Aarhus Kommune er Egå Kombi-bibliotek blandt bibliotekerne med lavest besøgstal i forhold til befolkningsgrundlaget. Besøgstallet er årligt 17.500.

Da Lokalavisen Aarhus første gang skrev om spareforslaget for nogle uger siden, sagde Carsten Holst, som er forvaltningschef for Borgerservice og Biblioteker i Aarhus Kommune, følgende:

»Der er ikke mange penge at spare i at lukke Kombi-biblioteket i Egå, men der er noget logistik med transport af bøger. Og så orienterer 50 procent af brugerne i Egå sig mod Risskov. Det er rigtig mange. De fleste bruger også Risskov Bibliotek. Sølystskolen kommer så på lige fod med mange andre skoler i kommunen, hvor der ud af 50 skoler kun er seks kombi-biblioteker. Sølystskolen kan selv overtage driften af skolebiblioteket, hvis man ønsker det.«

Fællesrådsformanden i Gl. Egå, Rikke Gade Johansen (t.h), stiller sig også undrende overfor spareforslaget og mener, det ville kæmpe stort tab for lokalområdet at lukke biblioteket i Egå..

Men at skabe et nyt bibliotek fra bunden er en stor udgift, vurderer Janus Laier.

»Hvis man lukker kombi-biblioteket, er vi som skole langt bagud i forhold til et skolebibliotek, fordi vi ikke har skulle fylde bøger på hylder på samme måde, som man gør på et normalt skolebibliotek. Vi vil komme til at stå med en betragtelig udgift, hvis vi skal gøre det. Det vil være rigtig dyrt, hvis vi holder det op i forhold til den besparelse, der er lagt op til. Jeg synes, det er få penge at spare i forhold til den indvirkning, en lukning vil have på børn og unges indlæring herude,« siger Janus Laier.

Skolelederen nævner også, at kombi-biblioteket er et kulturelt mødested for de lokale borgere.

»Vi er glade for at få gæster her på skolen og synes, det er rigtig fedt. Jeg ville være ked af, hvis vi fjerner den mulighed. Det ville være super synd for alle parter,« siger han.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Han vurderer, at et skolebibliotek er helt essentiel for eleverne, og derfor skal der også være et nyt skolebibliotek i en eller anden form.

»Vi har ikke haft tid til at forberede os på det her. Hvis vi havde haft x antal år til det, så havde heller ikke været så frustrerende, som det er nu,« fastslår skolelederen på Sølystskolen.

Sparekataloget er sendt i høring indtil 24. november. Herefter tager politikerne stilling til de forskellige forslag.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.