Omstridt havnebyggeri går ind i ny fase: Snart skyder landets højeste kontorbygning i vejret

Olav de Lindes højhus på Mindet 6 går nu ind i byggefasen. Det enorme projekt indeholder foruden højhuset et p-hus og et offentligt byrum i to etager.

Artiklens øverste billede
Efter måneders nedrivningsarbejde er Ejendomsselskabet Olav de Linde nu klar til at bygge. Foto: Danni Paulsen

I fire måneder har nedbrydnings og bevaringsarbejdet været i gang på Mindet 6.

Men nu er de indledende øvelser til byggeriet af landets højeste kontorbyggeri så småt overstået, og byggeriet af Olav de Lindes omstridte højhus på 139 meter kan gå i gang.

Ejendomsselskabet Olav de Linde A/S har netop indgået en betinget aftale med den aarhusianske entreprenørkoncern, Per Aarsleff, om at opføre bygningen, oplyses det i en pressemeddelelse.

Det er forventningen, at det høje tårn, der bygges ind i en del af det gamle foderstoflager på Aarhus Havn, står færdigt i starten af 2027.

Lagerbygningen, der er fra 1926 og en af landets første jernbetonbygninger, bliver bevaret og integreret i det nye byggeri for at bevare noget af havnens kulturhistorie.

Lokalplanen til byggeriet blev vedtaget i juni 2021 efter massiv kritik, indsigelser og underskriftindsamlinger mod det. Oprindeligt ønskede Olav de Linde en højde på 150 meter, men måtte ”nøjes” med 139.

»Tårnet er det, der har fyldt mest i debatten om Mindet 6, men faktisk er det det offentlige byrum i og omkring bygningen, som er mest interessant. Vi skaber en bygning og et byrum med udgangspunkt i den gamle foderstofbygning, som 100 år efter sin indvielse kommer til at danne rammen om byens nye liv med butikker, caféer, opholdsrum og en offentlig tagterrasse med udsigt til Aarhus Ø. Byrummet vil være et nyt bycentrum i denne del af byen og en naturlig afslutning på Åboulevarden. Samtidig vil det skabe en naturlig forbindelse mellem Midtbyen og Sydhavnen,« siger Olav de Linde.

Kontortårnet udspringer af en 100 år gammel industribygning, som Olav de Linde har valgt at bevare størstedelen af.

Erfaren tårnbygger

Mindet 6-projektet bliver på ca. 48.000 kvm. fordelt på 39 etager. Bygningen kommer først og fremmest til at indeholde kontorer og butikker.

»Vi oplever allerede nu en stor interesse for kontorlejemålene, og vi har indledt de første seriøse dialoger med potentielle lejere,« lyder det fra den aarhusianske byggematador.

Ifølge hans tegnestuechef, Morten Sparvath Thomassen, bliver det en krævende opgave at forbinde den gamle foderstofbygning med det moderne kontortårn. Det netop indgåede samarbejde med Per Aarsleff bliver derfor også tættere end normalt.

»Vi har indgået et mere forpligtende samarbejde, hvor vi i fællesskab kommer til at udvikle projektet og igennem hele forløbet koordinere det økonomiske, byggetekniske, de sociale klausuler samt miljø- og myndighedskrav. Det er et enormt kompliceret projekt, som i alle henseender kræver en høj grad af gensidig informationsudveksling, solid styring af projektorganisationen, tillid og ikke mindst vilje og agilitet i forhold til de mange grænseflader, som er indbygget i projektet,« siger han.

Mindet bliver det fjerde tårnbyggeri, som Per Aarsleff deltager i i Aarhus. Entreprenøren er i gang med at færdiggøre Lighthouse-byggeriet på Aarhus Ø. Derudover har firmaet været involveret i Systematics kontorhøjhus på Søren Frichs vej samt deltaget i opførelsen af Kampanilen på Aarhus Ø. I København har Per Aarsleff desuden bygget Pasteurs Tårn i Carlsberg Byen, der er Københavns højeste beboelsesejendom.

»Vi glæder os til at komme i gang med endnu et markant byggeri for Ejendomsselskabet Olav de Linde. Mindet 6 er et utroligt spændende projekt,« siger Ulrik Therkilsen, afdelingsdirektør hos Per Aarsleff.

En vigtig del af projektet bliver det offentlige byrum, som blandt andet kommer til at indeholde en offentlig taghave.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.