Det koster 26 mio. kr. og har vakt forargelse: Nu må kritiseret video-kunstværk udsættes

»Svære tider kræver, at vi træffer svære beslutninger,« lyder det fra rådmand.

Artiklens øverste billede
Arbejdet med at sætte kunstværket op på Filmbyens facade er i gang. Foto: Danni Paulsen

Håndværkerne har i noget tid arbejdet med facaden på Filmbyen Aarhus nede i Sydhavnen i noget tid for at gøre klar til installationen af det ”The Garden in the Machine”.

Men de har ikke så travlt længere, for energikrisen og de voksende elpriser tvinger nu kunstværket til at blive udsat.

Det skriver Kultur og Borgerservice i en pressemeddelelse, som har truffet beslutningen om udsættelse i forbindelse med, at kommunen lige nu leder efter måder at begrænse det elforbruget.

»Vi står midt i en omfattende energikrise, som kommer til at præge hele vores liv og hverdag i den kommende tid. Jeg havde glædet mig utrolig meget til at vise det fantastiske værk frem for hele verden, men vi er i en situation, hvor vi alle må tilpasse os en ny virkelighed,« siger rådmand for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad (RV).

Kunstværket er en interaktiv installation, der består af lyde og film. LED indbygges bag husets glasfacade, så bygningens facade fremstår som en stor skærm, når værket er tændt. Værket skal sætte fokus på klimaet, og derfor har der også fra begyndelsen været fokus på at gøre det så klimavenligt som muligt. Således udleder det årligt mindre CO2 end en gennemsnitlig aarhusianer.

Ifølge den oprindelige tidsplan skulle det være færdigt i slutningen af året, men ligesom andre byggeprojekter har værket været ramt af forsinkelser på blandt andet byggematerialer, og nu udsætter energikrisen åbningen yderligere.

Størstedelen af de 26 mio. kr. dyre kunstprojekt er støttet af fonde, men det vakte en del kritik i starten af året, da det blev besluttet, at Filmbyen skulle betale 3,8 mio. kr., som i første omgang finansieres af Kultur og Borgerservice, mens forvaltningen også bruger 2,2 mio. kr. af sin opsparing på værket.

Det forventes, at man kan få et snig-kig på det markante kunstværk i begyndelsen af det nye år, hvor det skal afprøves.

»Kunst og kultur skal være et lyspunkt i vores liv, og derfor er jeg særlig ked af, at vi i denne situation må slukke lyset på en af de mest ambitiøse kunstinstallationer i nyere tid, men svære tider kræver, at vi træffer svære beslutninger,« lyder det fra rådmanden.

Kunstner Jesper Just må se sit store kunstværk udsat. Arkivfoto
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

ddp

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.