Bytte-bytte købmand i budgetforliget: Ny skole droppet, så to gamle kan udbygges

De får ikke den skole, de var blevet lovet på Aarhus Ø. I stedet kan man i Risskov og Brabrand se frem til markante udbygninger.

Artiklens øverste billede
Risskov Skole har over 800 elever rendende rundt i de smukke bygninger fra 1926. Foto: Aarhus Kommune

Man kan stadigvæk blive overrasket som journalist.

Det må være konstateringen, efter avisen fredag tog fat i fællesrådet for Aarhus Ø for at høre, hvad man her mener om, at politikerne i årets budgetforlig har valgt at droppe et stort, vedtaget skolebyggeri i den nye bydel, som der allerede var afsat over 286 mio. kr. til.

De penge skal nu i stedet bruges på blandt andet udbygning af Risskov Skole og Engdalskolen i Brabrand, som har og får alvorlige kapacitetsproblemer.

Sådan en manøvre kunne man forvente ville falde beboere på Aarhus Ø voldsomt for brystet, men det er langt fra anledning til en byge af kritik fra fællesrådsformand Ole Mikkelsen.

»Vi har mange ting, der fylder for os for tiden - ikke mindst havneudvidelsen. Men der kommer en snarlig debat om fremtiden på Aarhus Ø, og her vil en skole og hvad der ellers er af behov nu og i et længere perspektiv blive bragt op.«

Faldende elevtal

I budgetaftalen skriver forligspartierne, at der er tale om en udskydelse af skolen, og at de senest i 2027 vil revurdere behovet.

For det er nemlig ikke så stort som tidligere forventet. Elevtallet i midtbyen falder nemlig, og skolerne i Aarhus C forventes derfor at have en overskudskapacitet de næste ti år.

Derfor tager Ole Mikkelsen også beslutningen med ophøjet ro.

»For mig er det her ikke ensbetydende med, at der så slet ikke kommer en skole. Jeg anser den ikke som død, men udskudt i forhold til den aktuelle situation.«

Han finder desuden tanken om at benytte Navitas som fremtidig skole i stedet interessant. En bygning, der har været tale om skulle omdannes til hjemsted for Naturhistorisk Museum.

»Navitas’ fremtid er uafklaret med Ingeniørhøjskolens flytning. Det ville da være en bæredygtig tanke at genbruge en ret ny, stor uddannelsesinstitution i stedet for at skulle ombygge den til noget helt andet. Måske kan et museum i stedet ligge på Pier 3 i en bygning, der er egnet til dét formål. Der er mange ting i spil, som man skal forholde sig til for at finde den bedste løsning.«

Politikerne har til gengæld også valgt at afsætte 25 mio. kr. af skolepengene til at købe en grund, hvorpå der skal etableres idrætsfaciliteter.

»Det er absolut tiltrængt og et fokus for os i fællesrådet, at vi gerne vil have flere grønne byrum, opholdsarealer og idrætsfaciliteter. Så det glæder vi os over,« siger fællesrådsformanden.

Overrasket skoleleder

I Risskov mødte skoleleder Lene Brejnegaard fredag morgen ind til noget af en overraskelse. Selvom behovet er akut, var hun blevet stillet i udsigt, at der først ville kunne findes penge til en udbygning af hendes skole næste år.

Men Risskov Skole får 153 af Aarhus Ø-millionerne, mens Engdalskolen i Brabrand, som forventes at mangle otte undervisningslokaler inden for de næste ti år, får 44 mio. kr..

»Det er vi selvfølgelig rigtig, rigtig glade for. Og vi er glade for at se, at der tages politisk ansvar for den store udbygning i området og effekterne af den. Det kan vi kun være tilfredse med,« siger Lene Brejnegaard, der aktuelt mangler tre undervisningslokaler. Et tal, der forventes at firedobles inden for de kommende år.

Ifølge skolelederen har forvaltningen arbejdet med tre scenarier for udbygning af Risskov Skole, der er udfordret af at være klemt inde mellem villaer på alle sider.

Enten ville man lukke specialklasserne og ændre i skoledistrikterne, eller bygge en satellitskole et andet sted, eller finde en måde at udbygge ved at udvide skolens matrikel.

Og det lader til at være sidste mulighed, politikerne går med, for de har også afsat 23,6 mio. kr. til grundkøb ifbm. udvidelserne af de bynære skoler.

I Risskov Skoles tilfælde ligger der Risskov Skolepark lige ovre på den anden side af Vestre Strandallé ved rundkørslen. Den er ejet af Teknik og Miljø, og Lene Brejnegaard tror, at den skal erhverves af Børn og Unge.

»Det er den løsning, vi har været mest interesseret i. Lige nu er vores bebyggelsesprocent så høj, at der ikke er ret meget luft til at udvide. Med den her øvelse får vi udvidet vores areal, og så giver det også mulighed for at øge bygningsmassen. Så tanken er, at der skal bygges sammen med det eksisterende, ikke i parken.«

Nu er det dog i første omgang kun pengene, der er afsat, og skolelederen understreger, at intet er bestemt eller fastlagt endnu.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.