Havnebrag og pinlig anekdote: Dengang Elizabeth besøgte Den Gamle By
Afdøde dronning Elizabeth besøgte i 1979 Den Gamle By. Museumsdirektør glemte vigtig detalje.
Engelske dronning Elizabeth, der regerede i syv årtier frem til sin død torsdag eftermiddag, bliver i disse dage hyldet verden over.
Dronning Margrethe, Elizabeths kusine i tredje led, har i en personlig hilsen til, nu, Kong Charles, blandt andet skrevet følgende:
»Dybt berørt over din elskede mors død. Jeg sender mine varmeste tanker og bønner til dig og Camilla. Din mor var meget vigtig for mig og min familie. Hun tårnede sig op over de europæiske monarker og var en stor inspiration for os alle«
(”Camilla” er Camilla Parker Bowles, Charles’ hustru, der fremadrettet vil bære titlen Camilla, dronning af Storbritannien).
Den danske regent har flere gange fremhævet den engelske dronning som inspiration i forbindelse med, at Margrethe som helt ung i 1972 skulle efterfølge sin far.
Uheldig kaptajn
Syv år senere, i maj 1979, var Dronning Elizabeth og hendes mand prins Philip på besøg i Aarhus, hvor parret blandt andet besøgte Den Gamle By. Det royale par sejlede til Aarhus i kongeskibet Britannia.
Umiddelbart inden det engelske regentpar lagde til land, ankom dronning Margrethe og prins Henrik til Aarhus i kongeskibet Dannebrog.
Det gik ikke stille for sig, for Dannebrogs kaptajn havde ved indsejling for meget fart på og sejlede ind i kajen med et voldsomt brag.
Ingen kom til skade ved uheldet, men den dag i dag kan man på havnen se, hvor det danske kongeskib bragede ind i kajen. Dannebrog fik en rift og måtte efterfølgende repareres.
Ups...
Da begge royale par var sikkert i land, gik turen mod Den Gamle By, hvor daværende museumsdirektør Hans Lassen viste dronning Elizabeth rundt og fortalte om museet.
Nuværende museumsdirektør Thomas Bloch Ravn kan i den sammenhæng fortælle en kuriøs anekdote. Da Bloch Ravn i 1996 startede i Den Gamle By, gennemgik han nysgerrigt museets gæstebog, hvis første underskrift tilhører Christian d. 10.
»Jeg sad og kiggede og undrede mig over, at dronning Elizabeth ikke optrådte i bogen. Det endte med, at jeg spurgte vores tidligere overinspektør Birgitte Kjær, der kunne fortælle, at netop den dag havde Hans Lassen glemt at lægge gæstebogen frem. Enhver kan komme til at glemme noget, men dronning Elizabeths signatur er måske den, vi helst ville have haft i gæstebogen. Birgitte Kjær sagde, det var en lidt pinlig historie,« siger Thomas Bloch Ravn til Lokalavisen Aarhus.
Hele kongefamilien fra Christian d. 10 og frem samt flere udenlandske præsidenter har skrevet i Den Gamle Bys gæstebog.
Trafik brød sammen
Tilbage til den majdag i 1979.
På billedet øverst i denne artikel kan man i baggrunden se dronning Margrethe tale med Carl Christensen, der dengang var formand for museet. Bag Hans Lassen ses Prins Henrik og Prins Philip.
Da dronning Elizabeth og prins Philip senere på dagen skulle sejle fra Aarhus til København, brød trafikken ved Aarhus Havn angiveligt helt sammen. Omkring 10.000 aarhusianere var mødt frem for at tage afsked med det engelske kongepar.
Dronning Elizabeth og prins Philip stillede sig velvilligt frem på det øverste dæk for at vinke farvel.
43 år senere skriver dronning Margrethe i sin hilsen til prins Charles blandt andet følgende:
»Gennem hendes lange liv forandrede både verden og jeres nation sig, men hun har spillet en stor rolle som en samlende figur, som både var højt respekteret og dybt elsket.«
Den britiske dronning afgik ved døden den 8. september. Hun sov stille ind på sin skotske residens, slottet Balmoral.