Så ofte bliver der fundet pesticidrester i drikkevandsboringer i Aarhus

En ny opgørelse fra Danmarks Naturfredningsforening viser, at der i løbet af de seneste fem år er blevet fundet pesticidrester i 36 procent af de undersøgte drikkevandsboringer i Aarhus Kommune.

Artiklens øverste billede
De seneste fem år er der fundet pesticidrester i 36 procent af de undersøgte drikkevandsboringer i Aarhus Kommune. Modelfoto: Adobe Stock

Der er noget ganske befriende ved at åbne for vandhanen og vide, at man roligt kan drikke vandet. Den glæde har danskerne haft i generationer, men ifølge nye tal fra Danmarks Naturfredningsforening kan den unikke ressource være truet. For i de senere år er der fundet pesticidrester i drikkevandsboringer i stort set alle kommuner, og Aarhus Kommune går ikke fri.

Det viser en helt ny opgørelse fra naturfredningsforeningen, som har lavet udtræk fra GEUS-databasen Jupiter, hvor vandværkernes laboratorier løbende indberetter målinger af det grundvand, der anvendes til drikkevand. Fra september 2017 til september 2022 er der fundet rester af pesticider i 49 af de i alt 135 aktive drikkevandsboringer, der er blevet undersøgt i Aarhus Kommune.

Det betyder, at der i perioden er blevet fundet pesticiderester i 36 procent af drikkevandsboringerne i Aarhus Kommune. Selvom tallet kan lyde højt, så er det under landsgennemsnittet for de seneste otte og en halv måned, hvor der er indberettet 1.431 analyser fra aktive drikkevandsboringer hele landet. I alt er der fundet pesticidrester i 55,3 procent af dem, og i 13,5 procent er det tilmed over grænseværdien.

De nye tal vækker bekymring i Danmarks Naturfredningsforening.

»Det er alarmerende læsning, og tallene viser med al tydelighed, at vi er nødt til at handle nu, hvis udviklingen skal vendes. Hvis vi skal sikre rent drikkevand til vores børn og børnebørn, bliver vi nødt til at beskytte de områder, hvorunder fremtidens drikkevand bliver dannet, mod pesticider og andre miljøskadelige stoffer. Det håber vi, at den kommende regering og det nye folketing vil være med til ved at oprette grundvandsparker på de arealer, hvor drikkevandet dannes,« siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, i en pressemeddelelse.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

jwh

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.