Fanget i perfekt storm: »Myte, at det er meget dyrere at handle hos den lokale købmand«

Ejer af købmandsbutik bruger egne penge til at betale butikkens regninger. En købmand kan noget, supermarkeder ikke kan, lyder det.

Artiklens øverste billede
En købmandsbutik er også lidt af et mødested, hvor man kommer og snakker, lyder det fra købmand Naseer Ahmad. Foto: Privat

Som lille ville Naseer Ahmad gerne lege købmand, og som 18-årig sad han bag et rigtigt kasseapparat. Efter gymnasiet tog han købmandsuddannelsen og blev senere partner i en butik i Aarhus.

I 2006 blev Naseer Ahmads barndomsdrøm en realitet, da han købte Let-Køb i Højbjerg. Ved årsskiftet kan butikken være fortid.

»Det er den butik, hvor jeg har tjent mine penge. Det er den butik, der gjorde, at jeg kunne åbne en butik i Virring. Hvis jeg må lukke Let-Køb mister jeg halvdelen af det, jeg tjener,« siger han til Lokalavisen Aarhus.

Naseer Ahmad er havnet i en perfekt storm; en krise skabt af sammenfaldende og usædvanlige faktorer.

»Der er mange supermarkeder i Højbjerg, og huslejen er rigtig høj. Strømregningen stiger, varepriserne stiger, og jeg er begyndt at betale af på den støtte, jeg fik af staten, under coronakrisen. Det er mange ting på én gang, der gør, at jeg er bekymret,« siger han.

»Ond spiral«

Ejeren af Let-Køb i Højbjerg har hidtil holdt sin privatøkonomi og butikkens økonomi adskilt, men i de seneste to-tre måneder har han overført penge til butikken for at kunne betale de voksende regninger. Han har ikke selv har fået løn.

»Jeg har endnu ikke modtaget strømregningen for juli og august måned. Den regning skal betales, om jeg lukker eller ej, for den er bagudbetalt. Det er en ond spiral, hvis jeg bliver ved med at låne penge af mig selv og miste omsætning. Som alle andre har jeg også udgifter i privaten,« siger han.

42-årige Naseer Ahmad bor i Brabrand med sin kone og to teenagebørn.

»Jeg har haft butikken i 17 år, og jeg vil prøve alt, hvad jeg kan, for at den skal overleve den her krise. Den overlevede corona, og nu skal vi atter se, om vi kan overleve.«

Samlingspunkt

For tiden dropper mange helt de små købmænd og smutter i Føtex, Coop 365 eller et tredje supermarked, når de skal handle. Der er dog ikke meget at hente, mener Naseer Ahmad.

»Det er en myte, at det er meget dyrere at handle hos den lokale købmand. Hvis man kigger på bonerne og sammenligner, er der ikke den store forskel. Det kan være nogle få kroner. Købmandspriser er ikke nødvendigvis så høje, men mange kunder kommer kun i en lille butik som min, når de har akut brug for noget. Hvis de har glemt at købe noget,« siger han.

Han estimerer, at varerne i hans butik i gennemsnit er 8-10 procent højere end i supermarkederne. Til gengæld kan butikken noget, supermarkederne ikke kan, mener han.

»En købmandsbutik er også lidt af et mødested, hvor man kommer og snakker. Jeg kender alle folk i området. Især i landsbyer er butikkerne lidt af et samlingspunkt,« siger han og fortsætter:

»Nogle handler stadig ved købmanden. Der er kunder, der vil komme til at savne dem, og mange kan af forskellige grunde ikke komme hen til et supermarked. Det er trist for både købmanden og kunderne, når en købmandsbutik lukker.«

Lyseslukker

Ifølge Naseer Ahmad har flere lokale sagt, at de vil arbejde gratis i hans butik for at sikre dens overlevelse. Han har også hørt om en indsamling i en lokal facebookgruppe. Selv vil han lave en række justeringer for at mindske udgifterne.

»Min plan er, at fire-fem køleskabe skal lukkes. Vi er begyndt at sælge de varer, der er i dem, til en meget billig pris, så vi kan slukke dem. Vi har også slukket omkring halvdelen af lamperne i butikken. Den er blevet lidt mørkere, men sådan er det,« siger han.

Oktober og november bliver afgørende for, om Let-Køb i Højbjerg har en fremtid, vurderer Naseer Ahmad.

Han ejer også Min Købmand i Virring, en større butik, og den eneste købmandsbutik i området. Den har en sund økonomi, men ordsproget om, at ingen ved, hvad fremtiden bringer, har sjældent været mere sandt.

»Hvis det hele går galt, ved jeg ikke, hvad jeg skal gøre. Det er det her, jeg har lavet hele mit voksenliv. Jeg tror, mange andre købmænd har det på samme måde,« siger han.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.