Fællesråd med opråb: Kommunen lytter ikke
Borgere føler ikke, at kommunen lytter. Efter voldsom ulykke med bløde trafikanter fokuserer fællesrådene på manglende cykelstier og sikker infrastruktur.
»Han gik bare lige så pænt hjem, fordi han havde hentet børnene i institutionen. Vi er i den situation, at vi kun har én bil, så min mand har været nødt til at hente dem til fods, og det har han gjort mange gange. Nu skal vi have bil nummer to. Jeg har i hvert fald ikke lyst til, at de skal ud på den vej igen.«
Sådan siger Mikela Apel, mor til de to børn og hustru til manden, der den 1. september blev kørt ned i Solbjerg.
Faren og de to børn har det bedre, men han og den ældste er stadig sygemeldt. Familien flyttede til Solbjerg for tre år siden. Dengang var cykelforholdene ikke noget, førstegangskøberne, tænkte over. Forinden havde de boet i Tranbjerg.
»Jeg vil ikke sige, at jeg har fortrudt at flytte til Solbjerg, men man kan godt ærgre sig over at komme fra en by, hvor der er et fantastisk cykelsystem til det her. Vi havde været mere trygge ved at sende børnene afsted, hvis vi boede i Tranbjerg,« siger Mikela Apel.
Den seneste opgørelse over cykelsituationen i kommunen viser, at antallet af trafikuheld med en cykel involveret er steget. I 2015 var tallet på 66, og i 2019 lå det på 82. Især uheld med alvorligt tilskadekomne er steget.
Snævre veje med hurtige bilister er ikke et enestående problem for Solbjerg. Øst for byen ligger Beder Landevej. Ruten forbinder Beder og Malling, og her oplever beboerne, at bilerne kører stærkt, selvom de deler strækningen med bløde trafikanter i alle aldre.
»Vi var blevet lovet, at der vil blive anlagt en cykelsti på ruten, når kommunen byggede Giber Ringvej. Men de fire millioner, der var blevet afsat til projektet var en regnefejl, og nu anslår de at det vil koste 14-16 millioner at bygge,« fortæller fællesrådsformanden for Beder-Malling, Jørgen Friis Bak.
»Det er min største drøm, at jeg tør lade mine børn cykle i skole.«
Cykelstien er på grund af de forhøjede omkostninger sat på pause, og fællesrådsformanden føler, at det er usandsynligt, at projektet bliver startet igen.
»Vi føler os ret forfordelt på cyklist-infrastruktur her i den sydlige del af kommunen,« siger Jørgen Friis Bak.
Den nye rådmand for Teknik og Miljø, Nicolaj Bang (C), er klar over problemet, og kommunen er i gang med at kigge på løsninger.
»Vi er i gang med at udmunde første runde af cykelhandleplanen, og der har vi lavet en liste over de mange steder, hvor vi gerne vil bygge en cykelsti. Der vil helt sikkert komme flere cykelstier, også i oplandet. Jeg kan ikke sige hvor, da det ikke 100% er mine beslutninger,« siger Nicolaj Bang.
Overhørt og overset
Fællesrådene i den sydlige del af kommunen føler, at politikerne ikke lytter til dem, især når det kommer til cykelstier.
»Vi føler os til tider lyttet på, men ikke til,« siger næstformanden for fællesrådet Kolt-Hasselager, Tom Samsøe Hansen.
Det er ikke kun fællesrådene, men også borgerne, som føler sig overhørt.
Ifølge Mikela Apel bruger flere bløde trafikanter Solbjerg Hovedgade til motion og til at komme frem og tilbage fra arbejde. Om morgenen er vejen fyldt med biler og tung trafik, om aftenen er de samme på vej hjem. I mellemtiden kører den tunge trafik og landbrugsmaskiner ad vejen.
Solbjerg Hovedgade er smal, der er ikke megen plads ud til rabatten, og der er ingen afstribning til gående og cyklister. Det er nogle af grundene til, at borgerne føler, at hovedgaden er blevet glemt.
»Vi føler os meget overset. Man kan undre sig over, at samtlige politikere går så meget ind for den grønne omstilling, og så alligevel gør man det ikke attraktivt for folk at cykle. Hele vejen rundt er vi blevet glemt,« siger Mikela Apel.
En cykelsti til alle i Aarhus Kommune, er ikke noget rådmanden har lyst til at love.
»Det er uheldigt, men jeg vil også sige, at hvis målet er, at alle i hele kommunen skal kunne have en god cykelsti, så bliver det et umuligt mål at indfri. Så få som muligt skal opleve det, men der er altid nogle, der må prioritere sine aktiver og vælge et andet transportmiddel,« siger Nicolaj Bang.
»Politikerne må tro, at vi lever i en Morten Korch-film.«
Fællesrådsformanden for Solbjerg, Søren Farsø oplever, at politikerne ikke altid er gode til at huske, hvad de lover. Ifølge formanden er det ofte nødvendigt at ringe og minde politikerne om, hvad der er blevet snakket om.
»Det er ikke et lukket land, men man kunne ønske sig, at det var lidt nemmere,« siger Søren Farsø.
Drømme fra oplandet
Med den nye rådmand for Teknik og Miljø håber flere borgere, at der nu vil komme fokus cykelsikkerheden i den sydlige del af kommunen.
I en lokal Facebook-gruppe, hvor den udeblevne cykelsti mellem Malling og Beder diskuteres, klager et medlem over, at der i Aarhus Nord er bygget en supercykelsti og letbane, mens man i vest har Brabrandsstien. Men i syd er der intet tilsvarende. Formanden for fællesrådet i Malling og Beder forstår frustrationen.
»Politikerne må tro, at vi lever i en Morten Korch-film med gedestier og landelig idyl. Faktisk minder vores veje om gedestier og er utrygge for cyklister,« siger Jørgen Friis Bak.
Når fællesrådene bliver spurgt ind til, hvad de ønsker sig af den nye rådmand, svarer de følgende:
»At der vil blive sikker trafikinfrastruktur i den sydlige del af kommunen.« - Beder-Malling.
»Når de lytter til os, skal de også høre efter.« - Kolt-Hasselager.
»At det, vi snakker og bliver enige om, også bliver til noget.« - Solbjerg.
Mikela Apel har også et klart ønske til den nye rådmand.
»Det er mit største ønske, at jeg tør lade mine børn cykle i skole,« siger hun.
Ingen Kommentar
Rådmanden blev præsenteret for fællesrådenes ønsker, og at oplandet føler sig overset svarede han følgende:
»Jeg synes, at det er uhensigtsmæssigt, og det er noget jeg vil fokusere på, at borgerne i oplandet ikke føler sig overhørt og tilsidesat,« siger Nicolaj Bang
Det tror du ikke kan skyldes, at deres børn ikke kan cykle i skole?
»Jeg tror, at det skyldes mange ting. Rigtig mange ressourcer er gået til udviklingen af midtbyen. Jeg tror, at det her er et element i en større historie, omkring et opland, som man ikke har haft nok fokus på,« svarer rådmanden.
Efter at have boet i oplandet til Aarhus i over tre er Mikela Apel nået frem til en kedelig konstatering:
»Jeg havde ikke troet, at vi ville være sat så meget udenfor resten af Aarhus Kommune.«