Forargede over minister-svar om kameraer i dødskryds: »Vi skylder de efterladte at reagere«
Ifølge svar fra Justitsministeriet bliver der i første halvdel af 2023 sat gang i en analyse om opsætning af rødkørselskameraer i dødkrydset. »Det er uansvarligt ikke at reagere nu,« mener flere byrådspolitikere.
Efter næsten seks måneders radiotavshed kom der 21. september svar fra justitsministeren angående rødkørselskameraer i det såkaldte dødskryds i Aarhus.
Meldingen er, at en analyse sættes i gang i første halvdel af 2023. Det har nemlig vist sig som en »teknisk vanskelig opgave« at sætte kameraer op, der kan registrere bilister, som kører over for rødt lys i krydset Edwin Rahrs Vej/Åby Ringvej, hvor to unge kvinder i henholdsvis 2018 og 2020 har mistet livet.
Det fremgår af en skriftlig besvarelse på et spørgsmål, der blev stillet af Folketingets Retsudvalg tilbage i april.
Spørgsmålet blev stillet af daværende medlem af Dansk Folkeparti Peter Skaarup, som ville vide, hvad ministeren ville gøre for at få kameraerne op »hurtigst muligt.«
Utilfredsheden kom efter en melding fra Rigspolitiet om, at man ikke havde »mulighed for inden for den i projektet fastsatte tidsramme at bidrage til de tekniske forudsætninger, der er forbundet med forsøget, herunder udarbejdelse af kravspecifikationer mv.« En tidsramme, der løb til og med 2024.
En arbejdsgruppe bestående af Rigspolitiet, Vejdirektoratet og Østjyllands Politi var ellers nedsat i sommeren 2021 af daværende transportminister Benny Engelbrecht (S) for at få skub i processen.
Nu lyder det dog til, at Rigspolitiet alligevel har fundet tid til en analyse inden 2024. Justitsminister Mattias Tesfaye (S), der siden har overtaget ministerstolen fra Nick Hækkerup, skriver således i svaret af 21. september:
»Rigspolitiet har hertil oplyst, at der er tale om en teknisk vanskelig opgave, og at projektet forudsætter implementering af ny og ikke tidligere afprøvet teknologi i politiet. Det vil således kræve en yderligere analyse, hvis det skal virke efter hensigten. Rigspolitiet har endvidere oplyst, at projektet indgår i politiets pipeline for projekter, og at analysen forventes igangsat primo 2023.«
Risikerer flere ulykker
Det er dog langt fra godt nok, hvis man spørger Venstre i Aarhus Byråd.
»Det er fuldstændig uansvarligt at udskyde den her nødvendige overvågning af dødskrydset. Der er bred politisk enighed i Aarhus Byråd om, at der skal ske en overvågning og en opstramning i forhold til den forråelse af trafikkulturen i det her specifikke kryds. Jeg er helt uforstående over for, at man mener, man skal vente på yderligere analysearbejde. Det er kun et spørgsmål om tid, før vi risikerer endnu en dødsulykke. Jeg vil stærkt opfordre til at rykke på det, i stedet for at putte det i en mølpose,« siger Gert Bjerregaard, der er gruppeformand for Venstre i Aarhus.
Også fra Jakob Søgaard Clausen (uden for parti) er der kritik af justitsministerens melding:
»Det er alt for sent. Det er virkelig nøl, at der indtil videre intet er sket. Vi har haft to dødsfald i det her kryds, og de efterladte oplever, at der intet sker. Den frustration deler jeg til fulde. Hvis analysen først går i gang i 2023, så taler vi om et par år endnu, før et kamera kommer op. Det vil være seks år efter første dødsulykke. Det kan vi ikke være bekendt. Vi skal speede den her proces op,« lyder det fra Jakob Søgaard Clausen.
Gert Bjerregaard vil have politiet til at sætte midlertidige kameraer op i krydset:
»Jeg har respekt for, at der skal være styr på teknikken. Men vi har teknologier i dag, som kan sættes op og anvendes. Så jeg synes, man skal sætte mindst fire kameraer op, der kan filme fra forskellige vinkler. Det er en mulighed, man har, indtil man har den fulde udbygning med rødkørselskameraer. Så brug den. Det er lavpraktisk,« mener Gert Bjerregaard og tilføjer:
»Jeg kan som byrådsmedlem ikke leve med, at man blot udskyder problemet med henvisning til en analyse.«
»Konfiskeret over 1.200 biler«
Lokalavisen Aarhus har forelagt kritikken for justitsminister Mattias Tesfaye (S), som er vendt tilbage med dette skriftlige svar:
»Socialdemokratiet har slået markant hårdere ned på vanvidsbilisme. Derfor er der konfiskeret over 1.200 biler. Jeg er klar over, at der er et stærkt ønske om øget kameraovervågning i krydset på Åby Ringvej. Jeg ved også, at Østjyllands politi er opmærksom på trafiksituationen i det vestlige Aarhus. Når det ikke er muligt at få sat kameraerne op hurtigt, skyldes det, at projektet kræver IT-udvikling hos politiet. Derfor vil der også være et stærkt fokus på hastighedsovertrædelser og kørsel frem mod rødt lys i området. Det er målrettede kontroller som indtil videre vurderes at have en positiv indvirkning på færdselskulturen i området.«
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Østjyllands Politi, der henviser til Rigspolitiet, som endnu ikke er vendt tilbage på avisens henvendelse.