Aarhus-sogn mister begge præster: Har sagt op med få ugers mellemrum

Det kan kan tage måneder, før Trige Sogn har en ny fuldtidspræst på plads, efter præsterne Trine Gjørtz og Henrik Dahlin begge har sagt op.

Artiklens øverste billede
Trige Sogn skal finde to nye præster, hvilket blandt andet får betydning for de faste gængere i Spørring Kirke. Arkivfoto: Lone Dybdal Jensen

Timingen kunne være bedre, erkender menighedsrådsformand Lilly Pedersen, men hun understreger, at der intet dramatisk er i, at begge præster i Trige Sogn med få ugers mellemrum har valgt at sige op.

»Det er ikke noget, de har aftalt. Selvfølgelig er det ærgerligt, men sådan er livet, og der er en løsning på alting,« fortæller hun til Lokalavisen Aarhus.

Sagen er den, at sognets kirkebogsførende præst, Trine Gjørtz, opsagde sin stilling i begyndelse af oktober for i stedet at rykke til Favrskov Kommune. 20. november har hun sidste gudstjeneste, og så er der kun Henrik Dahlin tilbage. Men i sidste uge kom det så frem, at han også har sagt op med virkning fra årsskiftet, hvilket dog ikke kommer som en stor overraskelse for menighedsrådsformanden.

»Når man tager en ung præst, som lige er uddannet, ind, så ved man godt, at han ikke bliver til evig tid,« fortæller Lilly Pedersen og tilføjer, at det for hende giver god mening, at Henrik Dahlin har valgt at søge en fuldtidsstilling i et andet sogn allerede nu, da han kun var ansat på halv tid i Trige.

Lang ansættelsesproces

Selv om det var forventet, så er tidspunktet for hans opsigelse dog ikke særlig belejligt. For ifølge menighedsrådsformanden er det først muligt at gå i gang at ansætte en kirkebogsførende præst nogle måneder inde i det nye år.

Hvorfor kunne Henrik Dahlin ikke bare overtage Trine Gjørtz fuldtidsstilling?

»Den er han også meget velkommen til at søge, når stillingen bliver opslået næste år.«

Hvorfor kan han ikke bare få lov til at søge den allerede nu, så han ikke behøver søge et andet sted hen for at få en fuldtidsstilling?

»Sådan foregår det ikke i folkekirken. Alle stillinger skal slås op, så alle har mulighed for at søge dem, og det har vi først mulighed for i det nye år,« fortæller Lilly Pedersen.

Aarhus Stifts kommunikationsafdeling oplyser til Lokalavisen Aarhus, at den primære årsag til den lange ansættelsesproces for at finde Trine Gjørtz’ afløser, er, at sognets præstebolig står over for en renovering. Den kirkebogsførende præst i Trige Sogn har nemlig bopælspligt, og derfor er det først muligt at ansætte en ny præst i det nye år, når boligen er indflytningsklar. Der er dog allerede fundet en vikarierende præst uden bopælspligt, som begynder 1. januar.

Vil gerne væk

Selv om Henrik Dahlin kunne få lov til at overtage Trine Gjørtz’ embede og dermed blive sognepræst på fuld tid, så ville det ikke have interesse. Den unge præst, som kommer fra Odder, har nemlig bevidst valgt at søge helt ned til Sønderborg, hvor han tiltræder som sognepræst i Christianskirken fra årsskiftet.

»Jeg har hele tiden vidst, at jeg skulle længere væk end Trige. Jeg vil gerne ud at opleve landet, og så kan det være, at jeg kommer tilbage igen på et senere tidspunkt,« fortæller Henrik Dahlin, som er med på, at timingen for hans opsigelse ikke er helt god.

»Og jeg kan også godt forstå, hvis der er flere, som er skuffede. Især over at miste begge deres præster, men også over, at jeg kun var her så kort tid,« fortsætter Henrik Dahlin, som blev ansat som præst på halv tid tilbage i april måned.

Dengang var han netop blevet færdig med teologistudiet, og han mener ikke, at hans opsigelse kan komme som en overraskelse for sognet, da han allerede til ansættelsessamtalen gjorde det klart, at han var på udkig efter en fuldtidsstilling.

»Jeg var allerede i gang med at søge stillinger, dengang jeg fik at vide, at min præstekollega havde fået ny stilling. Det kom bag på mig, at vi pludselig skulle ud i den her situation,« tilføjer Henrik Dahlin.

Konfirmandforberedelse på pause

Ifølge menighedsrådsformand Lilly Pedersen vil borgerne i Trige Sogn kun meget begrænset kunne mærke overgangen til, at de nye præster er fundet. Flere gudstjenester i december vil således blive gennemført med hjælp fra kolleger i andre sogn, imens der muligvis er nogle dobbeltgudstjenester, som vil blive droppet.

»Men alle de andre aktiviteter, som ikke behøver en præst, tager vi os af i menighedsrådet. Så der vil fortsat være strikkecaféer, samtalesaloner og lignende i sognegården,« fortæller Lilly Pedersen.

7. klasseeleverne på Bakkegårdsskolen i Trige vil dog opleve, at konfirmandforberedelsen bliver sat på pause i begyndelsen af januar, indtil der er en vikarierende præst klar til at gennemføre den. Konfirmationerne bliver dog gennemført som planlagt, oplyser Lilly Pedersen.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.