Samlet fagbevægelse sender brev til byrådet: Foreslår skattestigning frem for spareøvelse

Artiklens øverste billede
Arkivfoto fra 2018, hvor der også blev lagt op til sparerunde. Foto: Morten Lau-Nielsen

Fagbevægelsen i Aarhus råber nu vagt i gevær, efter borgmester Jacob Bundsgaard har lagt op til, at der skal findes besparelser for over 300 mio. kr. til de kommende budgetforhandlinger.

Det kommer til at gå alvorligt ud over den borgernære velfærd, lyder det fra Den Kommunale Fællesrepræsentation og Fagbevægelsens Hovedorganisation Aarhus i en pressemeddelelse.

De har sendt et brev til Aarhus byråd, hvor der argumenteres kraftigt for at droppe besparelserne og hæve kommuneskatten i stedet. Det sker blandt andet efter, at fagbevægelsen har lavet en undersøgelse blandt 1.000 aarhusianere, hvoraf halvdelen svarer, at de gerne betaler mere i skat fremfor at spare på velfærden.

»Det siger en del om den kommunale virkelighed, at så mange aarhusianere accepterer at betale mere i skat, så de kan undgå, at kommunen sparer på den borgernære velfærd. Især fordi inflationen jo har forringet århusianernes økonomi meget,« siger Kresten Vendelboe, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation Aarhus, i en pressemeddelelse.

Andelen af aarhusianere, der er med på en højere skat, er dog faldende.

»Det er forståeligt, når man tager inflationen i betragtning. Men der er ikke en masse overflødige arbejdsopgaver, som kommunen bare kan bortprioritere, og det ved mange nok egentlig også godt,« siger Dorthe Ryom Fisker, formand for Den Kommunale Fællesrepræsentation i Aarhus Kommune.

Hun peger på, at næsten 6 ud af 10 borgere i undersøgelsen synes, at der er for få medarbejdere til at løse opgaverne på kommunens folkeskoler, daginstitutioner, plejehjem og fritidstilbud. Og her er utilfredsheden svagt stigende, når man sammen ligner med tidligere undersøgelser.

»Vi advarer om, at besparelser kan få vidtrækkende konsekvenser, og aarhusianerne er tydeligvis også bekymrede. Det er et politisk valg at gå sparevejen, og vi opfordrer politikerne til at lytte til de mange borgere, der hellere vil betale lidt mere i skat, selvom inflation har svækket deres privatøkonomi, understreger de to repræsentanter for den aarhusianske fagbevægelse.

Du kan læse hele brevet til byrådet her:

Kære byrådspolitikere

Aarhus Kommunes plan om at gennemføre årlige besparelser på 312 millioner kroner vil uden tvivl kunne mærkes i den aarhusianske borgers hverdag. I den samlede fagbevægelse i Aarhus mener vi ikke, at det er den rigtige vej at gå, og vi er sammen med borgerne oprigtigt bekymrede for velfærden.

I en undersøgelse gennemført af Norstat Danmark vurderer 6 ud af 10 borgere, at der allerede i dag er for lidt personale til at løfte de kommunale velfærdsopgaver. Samtidig viser undersøgelsen, at halvdelen af aarhusianerne hellere ser en skattestigning på 0,5 procent frem for, at politikerne sparer sig til færre ansatte og dårligere service. Det er bemærkelsesværdige resultater i lyset af inflationen, der også påvirker århusianernes privatøkonomi negativt.

FH Aarhus har fået foretaget en repræsentativ undersøgelse blandt 1.000 aarhusianerne, der entydigt viser, at flertallet af borgerne ikke ønsker flere forringelser af velfærden. I ældrepleje, daginstitutioner, folkeskoler, fritidstilbud, borgerservice og på beskæftigelses- og handicapområdet sørger medarbejderne hver dag for, at velfærdsordningerne fungerer. Det er vigtigt, at det bliver ved med at være sådan. Desværre erfarer de ansatte, at de politisk bestemte besparelser hvert år medfører færre kolleger, et dårligere arbejdsmiljø og en større afmagt, fordi det er umuligt at nå alle. Med behovet for at spare massivt på de kommende budgetter ser den negative spiral ud til at fortsætte i Aarhus Kommune.

Mennesker i massiv mistrivsel og med særlige behov kalder akut på en forandring i rammerne omkring dem. Derfor skal politikerne lytte til byens borgere og få prioriteret velfærden ved dette års budgetforhandlinger. Hvis vi sparer mere på tid eller personale til helt fundamental hjælp, vil det få konsekvenser for borgerne – særligt de sårbare. Det er en illusion at tro, at besparelserne ikke har konsekvenser. På mange arbejdspladser er det nærmest umuligt at få vagtplanen til at gå op, og den fornødne omsorg må udeblive. Det kan vi ikke være bekendt som by og samfund!

Det er afgørende, at aarhusianerne ikke mister tillid til, at velfærdssamfundet kan levere den kvalitet, som de forventer. Derfor kan Aarhus Kommune ikke spare. En skattestigning vil uden tvivl dække et stort hul i en slunken kommunekasse, men er også en investering og udvikling af den aarhusianske velfærd og borgerne i byen. Aarhusianerne oplever på mange måder, at deres by er i rivende udvikling. Det er nødvendigt at byens velfærd følger med, så vi ikke taber for mange på vejen. Men det kræver politisk vilje.

Vi håber inderligt, at I som politikere lytter. Børn, ældre og socialt udsatte har i alt for mange år betalt prisen for, at vi ikke har brugt nok penge på velfærdssamfundet. Vi advarer om vidtrækkende konsekvenser, og aarhusianerne er tydeligvis også bekymrede. Der er for lidt personale til opgaven, som det er nu, og hverken pårørende, borgere eller medarbejderne kan se sig ind i endnu en sparerunde på velfærdsområderne. Det er et politisk valg at gå sparevejen, og vi opfordrer byrådet i Aarhus til at lytte til de bekymrede borgere, så der prioriteres anderledes.

I er som politikere nødt til at vende bøtten og se sociale indsatser som en investering og ikke som en omkostning. Prioriteres velfærden ikke, bliver regningen sendt direkte videre til næste generation, som skal betale for de mennesker, som i dag ikke får den nødvendige støtte til at mestre deres eget liv.

På vegne af den samlede fagbevægelse i Aarhus

Kresten Vendelboe & Dorthe Ryom Fisker, hhv. formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation Aarhus og formand for Den Kommunale Fællesrepræsentation i Aarhus Kommune

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

ddp

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.