Lukker for saunaer og udskyder stort wellness-projekt

Hinnerup-Badet er ikke i økonomisk fare på grund af de stigende energipriser, men lukker alligevel for saunaer af moralske hensyn.

Artiklens øverste billede
Badevandstemperaturen og billetpriserne bliver der ikke rørt ved i Hinnerup-Badet. Til gengæld lukker saunaerne for en stund. Arkivfoto

Vi befinder os i en energikrise, og det tager Hinnerup-Badet nu konsekvensen af og lukker midlertidigt for stedets saunaer.

»I første omgang har vi kigget på de store el-slugere i forhold til funktionerne i Hinnerup-Badet, og her er saunaerne klart de største energislugere,« siger Jan Sau Johansen, der er formand for Hinnerup-Badets bestyrelse.

For ikke at lukke alt ned har badet valgt at holde dampbadet åbent lidt endnu. Det kan både kvinder og mænd benytte, og det bruger ikke helt så megen strøm.

»Men der er stor sandsynlighed for, at vi også lukker det,« siger formanden.

Mange besøger Hinnerup-Badet kun for dampbadet og saunaerne, fortæller Jan Sau Johansen, så lukning kræver overvejelser.

»Men vi må også synliggøre, at det er vandet og aktiviteter i vandet, der er det centrale for badet,« siger formanden.

Samfundssind

Kan I mærke de stigende priser – gør det ondt?

»Ja, for pokker vi kan mærke det. Det er klart, at en femdobling af el-priserne kan mærkes, og vi bliver da udfordret på budgettet, men vi er ikke i økonomisk fare. Vi har en velkonsolideret kapital,« siger Jan Sau Johansen.

Derfor er lukningen af saunaerne i højere grad en moralsk beslutning.

»Det skyldes helt klart udmeldingen fra centralt hold om, at alle husstande og virksomheder opfordres til at kigge på elforbruget. Så ja, det er en slags samfundssind, uden at det skal lyde for helligt,« siger formanden og fortsætter:

»Og så er det sådan set også en meget sund øvelse: Vi får virkelig kigget i alle hjørner af driften, om der er noget at hente.«

Badevandet og solceller

Et af de steder, man har kigget, er på badevandstemperaturen. Men her kan brugerne ånde lettet op: Den bliver der ikke pillet ved:

»Det tjener ikke meget formål energimæssigt at sænke temperaturen dér. Til gengæld ville det have stor påvirkning på driften,« siger Jan Sau Johansen.

Prisstigning på billetterne bliver der heller ingen af. I hvert fald »ikke på foranledning af det her,« siger formanden.

Derimod vil Hinnerup-Badet om natten overdække den del af svømmehallen, som kaldes ’strandbredden’. Her er vandet 32 grader varmt, og det betyder en større fordampning af vandet, hvilket betyder, at ventilationssystemet oftere går i gang.

»Om natten har vi i forvejen tæpper på vores varmtvandsbassin, som er 33 grader. Hvis det ikke var på, ville ventilationssystemet gå i gang fem gange så ofte. Så vi tænker, at overdækning af strandbredden er en lille indsats for en stor effekt.«

Dertil kommer, at Hinnerup-Badet er meget langt i dialogen med Favrskov Kommune i forhold til at etablere solceller på hele tagfladen af badet. Hertil giver kommunen et økonomisk tilskud.

»Lige nu bliver der hentet tre tilbud hjem for at se, om det kan svare sig,« siger Jan Sau Johansen.

Wellness-projekt lagt på is

Formanden tilføjer desuden, at det store, udendørs wellness-projekt, som Hinnerup-Badet præsenterede i foråret 2021, nu er lagt »helt bagerst i skuffen,« som formanden udtrykker det.

Projektet til 3,5 millioner kroner, handler om en ny, stor, udendørs sauna på 50 kvadratmeter med plads til 50-60 brugere ad gangen.

»Men vi har vurderet, at det er et totalt forkert tidspunkt. Projektet er ikke dødt, men det er rigtig langt nede i skuffen.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.