Fundamentet vil hjælpe hjemløse unge med Fundaboliger

Folkene bag nyt boligkoncept vil give unge hjemløse støtte og chance for at indgå i et positivt fællesskab.

Artiklens øverste billede
Det er i boligorganisation AL2Boligs afdeling 129, Asgård, man kan finde en række nye "Fundaboliger" tilegnet hjemløse unge. Foto: AL2Bolig

I en nybygget AL2bolig-afdeling i Åbyhøj står 14 et-værelsesboliger klar til at blive flyttet ind i.

De nye almene boliger er tilegnet unge, der er hjemløse eller har en ”ustabil boligsituation,” og det er den sociale forening Fundamentet, der har henvisningsret til boligerne. De er omkring 40 kvadratmeter store og kaldes Fundaboliger.

De nye boliger er ifølge leder af Fundamentet, Steffen Lykke Rasmussen, blevet til i »et ret banebrydende« samarbejde mellem Fundamentet, AL2BOLIG og Lind Foundation.

»Det er ikke kun et sted at bo for de unge, det er en ret helhedsorienteret løsning. Boligen løser kun et problem. Hvis vi ikke tager hånd om de andre problemer, vil de nok komme tilbage igen,« siger Steffen Lykke Rasmussen til Lokalavisen Aarhus.

Bolig, støtte

For at få en Fundabolig skal den unge acceptere, at hun/han indgår i et skræddersyet forløb på Fundamentet. Forløbet kan blandt andet indeholde terapi, mentorforløb, praktiksøgning, hjælp til økonomi og brobygning til andre tilbud.

Det er vigtigt, at de bakker op om hinandens drømme i stedet for at sidde og ryge hash.

Steffen Lykke Rasmussen, leder, Fundamentet

En Fundabolig er et sted at bo kombineret med støtte til at få en stabil hverdag.

»Når man får en bolig, får man tilknyttet to faste relationsmedarbejdere og ideen er, at det er dem, der har kontakten og opsætter de særskilte forløb,« siger Steffen Lykke Rasmussen.

Medarbejderne, ansat 30 timer om ugen, kan blandt andet hjælpe de unge til at møde hinanden. Dynamikken i afdelingen er ikke uvæsentlig.

»Hvis man ikke bruger noget tid på sikre, at fællesskabet omkring boligerne er godt, risikerer man, at 14 unge, der har svært, kan glemme at støtte op om hinanden. Det er vigtigt, at de bakker op om hinandens drømme i stedet for at sidde og ryge hash. De skal hjælpe hinanden fremfor at skade hinanden,« siger Steffen Lykke Rasmussen.

Ingen efterlades

Direktør for AL2bolig, Allan Werge, håber, at de unge vil benytte sig af de tilbud, Fundaboligerne kan byde på.

»De vil få god, massiv støtte, og jeg håber, vi får dem brobygget ind i beboerdemokratiet. Vi har bygget nogle meget små boliger, og det er en måde at holde huslejepriserne nede. Boligerne koster omkring 3500 kroner om måneden,« siger han til Lokalavisen Aarhus.

Hjemløse unge er ifølge Steffen Lykke Rasmussen et stort problem i Aarhus.

»Det er ikke mange år siden, der var flere unge hjemløse i Aarhus end i København. Det skyldes en mangel på billige boliger kombineret med en enorm tilflytning og en kommune, der ikke været god nok til at håndtere og hjælpe udsatte unge,« siger han.

Leder af Fundamentet, Steffen Lykke Rasmussen, er social iværksætter og indehaver af Center For Social Nytænkning. Han er også bestyrelsesmedlem i Lind Foundation. Foto: Lea Kaae

Antallet af unge hjemløse i Aarhus har været støt stigende i årevis. En frisk tælling fra VIVE viser dog, at kurven er knækket i 2022.

Der er tale om 14 boliger, Steffen Lykke Rasmussen. Batter det noget?

»Ja, det gør det. For det første slipper 14 unge for at være hjemløse. For det andet vil der være løbende udskiftning. Hvis en ung får det bedre i vores forløb og føler sig klar til en HF på VUC, har de adgang til studieboliger, og så skal vi hjælpe dem over i sådan en. Over en femårig periode kan det være alt fra 20-40, der har været igennem en Fundabolig. Vi smider ikke nogen ud, før de har en bedre bolig.«

Hvilken profil har de unge, der kan få tildelt en Fundabolig?

»Det er en bred skare af unge. Nogle har måske allerede drømme om at studere, men er i en træls boligsituation og har ikke et netværk i byen, mens andre har omfattende problemer, som vi skal løse sammen med familie og kommune.«

Henrik betaler

Projektet med Fundaboliger løber over fem år, og det er Lind Foundation, der betaler gildet, om man vil. 4,2 millioner kroner lyder regningen på.

»Vi har gennem mange år haft et partnerskab med Fundamentet, og da de kom med idéen og rakte ud til os, syntes vi, det var oplagt for os at gå ind i. Vi har en ambition om at inspirere andre til at skabe helhedsindsatser for sårbare unge,« siger CEO i Lind Foundation, Jens Bruun, til Lokalavisen Aarhus.

Lind Foundation er en ny almennyttig fond stiftet af den aarhusianske milliardær Henrik Lind. Målet med fonden er at gentænke sociale indsatser og udbrede de indsatser, der virker.

De unge, der får en Fundabolig, vil blive fulgt et halvt år efter, de er flyttet, oplyser Steffen Lykke Rasmussen. Han glæder sig øvrigt over den opbakning, projektet har fået af Aarhus Kommune.

De nybyggede boliger står klar til indflytning fra oktober, hvor støtten også indtræder.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.