Processen om en udvidelse af Aarhus Havn møder skarp kritik

Modstandere af havneudvidelsen retter skarp kritik mod processen og havnens kommunikation. Kritikken afvises af havnedirektør og teknisk rådmand.

Artiklens øverste billede
En visualisering fra et punkt ved Strandvejen viser, hvordan udsigten er nu, og hvordan den vil være efter en havneudvidelse. Illustration: Cowi

»Der bliver krig her i efteråret. Helt sikkert. Og vi kommer til at ruste maksimalt op.«

Således kridter Svend Erik Kristensen, formand for Beskyt Aarhusbugten, banen op i den særdeles omdiskuterede sag om udvidelse af Aarhus Havn.

Hans kritik gælder hele processen, og desuden mener han, at Aarhus Havn med en offensiv markedsføring med ny hjemmeside, video og Facebook-opslag er i gang med en oprustning.

»Der er ikke megen våbenhvile fra havnens side,« siger han og fortsætter:

»Det forarger mig. Havnen er en offentligt ejet virksomhed, og den har selvfølgelig ret til at lave markedsføring rettet mod sine kunder, men deres markedsføring handler jo ikke om kunderne, men om at påvirke stemningen i byen.«


Hvad der skulle være en udvidet borgerinddragende proces med dialog frem mod en byrådsbeslutning sidst på året er nu set fra kritikernes side ved at køre af sporet, og i frustration er de i gang med at planlægge eget borgermøde.

»Vi møder frem til kommunens første borgerkonference den 26. september, men vi er også i gang med at arrangere vores eget borgermøde i starten af november inden kommunens andet borgermøde, for vi har ikke tillid til, at vi kommer nogen vegne,« siger Svend Erik Kristensen, der er formand for foreningen Beskyt Aarhusbugten, som er modstandere af havneudvidelsen.

En visualisering fra et punkt ved Strandvejen viser, hvordan udsigten er nu, og hvordan den vil være efter en havneudvidelse. Illustration: Cowi

Kritisk brev

Foreningen har sammen med en række andre kritikere af havneudvidelsen sendt et brev til borgmester Jacob Bundsgaard (S) og teknisk rådmand Steen Stavnsbo (K). Blandt kritikpunkterne er ingen referater fra temamøderne, ingen plads til at diskutere alternative forslag og mangel på uafhængige ekspertvurderinger.

»Det frustrerer os rigtig meget, at hver gang vi f.eks. foreslår samarbejde med Grenaa Havn, så lyder svaret fra kommunen, at vi behandler en byggeansøgning fra en kunde altså havnen og det er udelukkende den, vi skal forholde os til,« siger Svend Erik Kristensen og fortsætter:

»Men det var jo lige præcis det, vi blev lovet, at de mange høringssvar med gode forslag kunne blive diskuteret igennem, så der kunne vise sig gode ideer til alternative forslag.«

Niels Aagaard, der er formand for Det Fælles Bedste, er nok noget af det mest grønne og røde, man finder i Aarhus. Foreningen kæmper for en grøn udvikling i DK og er modstander af havneudvidelse, Kattegatforbindelsen, motorveje mm. Foto: Mads Andreas Frost

Niels Aagaard, formand for Det Fælles Bedste, er medunderskriver på kritikken.

»Der mangler uafhængige eksperter, og det hele foregår indenfor rammen af havneudvidelsen, men vi er nødt til at diskutere alternativer, for vi mener, at vi skal en helt anden vej. Vi ser, hvad der kommer op på borgerkonferencen, og hvis det igen bliver havnens egne eksperter, vil vi invitere eksperter til vores eget borgermøde,« siger Niels Aagaard.

Også han er forundret over, at Aarhus Havn skruer op for markedsføringen:

»Vi stoppede vores kampagne, da der kom gang i en borgerinddragelse, men nu kører havnen frem med sin markedsføring, mens vi er i dialog. Der burde være våbenhvile,« siger Niels Aagaard.

Nødvendig oplysning

Thomas Haber Borch, direktør for Aarhus Havn, afviser kritikken af havnens kommunikation:

»Vi forsøger at oplyse så meget som muligt om havneudvidelsen, for det er komplekst på mange områder. Der er meget stor spørgelyst, og derfor har vi oprettet hjemmesiden yderhavn.dk med al vores information. Målgrupperne er meget forskellige, så vi har også lavet en film om udvidelsen, og vi har også lagt op på Facebook, at vi har etableret hjemmesiden. Men vi har ikke annoncer på Facebook,« siger direktøren.

Kritikerne opfatter det som om, at I fører kampagne for at vinde borgernes sympati?

»På ingen måde det er blot en nødvendig oplysningskampagne, for det flyver rundt med beskyldninger og misforståelser om havneudvidelsen,« siger Thomas Haber Borch.

Havnedirektør Thomas Haber Borch. Foto: Casper Dalhoff

Støt processen

Kritikken af kommunens proces afvises af teknisk rådmand Steen Stavnsbo (K):

»Jeg er ikke enig i kritikken. På det kommende temamøde i begyndelsen af september bliver der stillet skarpt på behovet for en havneudvidelse. Vi inddrager diverse interessegrupper i vores behandling af såvel ansøgningen som høringssvarene på en helt åben og transparent måde. Det er et nyt format, vi afprøver i et forsøg på at skabe en bedre proces. Det stiller krav til alle parter om at ville det gode samarbejde,« siger rådmanden.

Han mener ikke, at forvaltningen har mandat til at undersøge om andre havne, som for eksempel Grenaa, ønsker eller har mulighed for at tage omsætning fra Aarhus Havn, og så appellerer han til at støtte processen:

»Jeg vil på det kraftigste opfordre interessegrupperne til at deltage i den videre proces og gøre deres indflydelse gældende. Jeg er usikker på, hvad det er Beskyt Aarhusbugten reelt mener, men jeg regner dog med, at borgmesteren og jeg kan nå at få en snak med dem meget snart.«

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.