1300 unge står til at miste ungdomsklubber: »Forfærdeligt, at man vil fjerne os helt fra landkortet«

Det får konsekvenser for mange unge, hvis spareforslag om fjerne tilskud til 17 ungdomsklubber bliver realitet.

Artiklens øverste billede
Solbjerg Ungdomsklub har eksisteret i flere end 50 år. Ifølge bestyrelsesmedlem Cecilie Beck Gylling er klubben uerstattelig. Billede: Privat

1.304 unge står til at miste et fast mødested om aftenen, en lokal ungdomsklub.

Det skaber bekymring og frustration blandt unge og ledere i de berørte ungdomsklubber, 17 FO-klubber fordelt over hele kommunen. Klubberne får tilskud af Sport og Fritid.

En anden forvaltning, Børn og Unge, ønsker dog at samle kommunens fritids- og ungdomstilbud under egen paraply, og det ønske kan gå i opfyldelse i forbindelse med en aktuel sparerunde i Aarhus Kommune.

»Vi har prioriteret at bringe tilskuddet til FO-klubberne i spil, fordi der i Børn og Unge er et tilsvarende tilbud. Langt de fleste FO-klubber ligger meget tæt på de kommunale fritids- og ungdomsklubber. Hovedparten af brugerne får derfor ikke længere til deres klubtilbud,« siger forvaltningschef for Sport og Fritid, Heidi Frostholm Holch.

I Hårup Ungdomsklub, nordvest for Skødstrup, har klubbens leder, Erik Hagen Nielsen, »aldrig hørt magen til vrøvl.«

»De unge i oplandet kan ikke blot gå fem skridt over i en FU-klub (kommunal fritids- og ungdomsklub under Børn og Unge, red.), hvis FO-klubberne lukker. Det holder ikke stik, og de unge bliver frataget et værested,« siger han til Lokalavisen Aarhus.

Megakrise

Ifølge leder af Malling Ungdomsklub Gitte Nygaard Degn er FO-klubberne blevet »taget med bukserne nede.«

»Forslaget er helt hul i hatten i en tid, hvor mange unge har det svært. Vi er måske ikke et pædagogisk tilbud, men vi laver meget opsøgende arbejde. De unge har deres fritid hos os. Det er hos os, de snakker, og vi har ørerne åbne. Mange vil blive tabt på gulvet. Der er megakrise blandt de unge i min klub,« siger hun til Lokalavisen Aarhus.

Tilskud til FO-klubber koster årligt Sport og Fritid knap 12 millioner kroner. Idéen er at spare fire millioner kroner og bruge godt otte på at styrke forskellige tilbud under Børn og Unge. Det fremgår af et sparekatalog fra Kultur og Borgerservice.

Man vil ifølge Kultur og Borgerservice, som Sport og Fritid hører ind under, udvikle ”mere tidssvarende og bæredygtige indsatser,” og ”målrette indsatserne mod bedre trivsel for børn og unge,” så det ”samlede deltagelsesniveau i fritidsaktiviteter øges.”

Ånd og sjæl

I Solbjerg har den lokale FO-klub eksisteret i flere end 50 år. Der er opbygget en særlig ånd og sjæl, lyder det fra klubbens tidligere leder og nuværende bestyrelsesmedlem, Cecilie Beck Gylling.

»Vi bygger både på erfaring, historik og frivillige, der selv har erfaring med Solbjerg Ungdomsklub. Det format, vi har nu, giver os nogle frie rammer. Der er ikke et krav om, at vi skal bruge en masse timer på dokumentation. Vi kan bruge al tiden på de unge. Vi kan noget på den måde, vi er organiseret på, og i forhold til at danne et frirum, som jeg ikke ser andre aktører gør,« siger hun.

Heidi Frostholm Holch fra Sport og Fritid kan godt forstå, at både brugere og personale i de 17 FO-klubber er frustrerede over sparekataloget. Gået på klingen er formuleringerne ikke helt så positive som i sparekataloget.

»De har et tilbud, som de unge sætter pris på, og de vil møde nye medarbejdere og aktiviteter i andre tilbud. Det er en besparelse, og derfor er det selvfølgelig også en serviceforringelse. Men vi kan ikke opretholde samme serviceniveau, når pengekassen bliver markant mindre,« siger hun til Lokalavisen Aarhus.

Ringgaden

Solbjerg Ungdomsklub har 77 medlemmer. Det svarer til 54 procent af de 148 elever på 8.-9. klassetrin på Solbjergskolen.

Cecilie Beck Gylling, hvilke konsekvenser tror du, det vil få, hvis Solbjerg Ungdomsklub lukker?

»Under corona fik vi en idé om, hvilke konsekvenser det kan have. Der var unge mennesker, der gik rundt i bybilledet og kedede sig og manglede et sted at være. Det var måske ikke alle, der opførte sig ordentligt. Vores medarbejdere er alle unge voksne, som vores unge kan spejle sig i og blive motiveret af i forhold til at træffe nogle positive valg i livet«

Kultur og Borgerservice vil ifølge sparekataloget starte nye initiativer, der kan inkludere de unge fra FO-klubberne og endda tiltrække flere unge og samtidig spare penge. Er det ikke bare win-win?

»Det er da også rigtig fint, hvis de aktiviteter nogensinde kommer ud på den anden side af Ringgaden. Min erfaring er, at man ofte glemmer, at Solbjerg også er en del af Aarhus Kommune. Samtidig er vores ungdomsklub unik. Den kan ikke bare erstattes. Jeg synes, det er forfærdeligt, at man vil fjerne FO-klubberne helt fra landkortet«

Krisemøde

Heidi Frostholm Holch understreger, at de 17 FO-klubber endnu ikke er ”fjernet fra landkortet.”

»Det er vigtigt at sige, at der nu er høringsperiode, hvor klubledere, forældre og andre berørte kan indgive høringssvar og argumentere for, hvorfor de mener, at FO-klubberne skal bestå. Vi har også et folkeoplysningsudvalg, som FO-klubberne er repræsenteret i og i den sammenhæng har dialog med politikerne,« siger hun til Lokalavisen Aarhus.

Gitte Nygaard Degn fra Malling Ungdomsklub holder tirsdag den 8. november krisemøde med Mallings unge og deres forældre. Foto: Privat

Gitte Nygaard Degn og Cecilie Beck Gylling har begge sendt høringssvar til Aarhus Kommune. Gitte Nygaard Degn vil tirsdag den. 8 november afholde krisemøde med Mallings unge og deres forældre.

Vikarierende rådmand for Kultur og Borgerservice, Metin Lindved Aydin (RV), ønsker ikke at kommentere de enkelte forslag i sparekataloget.

»Når høringsperioden er ovre, vil han sammen med sine politiske kolleger tage stilling til det samlede sparekatalog,« siger pressechef for Kultur og Borgerservice, Michael Jaap.

Det er, via kommunens høringsportal, muligt at sende høringssvar frem til 24. november.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.