Oprejsning på udskældt plejehjem: Har været nødvendigt med stor udskiftning

Plejehjemmet Skovvang, der var udsat for massiv kritik i foråret, er nu inde i en positiv udvikling. En vigtig del af løsningen er færre vikarer i det daglige, forklarer lederen.

Artiklens øverste billede
Mai McLeod Winther har siden marts været leder af Skovvang i det nordlige Aarhus. Det nybyggede plejehjem åbnede i 2021 og overtog opgaven med at tage sig af de borgere, der er allerhårdest ramt af demens fra det tidligere DemensCentrum Aarhus på Graham Bells Vej. Foto: Louise Burmeister

Fra normale aftenvagter, hvor halvdelen af personalet nemt kunne være vikarer, til aftenvagter hvor ingen vikarer er tilkaldt.

Det er en stor del af historien om en ny hverdag på plejehjemmet Skovvang i det nordlige Aarhus, som nu efter en positiv tilsynsrapport har fået ophævet det påbud, som stedet fik af Styrelsen for Patientsikkerhed i maj.

På seks måneder er plejehjemmet lykkedes med at have en langt mere stabil medarbejdergruppe, hvor man i højere grad gør brug af faste afløsere som supplement til de fuldtidsansatte og har kunnet nedbringe antallet af gange, der skal ringes efter vikarbureauet.

Ifølge plejehjemmets leder, Mai McLeod Winther, er det i høj grad grunden til, at plejehjemmet nu har fået ophævet påbuddet, som kom efter et særdeles kritisk tilsynsbesøg i marts, der afslørede ”større problemer af betydning for den fornødne kvalitet i den hjælp, omsorg og pleje, der ydes af Skovvang.”

Mai McLeod Winther havde første arbejdsdag på stedet 1. marts. Siden da har lederen arbejdet på at vende udviklingen.

»Det skal i høj grad tilskrives medarbejderne og forstanderne på de enkelte afdelinger, at vi er nået så langt nu. Vi er ikke i mål, for vi arbejder stadig med at gøre tingene bedre, men vi er et sted nu, hvor det er den gode vej, vi skal gå, fordi medarbejderne byder ind og synes, det er spændende,« siger Mai McLeod Winther.

I stedet for at bruge vikarer, når der er sygdom blandt personalet, har hun skruet op for antallet af timelønnede afløsere, der er tilknyttet plejehjemmet med et fast antal timer om ugen, som lederen kan skrue op og ned for efter behov. Det kan både være sygepleje- eller sosu-studerende, men også studerende inden for pædagogik, ergoterapi eller medicin.

»Den kvalitet, vikarbureauet kunne give os, var ikke en, vi ønskede at arbejde med. Vi har stadig et vikarbureauforbrug, men det går i den rigtige retning. Vi har haft en stor udskiftning af personalet. Nu har vi i stedet mange flere gode og dygtige afløsere, der kender stedet. Vi kan selv præge dem og give dem den fornødne undervisning. Det giver en stor tryghed og arbejdsglæde - også for vores faste personale, der ikke skal bruge så stor en del af deres tid på at sætte nye folk ind i arbejdsopgaverne,« forklarer Mai McLeod Winther.

I dag er der cirka ca. 150 fuldtidsmedarbejdere på Skovvang, mens der er omkring ca. 50 fast tilknyttede afløsere. Vikarbureauet tilkaldes kun i nødstilfælde.

»Vi arbejder stadig på at få endnu flere fastansatte og færre vikarer, men det er jo en udfordring alle steder i ældreplejen. Vi er dog et langt bedre sted, end vi var i foråret,« siger lederen.

Ro ved måltidet

Derudover har lederen nedsat flere arbejdsgrupper, som arbejder med områder som palliation (lindring i den sidste tid), måltidsværter og dokumentation. Det var disse områder, som styrelsen også udtrykte kritik af.

»Vi har fået meget mere ro omkring måltiderne, fordi vi blandt andet har indført måltidsværter. Det er bestemte medarbejdere, som står for at sikre, at beboerne sidder på faste pladser, at nogle spiser alene og i det hele taget sørger for at skabe ro og hygge med enkle virkemidler som lysestager eller blomster, der først sættes på bordet i forbindelse med måltidet,« siger Mai McLeod Winther.

Tidligere har personalet oplevet, at tingene forsvandt fra bordene, fordi beboerne kunne blive forvirrede over, om det var deres ting og tage det med ind på deres stuer.

»Det er mange små af den slags detaljer, vi nu har fokus på, og som samlet set har gjort en stor forskel.«

Alle medarbejdere er også i gang med at tage et tredages-kursus, der blandt andet inkluderer en tur i en demens-simulator. Sådan en findes på Læringscenter for Demens på Social- og Sundhedsskolen i Silkeborg. Siden 2020 har man her kunnet prøve på egen krop, hvad det vil sige at lide af demens gennem et otte minutters forløb i en slags container.

»Vi har medarbejdere, der kommer retur og siger, at de troede, de vidste meget om demens, men efter en tur i simulatoren har de fået bedre og mere kropslig forståelse af, hvordan det er at lide af sygdommen.«

Udover viden om de beboere personalet tager sig af, lægger lederen også i høj grad vægt på, at medarbejderne har det godt til daglig.

»De mennesker, der bor her, er dem, som er allermest syge af demens i Aarhus. Vi skal sikre nogle gode arbejdsvilkår for vores medarbejderne, så de kan tage sig bedst muligt af dem.«

Skovvang råder også over en afdeling med 20 korttidspladser, hvor der netop har været et særskilt tilsyn, som beskriver »mindre forhold af betydning for plejen«.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.