Medie: Kommunal topdirektør indstillet til fyring

Ifølge JP Aarhus, som har talt med flere kilder, er Hosea Dutschke, direktør for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune, blevet indstillet til afskedigelse.

Artiklens øverste billede
Hosea Dutschke har siden 2006 været den øverste direktør i Sundhed og Omsorg, som har ca. 6.000 ansatte. Arkivfoto: Laura Krogh

Det ser ud til, at Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune snart skal i gang med at finde en ny direktør. Ifølge JP Aarhus er den nuværende direktør, Hosea Dutschke, efter 16 år på posten således blevet indstillet til afskedigelse.

Avisen har fra flere kilder fået bekræftet, at ældrerådmand Christian Budde (V) mandag morgen indstillede Hosea Dutschke til afskedigelse som følge af flere problematiske sager på kommunens ældreområde. Det sker efter, at både Socialdemokratiet og Det Konservative Folkeparti ifølge JP Aarhus har mistet tilliden til direktøren.

Det er blandt andet problemerne på demensplejehjemmet Skovvang, som Lokalavisen Aarhus i år har dækket tæt, der har været medvirkende til det. I foråret fik plejehjemmet voldsom kritik af Styrelsen for Patientsikkerhed på baggrund af en tilsynsrapport, som førte til påbud. Senere kunne Lokalavisen Aarhus berette, at kommunen havde sat kontrolbesøg på plejehjem på pause, imens der blev arbejdet på en ny model.

Det mødte både kritik fra Ældre Sagen og byrådsmedlem Anette Poulsen (S), som også er formand for Sundhed- og Omsorgsudvalget.

»Jeg synes, det er for dårligt, at man ikke har udført tilsyn. Det, synes jeg ikke, er i orden, især efter de problemer, der har været på området,« sagde Anette Poulsen dengang.

Trods kritikken fra flere parter mente Hosea Dutschke dog ikke, at man burde have fortsat med at lave tilsyn, mens man arbejdede på den nye model:

»Det er jeg overhovedet ikke enig i. Vi kommer til at lave tilsyn på alle plejehjem i 2022. Det er det, vi skal, og det vi gør. Et tilsyn gør jo ikke den store forskel. Det, der gør den store forskel, er, at ledere og medarbejdere går i gang med at se på de ting, der er, og får forbedret dem,« sagde han blandt andet dengang til Lokalavisen Aarhus.

Kommunen valgte efterfølgende virksomheden Hjortshøj & Møller Care (HM Care) til at stå for tilsyn med Aarhus Kommunes plejehjem. Det skabte dog ligeledes undren fra flere byrådspolitikere, da konsulentfirmaet tidligere har stået for tilsyn i Randers Kommune, hvor det ikke fik kontrakten forlænget få måneder efter en kritisabel sag i efteråret 2020. HM Care fandt nemlig, at alt var, som det skulle være på et randrusiansk plejehjem, men da Styrelsen for Patientsikkerhed (STPS) kort efter udførte et tilsyn på stedet, fandt den hele 17 kritikpunkter. Det skrev mediet kommunen.dk tilbage i februar 2021.

»Jeg synes, det har været en rigtig træls håndtering af den her sag. Det ændrer på min tiltro til, at vi kan stole på de informationer, vi får fra forvaltningen,« sagde Anette Poulsen for nylig til Lokalavisen Aarhus.

Utilfredsheden med Hosea Dutschke går dog ifølge JP Aarhus helt tilbage til 2020, hvor TV 2 med skjulte optagelser afslørede skandalesagen om plejesvigt af en dement beboer på plejehjemmet Kongsgården i Viby. Sagen førte til afskedigelse og påtaler blandt plejemedarbejdere, imens ledelsen gik fri, hvilket fik flere byrådspolitikere til at undre sig.

Lokalavisen Aarhus har tirsdag forsøgt at få en kommentar fra Hosea Dutschke, hvilket endnu ikke har været muligt.

Indstillingen om en afskedigelse af Hosea Dutschke forventes at blive behandlet som et lukket punkt under titlen »personalesag« på byrådsmødet onsdag.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.