Lukningstruet grøn oase mærker stor opbakning

Et populært besøgslandbrug i Brabrand, som årligt tiltrækker 17.000 gæster, er i fare for at lukke. To kvinder har startet en underskriftsindsamling for at redde stedet.

Artiklens øverste billede
Thomas Batting er leder af Naturcenter Aarhus, herunder Natursamarbejdet på Louisevej i Brabrand. Foto: Louise Nyvang Burmeister

Over 1.600 mennesker har i skrivende stund skrevet under for at redde Natursamarbejdet i Brabrand. Det populære besøgslandbrug står til at lukke som led i Aarhus Kommunes store spareplan, der for øjeblikket er i høring.

To kvinder og ivrige brugere af stedet, Sofie Bak Hansen og Anna Windfeldt Thorning, er med en underskriftsindsamling gået ind i kampen for at bevare stedet, som, de mener, kan noget helt særligt.

»Det handler i virkeligheden om to ting. Dels kan stedet noget særligt for børns trivsel og det starter helt fra vuggestue til de større skoleklasser. Dels står vi en bragende klimakrise, og her får børnene mulighed for at se og sanse, i stedet den mere abstrakte undervisning i klasselokalet,« siger Sofie Bak Hansen, der er underviser og bosat i Viby.

Sofie Bak Hansen er her sammen med sin søn oppe i fugletårnet ved Natursamarbejdet. Privatfoto

Natursamarbejdet, som har naturvejledere ansat, råder over et stort areal med haver, hvor der dyrkes masser af grøntsager. Derudover er der får, geder, høns og bier. Og sidstnævnte har hendes søn, der går i børnehave, allerede lært meget om.

»De er faktisk ikke bare nogle irriterende nogle, når man spiser syltetøjsmadder. Nu har han været med til at slynge honning, han ved, at man skal liste forbi et bistade, og at de gør meget godt for naturen.«

Møder mange støtter

Thomas Batting, der er afdelingsleder af Naturcenter Aarhus og leder af Natursamarbejdet, kender godt til underskriftsindsamlingen og får mange tilkendegivelser fra folk, der støtter stedet:

»Vi hører fra mange, at de er kede af at miste stedet, og der vil mangle noget,« fortæller Thomas Batting, mens han viser Lokalavisen Aarhus rundt på besøgslandbruget onsdag formiddag.

Denne regnfulde dag er der blandt andet besøg af børn fra Vuggestuen Bjørnbaksvej i Viby. Og her er dommen fra de to medfølgende pædagoger klar:

»Det vil være så ærgerligt, hvis de lukker. Vi vil være lidt på bar bund,« siger pædagog Pia Rasmussen, der prioriterer det højt at besøge Natursamarbejdet.

»Vi kommer her gerne hver mandag og onsdag. Vi har jo vores egne haver, hvor vi har blandt andet har plantet kartofler, spinat og squash. Det giver børnene et godt indblik i både dyrehold, og hvor maden kommer fra. Vi har også indtryk af, at mange af forældrene bruger det i weekender, fordi børnene så godt kan lide det,« siger Pia Rasmussen.

Trillebøre i børnestørrelse står klar, så dyrene kan fodre. Foto: Louise Nyvang Burmeister

Officielt er antallet af besøgende på Natursamarbejdet 17.000 årligt. Men i realiteten er tallet nok dobbelt så stort, lyder det fra Thomas Batting:

»Vi har jo åbent så at sige fra solopgang til solnedgang alle årets dage, og vi har sågar fået et offentligt toilet her. Og vi kan se på de fyldte skraldespande, når vi møder ind mandag morgen, at det bliver brugt flittigt, også når vi ikke er her.«

De weekend-arrangementer, som Natursamarbejdet har afholdt fem af i sommer, tiltrak 200-300 mennesker hver gang.

»Man har jo aldrig smagt så god en gulerod, som den man selv har plantet og siden hevet op af jorden. Folk er meget interesserede i at blive klogere på at spise efter årstiderne og måske ikke spise så meget kiwi fra New Zealand, men i stedet lidt mere kål eller kartofler,« siger Thomas Batting.

Mange 4.-6. klasser fra skoler spredt over hele kommunen kommer her også i såkaldte forløb, hvor de får ansvaret for at passe deres egen have, forklarer Thomas Batting.

»Det er så håndgribeligt og så jordnært herude. Et rigtigt godt supplement til undervisningen i klasselokalet.«

Anna Windfeldt Thorning har været med til at starte en underskriftsindsamling for at redde Natursamarbejdet i Brabrand. Privatfoto

Det koster to millioner kroner årligt at drive Natursamarbejdet. Spareforslaget lægger dog kun op til at ville spare en million kroner, og videreføre den anden million til Naturcenter Aarhus, som er en overbygning, der også inkluderer UNO Friluftscenter.

Størrelsen på besparelsen undrer Sofie Bak Hansen:

»Jeg har virkelig svært ved at se logikken i, at man rammer noget, som betyder så meget for så mange mennesker for blot at spare en million kroner. Det vil være helt tragisk. Det er så rørende at læse de kommentarer, som mange også tilføjer, når de skriver under på vores underskriftsindsamling. Nogle skriver, at de har tårer i øjnene og kalder det en skøn perle, man nu vil lukke.«

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.