Kataloget er fremme: Sådan skal der skæres trecifret millionbeløb i Aarhus

Katalog med millionbesparelser i Aarhus Kommunes budget er netop blevet offentliggjort. Sparekniven skærer bl.a. i velfærdsområder.

Artiklens øverste billede
Beboerne på de aarhusianske plejehjem har udsigt til at miste deres klippekortsordning. Klippekortet, hvor ét klip giver adgang til 30 min. ekstra hjælp hver uge, er nemlig foreslået fjernet som led i kommunens sparerunde. Modelfoto: Adobe Stock

Farvel til klippekortsordningen, der giver de gamle på byens plejehjem 30 minutters ekstra hjælp om ugen. Dyrere SFO’er og klubber. Lukning af Hasle Bibliotek.

Det bliver blandt konsekvenserne, hvis partierne bag Aarhus Kommunes budget ender med at vedtage det sparekatalog, som torsdag eftermiddag blev sendt i høring.

Kataloget indeholder en række forslag til besparelser for samlet set 247 mio. kr. i 2023 stigende til 289 mio. kr. årligt i 2024-2026 og er udarbejdet af kommunens seks magistratsafdelinger. Byrådspartierne, som den 23. september indgik et forlig om Aarhus Kommunes budget, bestilte et sparekatalog med besparelser for 214 mio. kr. årligt. Det samlede beløb i det netop offentliggjorte sparekatalog er større, og det skyldes, at flere af magistratsafdelingerne også har indlagt beløb til at dække det sideløbende krav om årlige effektiviseringer.

Millionerne til sparekataloget findes, ved at Teknik og Miljø, Borgmesterens Afdeling og Kultur og Borgerservice hver især skal skære 1,8 pct. af deres budget, mens de velfærdstunge afdelinger for børn og unge, ældre samt social- og beskæftigelsesområdet skal skære 1,4 pct.

Sundhed og Omsorg leverer i oplægget forslag til besparelser på i alt 61 mio. kr. i 2023 stigende til 72 mio. kr. i 2026. Et af forslagene er at fjerne den såkaldte klippekortsordning på plejehjemmene, hvor beboerne med ordningen har mulighed for at få en halv times ekstra hjælp om ugen til f.eks. at komme på en udflugt eller til ekstra praktisk hjælp. Forslaget giver en besparelse på 13,5 mio. kr. om året.

Børn og Unges andel af besparelserne udgør 72 mio. kr, men har udsendt et katalog med besparelser på 91 mio. kr. i 2023 og 110 mio. kr. i 2024-2026, da kommunens eget effektiviseringskrav også er indlagt, oplyser Thomas Medom (SF), rådmand for Børn og Unge, i sparekataloget.

»I udarbejdelsen af spareforslagene er der lagt vægt på i så høj grad som muligt at friholde opgaver, som direkte berører børnene, for besparelser. På dagtilbudsområdet skyldes det også bindingerne, som følger af loven om minimumsnormeringer. Samtidig er der lagt vægt på, at så mange af besparelserne som muligt er fundet ved opgavebortfald, effektivisering, analyser af arbejdsgange, optimeringer og mere strømlinet organisering mv.,« skriver rådmanden, der betoner, at besparelserne »i så høj grad som muligt« er fundet på administration og ledelse, opgaver, som understøtter kerneopgaven, samt samarbejdsaftaler.

Blandt Børn og Unges spareforslag er at hæve taksten for skolefritidsordninger. Der findes 4,2 mio. kr. om året, ved at forældrebetalingen for SFO hæves pr. 1. maj 2023, så taksten stiger med 1 pct. om året i 2023, 2024 og 2025 ud over den generelle fremskrivning. Herved stiger taksten for SFO med 57 kr. pr. måned i 2025.

Lignende øvelse laves med kontingentet i fritidsklubber og ungdomsklubber, hvorved der opnås en besparelse på 1,2 mio. kr. om året, ved at kontingenterne i 2025 stiger med 24 kr. om måneden for et fuldtidsmodul i fritidsklubberne og 9 kr. om måneden for et fuldtidsmodul i ungdomsklubberne.

Kultur og Borgerservices andel af besparelserne udgør 14,3 mio. kr. Disse har afdelingen lavet et særskilt sparekatalog med 16 forslag for. Desuden er der udarbejdet tre spareforslag på i alt 2,5 mio. kr. til at dække kommunens effektiviseringskrav, der skal gå til kommunekassen.

Bibliotekerne står også for skud. Således foreslås Hasle Bibliotek lukket, hvilket vil spare 1,5 mio. kr. om året, mens en lukning af Egå Kombi-bibliotek vil give 131.000 kr. om året. Øvrige 1,5 mio. kr. om året findes, ved at der fredag skæres ned på bemandingen på bibliotekerne, hvor folk således ikke kan blive betjent.

Mulighed for foretræde

Kultur og Borgerservice foreslår også at fjerne tilskuddet til de 17 såkaldte FO-klubber, som drives af selvstændige bestyrelser og har unge fra 7. klasse og op til 18 år som målgruppe. Derved spares 4 mio. kr. årligt.

Folk har nu mulighed for at indsende høringsvar til sparekatalogerne. Fristen er den 24. november, og høringssvarene kommer til at ligge på kommunens hjemmeside.

Ifølge tidsplanen mødes partierne bag budgettet den 30. november og den 5. december for eventuelle tilpasninger af spareforslagene.

Herefter behandler byrådet forslagene.

Der bliver mulighed for at få foretræde for politikerne i økonomiudvalget – forventeligt den 10. og 11. januar.

Socialområdet har fået

Som tidligere beskrevet i JP Aarhus blev forligspartierne enige om at afsætte 115 mio. kr. ekstra hvert år i perioden 2023-2026 til det sociale område. Socialområdet vil ifølge budgetforliget blive tildelt yderligere 10 mio. kr. årligt, hvis en investering på 35 mio. kr. i beskæftigelsesindsatser giver et overskud som følge af færre udgifter til overførselsindkomster.

Men på trods af at der er blevet plads til en massiv investering i et af de mest nødlidende velfærdsområder i kommunen, er dette års budgetforlig også kendetegnet ved massive besparelser – i alt 312 mio. kr.

Det finansierer dels et hul i kommunekassen som følge af en stram økonomiaftale mellem kommunernes forening KL og regeringen samt et løft på i alt 200 mio. kr. til byens mest udsatte og sårbare grupper, voksne med handicap, ældre og børn med vanskeligheder og i mistrivsel.

Forligspartierne har derfor pålagt magistratsafdelingerne at levere sparekataloget med besparelser på 214 mio. kr. årligt. Derudover er der fundet 124 mio. kr. i gennemsnit om året over de næste fire år. Det er bl.a. ved at udskyde kommunens investeringsplan, effektivisere driften af kommunens ejendomme og sætte gældsafvikling i bero.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.