En date med dem, der bestemmer: »Man kunne fodre svin med civiløkonomer«

En form for gruppe-speeddating med 11 østjyske folketingskandidater. Der blev diskuteret alt fra Grønland til hjemmepleje i en direkte dialog mellem vælgere og politikere.

Artiklens øverste billede
Mona Juul (K) vil gerne love vælgerne mindre »bøvl og bras« til små og mellemstore virksomheder. Hun mener, det skal være lettere at være iværksætter. Foto: Brian Karmark

Hvid stofdug. Blomster i vase. Rød- og hvidvin i glassene.

Scenen er sat til en romantisk aften. Men det var ikke helt det, der var meningen med torsdagens arrangement.

Der skulle diskuteres politik direkte mellem politiker og vælger.

Konceptet var simpelt: Spørg om, hvad du vil, i 10 minutter. Når der bliver ringet på klokken, kommer en ny politiker og sætter sig til bords. En form for speeddating med 11 af de østjyske folketingskandidater. En ”live kandidattest”.

»Det var godt nok svært at få noget helt konkret,« sagde Emma Justesen.

Hun sad ved bord 11 sammen med fem andre nysgerrige vælgere. Karina Kirk (NB) var første levende billede og havde lige forladt selskabet for at rykke videre til det næste. I 10 minutter gik diskussionen på afbureaukratisering af hjemmeplejen.

Men Emma Justesen føler stadig ikke helt, hun har fået svar på et helt centralt spørgsmål: Hvordan?

Noget, hun blandt andet er nysgerrig på, fordi hun endnu ikke har besluttet, hvor hun skal sætte sit kryds. Derfor havde hun meldt sig til arrangementet i Jyllands-Postens lokaler. I håbet om at blive klogere på, hvor på stemmesedlen kuglepennen lander.

Emma Justesen havde håbet at få flere konkrete svar med hjem fra ”live kandidattest”, men snakken med kandidaterne har hjulpet hende på vej til afklaring om, hvor krydset skal sidde. Foto: Brian Karmark

Klima, erhverv og Grønland

Efter Karina Kirk fulgte Linda Englyst (DD). Der blev skudt fra hoften, og hun blev stillet til ansvar for partiets løsning på klimakrisen. Sådan gik 10 minutter stærkt. Folketingskandidaten fortalte, at hun ikke er imod atomkraft. Så længe det ikke skal etableres i Danmark.

Spørgsmålene til de enkelte kandidater fulgte ikke et særligt tema.

For eksempel snakkede Anders Vistisen (DF) om udvidelse af værnepligten. Katrine Robsøe (RV) synes, at det er op til Grønland, om det vil være selvstændigt. Og så er hun for minimumsnormeringer i daginstitutionerne.

Mona Juul (K) lovede meget mindre »bøvl og bras« for små og mellemstore virksomheder. Og da Emma Justesen ville vide, hvad hun mener om sådan en som hende – uddannet i Medievidenskab i sommer, men på dagpenge – når hun ikke vil tage hvilket som helst job, lød svaret:

»Man kunne fodre svin med civiløkonomer, da jeg blev uddannet. Så jeg endte med bare at tage noget.«

Anne Hegelund (EL) var den sidste kandidat inden en kort pause. Hendes 10 minutter med vælgerne ved bord 11 gik med at snakke kollektiv trafik.

Efter pausen mødte Kurt Vind Christiansen (LA) spørgsmålet:

»Er du på Tiktok?«

Det lader han være op til Alex Vanopslagh.

Kirsten Normann (SF), Michael Aastrup Jensen (V) og Jens Joel (S) kom igennem henholdsvis efteruddannelse, forholdet til Kina og det europæiske elmarkeds infrastruktur.

Karin Liltorp (M) lukkede ballet ved bord 11 med en snak om, hvem Moderaterne egentlig peger på som statsminister. Det blev et noget vævende svar:

»Jeg har hørt nogen sige, at det kan være Socialdemokratiet, der skal sidde i spidsen, men det er ikke sikkert, det lige skal være Mette Frederiksen.«

Annette og Erik Pedersen var særligt nysgerrige på mængden af bureaukrati i det offentlige. Foto: Brian Karmark

En bredere horisont

Emma Justesen var endnu ikke sikker på, hvor hun sætter krydset, selvom klokken havde ringet for sidste gang, og der var blevet sagt tak for i aften.

»Jeg skal nok lige lande og tage indtrykkene ind. Men jeg synes virkelig, min horisont blev udvidet, fordi vi var mange forskellige mennesker rundt om bordet,« sagde hun.

Hun havde aldrig selv spurgt kandidaterne ind til værnepligt, erhverv eller Danmarks forhold til Kina. Men hun var glad for, at de andre gjorde. Selv er hun i et system, der handler om uddannelse og dagpenge, men det er ikke det eneste, der er vigtigt for, at verden drejer rundt.

»Jeg nåede ikke at stille alle mine spørgsmål, men jeg følte alligevel, at vi havde meget at sige som vælgere,« sagde hun.

Til højre for Emma Justesen sad Erik og Annette Pedersen. Et ægtepar, der havde lovet hinanden at gå til nogle valgarrangementer.

»Det er et godt format, fordi det bliver en mere direkte dialog. Og man får nogle andre input med end sine egne,« sagde Annette Pedersen.

De vidste egentlig godt, hvor krydset skulle sidde, før de ankom til Mediebyen 3. Det har heller ikke ændret sig, men alligevel gav det mening for dem at deltage.

»Det giver et overblik over det politiske landskab. Hvem der samarbejder, og hvad de forskellige går ind for. Så man har en idé om, hvor magten ender,« sagde Erik Pedersen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.