Yahya Hassans mor: »Hver gang en ung løfter en bog, tager de ikke hash eller våben«
Igennem flere år har Hasle Bibliotek været Hanan Adwans andet hjem. Hendes børn er vokset op med afsæt i biblioteket, og de er gået hen og blevet aktive samfundsborgere. Nu vil Aarhus Kommune lukke biblioteket for at spare halvanden million kroner årligt.
En ung mor med tørklæde skubber barnevognen ind i biblioteket.
»Kan jeg oprette min baby som låner,« spørger hun.
»Det kan du i hvert fald. Der er ikke nogen aldersgrænse for at være låner,« svarer bibliotekaren.
Hos borgerne i Hasle er reaktionen på, at kommunen vil lukke biblioteket uforstående. Én af de borgere, som har brugt biblioteket i flere år, er Hanan Adwan. Hun har været frivillig hos biblioteket i 15 år og set sine børn vokse op blandt bøgerne, magasinerne og aviserne, mens de blev aktive samfundsborgere, ligesom den unge mor håber, at hendes barn vil blive.
Hanan Adwans yngste søn vandt skoleskak, og hendes ældste, den afdøde digter Yahya Hassan, vandt Weekendavisens Litteraturpris, begge med afsæt i biblioteket. Selvom hun har masser af bøger derhjemme, så er Hasle Bibliotek som hendes andet hjem, da det giver hende meget mere end bare viden.
»At lukke et bibliotek er at lukke sindet og indsigten,« siger Hanan Adwan, da Lokalavisen Aarhus møder hende.
Hash, våben og bøger
Hun lærte sig selv dansk ved hjælp af et kassettebånd og to ordbøger, en til at oversætte dansk til engelsk, og en fra engelsk til arabisk. Da Hanan Adwan flyttede til området for flere år siden, brugte hun biblioteket til at snakke med de lokale medarbejdere. Ifølge hende havde de en enorm tålmodighed og åbne hjerter. Det gav Hanan Adwan selvtillid til at tale mere dansk og gå i dialog med sine naboer.
Hanan Adwan deltog mere og mere i samfundet og i aktiviteterne ved biblioteket. Uden bøgerne og medarbejderne på biblioteket mener hun ikke, at hun ville være integreret så godt i samfundet, som hun er i dag.
»Et hus, der ikke har en bog, har ingen kultur og viden. Det er det samme for Herredsvangen. Biblioteket er et mødested for forskellige nationaliteter og kulturer, og vigtigst af alt er det et sted for integration, der hjælper udlændinge. For eksempel er der et danskprogram for voksne, der ikke har tid til at melde sig ind i en sprogskole,« siger Hanan Adwan.
Hasle Bibliotek ligger lige op ad Trillegården, der er kendt for sit hårde miljø og bande-grupperinger, som har det med at stjæle mediebilledet. Selvom der nogle gange efter bibliotekets lukketid er grupper af unge, som mødes ude foran den røde murstensbygning, så er det over seks år siden, at biblioteket har oplevet knuste ruder.
Derfor er Hanan Adwan også irriteret over kommunens forslag om at spare Hasle Bibliotek væk. Tidsånden er ved at ændre sig for området, men med kommunens spareplaner går man den helt forkerte vej.
»Kommunen tænker kun på penge og ikke på menneskers behov. Man kan ikke sidestille penge og det, som biblioteket giver området,« siger Hanan Adwan og fortsætter:
»Hvis vi kun tænker på penge og lukker døren til biblioteket, så vil den, der laver musik bare lave noget andet som at ryge hash eller hænge på gaden. Hvis vi kun tænker på penge, så betaler vi den højeste pris. Vi skal tænke på fremtiden, og børn er Danmarks fremtid.«
Kommunens falliterklæring
Ud af biblioteket er flere talenter vokset frem. Rapperen U$O brugte biblioteket til at sætte gang i karrieren. Den unge iværksætter, Younes Deabis, som var medejer af Ild Pizza og nu er serieiværksætter, fik hjælp af biblioteket til at finde ud af, hvad han ville i livet. Senest blomstrer den vilde rapgruppe Shooter Gang frem. De er skyld i, at øvelokalet er flyttet til et andet hus, fordi de spillede for høj musik.
»Måske havde der ikke været nogen Shooter Gang. Biblioteket har skabt mange gode muligheder for vores lokalsamfund ude i Herredsvang og skubbet mange unge videre i den rigtige retning. Det er selvfølgelig en skam, at man vil sætte en stopper for det, men vi håber ikke, det sker,« udtaler Dinero fra Shooter Gang til Lokalavisen Aarhus.
Hvis man sætter en stopper for de mange succeshistorier, mener Abdullah Hassan, som er bror til Yahya Hassan og har tre digte med i den seneste digtsamling - ’YAHYA HASSAN 2’- at det kun kan betyde én ting.
»Det er en falliterklæring, hvis man lukker et sted som det her. Det giver sig selv, de drenge laver jo mindre kriminalitet den dag i dag, end før de begyndte at lave musik,« siger han.
For Abdullah Hassan spillede biblioteket en vigtig rolle. I stedet for at hænge ude på gaden, kom han indenfor og deltog i aktiviteter. Han mener, at biblioteket er mere værd for lokalområdet, end besparelserne vil give kommunen.
»Lige meget, hvor dårligt et menneske, man er, så kan biblioteket være med til at gøre dig til et bedre menneske,« siger Abdullah Hassan.
De grupperinger som biblioteket bryder op og inddrager i samfundet, er bibliotekets lod i Hasle. Uden biblioteket vil Hasle stå tilbage med et vakuum, der venter på at blive fyldt, og ifølge Abdullah Hassan er det klart, hvem der vil bære ansvaret for et dysfunktionelt parallelsamfund, hvis biblioteket lukkes.
»Når man begynder at sige ”Hvorfor går det skidt ude i ghettoerne? Her kommer en ny ghettopakke.” Hvorfor lukkede man så biblioteket i første omgang? Politikerne er selv med til at skabe de her miljøer fremfor at give oplysningscentre til områderne. Biblioteket er jo et dannelses-sted, og besparelser fremmer kun de negative miljøer,« siger Abdullah Hassan.
Bibliotekets rolle i lokalsamfundet er langt større end bare at låne bøger ud, mener, moren og mange års frivillig, Hanan Adwan.
»Hver gang en ung løfter en bog, tager de ikke hash eller våben.«